> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hz.Muhammedin İslam Daveti > Kitlesel Davetin Başlaması
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kitlesel Davetin Başlaması  (Okunma Sayısı 1476 defa)
01 Ağustos 2011, 11:46:33
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 01 Ağustos 2011, 11:46:33 »



Kitlesel Davetin Başlaması


(Ey Muhammedi), yakın akrabalarım uyar. [211]

Sen emrolunduğun gibi açıkça söyle ve ortak koşanlara aldırma. [212]

Mûddessir sûresinin ilk ayetlerinin vahyolunup, Hz. Peygamberin İslâm davetine başlamasının üzerinden üç yıl geçmişti. Bu süre içerisinde, risâletin takip eden yıl­larında eğitimi tamamlanacak ve tüm zamanlar için model olacak Örnek Kur'an neslinin çekirdek kadrosu inşa olunmuştu. Ayrıca, davet konusunda her ne kadar belirli oranda gizliliğe dikkat ediliyor olsa bile,[213] her şey gizli değildi. Mekke eşra­fı, İslâm davetinin seyri hakkında genel anlamda da olsa bilgi sahibiydi. Zira, ilk üç yıl içindeki İslâm daveti gizli bir örgütün faaliyetlerine ve gelişme seyrine sa­hip olmamıştı. Birçok şey açıktı; Mekkelilerin önemli bir kısmına davet ulaştırıl­mıştı. Kabul eden etmiş, etmeyenler ise ya düşüneceklerini, ya da kabul etmeye­ceklerini bildirmişlerdi.

Mekke'de, risâletin ilk üç yılı boyunca, iki farklı topluluk oluştu. Topluluklar­dan birini müminler, diğerini ise şirke dayanan inançlarıyla ve hayat tarzlarıyla müşrikler oluşturuyordu. Namaz, müminlerle müşrikler arasındaki ayrılığın görünen en önemli boyutunu teşkil ediyordu. Müminlerin, tüm engellemelere rağ­men, namazlarına devam etmeleri ve şehir dışındaki tenha yerlerde gizlice bulu­şup namazlarını kılmaları müşriklerle bazı ufak çatışmalara yol açmıştı. Sâ'd b. Ebî Vakkas'm bir müşriki yaralaması, söz konusu çatışmaların en sert gerçekle şenlerinden birisiydi. Yine bu zaman zarfında, müminlerin sayısı arttığı ve îslâm davetinin ayrıntıları daha da belirginleştiği için, islâm daveti müşrik eşrafın gün­deminde hemen her zaman yer alan önemli bir konu haline gelmişti. Müşrik li­derler islâm daveti nedeniyle öfkeliydiler. Özellikle ismen bilip, tanıdıkları bazı şahısların islâm'a girdiğinden haberdar olmaları, islâm'ın ve müminlerin gündem­lerinden hiç düşmemesine ve hatta daha çok gündemlerinde kalmasına sebep ol­muştu. Müşrik eşraf öfkeli olmanın yamsıra, endişeliydi de. islâm her geçen gün çok değişik kesimlerden daha fazla kimsenin ilgisini çeker hale geldiğini görüyor­lardı. Hatta eşraf ailelerinden bazı kimseler de islâm'ın çekiciliğine kendisini kap­tıranlar arasında yer alıyorlardı. Üstelik bunlar birkaç kişi de değillerdi. Eşraf ai­lelerinden bir grup teşkil edecek kadar çok sayıda kimse islâm davetini kabul et­mişti. Risâletin yaklaşık ilk üç yılı içerisinde Mekke eşrafının yakınlarından islâm davetini kabul edenler şunlardı:

Abdu'l Uzza (Ebû Lehebynm kardeşi Safiyye, yeğeni Ali ve Cafer b. Ebi Talib Ebû CehiVin ağabeyi Seleme b. Hişâm, kız kardeşi Ümm-ü Gülsüm, üvey kar­deşi Ayyaş b. Ebî Rebia ve karısı, yakın akrabası Ebû Seleme ve karısı Utbe b. Rabi'a'nm oğlu Ebû Huzeyfe, gelini Süheyle bint-i Süheyl b. Amr  Ömerb. Hattab'm ağabeyi Zeyd b. Hattab, kardeşi Fatıma, eniştesi Said b. Zeyd, damadı Huneys b. Hüzâfe As b. VâiYin oğlu Hişam Vdid b. Muğire'nin oğlu Halid b. Said, torunu Amr b. Said, yeğeni Ayyaş b. Ebi Rebia. Fakat bütün bunlara rağmen, eşrafın henüz kayda değer fiilî bir tepkisi görül­memişti. Geçen zaman içerisinde, islâm davetini kabul eden ve önemli bir kısmı­nı kadınların, kölelerin ve yoksulların oluşturduğu müminlerle daha çok alay et­mişler; onları pek ciddiye almamışlardı. İslâm, her ne kadar Mekke ileri gelenle­rinin çok farklı gerekçelerle kabul edemeyecekleri özelliklere sahip olsa bile, mü­minlerin Mekke toplumsal yapısına yönelik açıkça bir eylemlerinin gerçekleşme­miş olması, müşrik eşrafın tepkilerini dizginleyen Önemli bir nedendi. Ayrıca, herhalde, islâm davetini inançlar mozaiği durumundaki Mekke'de gelip geçici bir hevesin neden olduğu bir inanç hareketi olarak düşünüyor veya böylesi olmasının umutlarını taşıyor olmalıydılar. Muhtemeldir ki, bu hevesin geçmesini ve islâm davetinin mevcut yapıyla uyumlu hale gelmesini bekliyorlardı. Ancak Hicr Sure­sinin 94. ayetinin vahyolunmasi ile risâlet sürecinin önemli ve yeni bir dönemi başlamış oldu.



[211] Şuara sûresi, 26:214

[212] Hicr sû­resi, 15:94

[213] Genelde risâlet sürecinin ilk üç yılının tamamıyla 'gizli' olduğuna yönelik yaygın bir kanaat vardır. Bu durum hem Kur'an'ın döneme ilişkin ayetleriyle ve hem de 'gizli­likten' bahseden yazarların döneme ilişkin verdikleri bilgilerle çelişmektedir. Doğru­su, risâletin ilk üç yılının daha çok 'bireysel davet dönemi' olduğudur. Bu dönemde müşrikler ve özellikle de eşraf davetten ve konusundan haberdardı. Ancak davet gü­venilir, daveti kabul etmesi muhtemel görünen şahıslara yapılıyor ve herşey orta ilan edilmiyordu.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kitlesel Davetin Başlaması
« Posted on: 20 Nisan 2024, 00:35:50 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kitlesel Davetin Başlaması rüya tabiri,Kitlesel Davetin Başlaması mekke canlı, Kitlesel Davetin Başlaması kabe canlı yayın, Kitlesel Davetin Başlaması Üç boyutlu kuran oku Kitlesel Davetin Başlaması kuran ı kerim, Kitlesel Davetin Başlaması peygamber kıssaları,Kitlesel Davetin Başlaması ilitam ders soruları, Kitlesel Davetin Başlamasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes