> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hz.Muhammedin İslam Daveti > Bir Evlilik Bir Sıkıntı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bir Evlilik Bir Sıkıntı  (Okunma Sayısı 948 defa)
22 Temmuz 2011, 14:29:27
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 22 Temmuz 2011, 14:29:27 »



Bir Evlilik Ve Bir Sıkıntı


(Resulüm!) Hani Allah'ın nimet verdiği, senin de kendisine iyilik ettiğin kimseye 'Eşini yanında tut. Allah'tan kork!' diyordun. Allah'ın açığa vuraca­ğı şeyi, insanlardan çekinerek içinde gizliyordun. Oysa asıl korkmana layık olan Allah'tır. Zeyd, o kadından ilişkisini kesince biz onu sana nikahladık ki, evlatlıkları, kanlarıyla ilişkilerini kestiklerinde (eğer evlenmek isterler­se) müminlere bir güçlük olmasın. Allah'ın emri yerine getirilmiştir.[195]

Peygamberlik, peygamber olarak seçilen ve görevlendirilen kişi için bir nimet, bir ödül gibi görünüyorsa da, aslında daha çok bir sorumluluk ve hatta sıkıntıdır. Zi­ra her sorumluluk fiilen veya potansiyel olarak sıkıntı demektir. Sorumluluk art­tıkça sıkıntılar da artar. Bu nedenledir ki Resulüllah, sıkıntıların nimetlere bağlı olarak arttığım ifade etmiş ve insanlar içinde en çok sıkıntı çekenlerin peygamber­ler olduğunu söylemiştir.[196] Bunu ise bizzat kendi hayatının peygamberlik döne­minden hareketle tespit etmek mümkündür. Peygamber olarak seçilip görevlen­dirildiği dönem içerisinde, tehlikelere en yakın O olmuş, sıkıntılar her zaman O'na akın etmiş, zorluklar hep O'nun omzuna binmiştir. Tüm bu sıkıntıların sa­yısız örnekleri vardır. Hicretin 5. yılında yaşadığı bir olay ise bunlardan sadece bi­risidir. Bu olay nedeniyle tahammülü zor sıkıntılar yaşamıştır. Sahip olduğu sıkın­tı, görünüşte tamamen kişiseldir; doğrudan ve sadece kendisini ilgilendirmekte­dir. Ancak esasında peygamber oluşunun getirdiği bir sıkıntıdır. Söz konusu sı­kıntıyı Zeyneb bint-i Cahş ile evlenmesiyle sonuçlanan süreç içerisinde yaşamış­tır.

Asıl ismi Berre olan Zeyneb bint-i Cahş, Resulüllah'm halasının kızıdır. Resulüllah'm ilk zamanlar kölesi, daha sonra evlatlığı olan Zeyd b. Harise, Zeyneb'le evlenmek istemiş ve bu isteğini babalığı Resulüllah'a açmıştı. Resulüllah, Zeyd'in isteğini bir çekincesine rağmen uygun bulmuştu. Zeyneb'i çocukluğundan beri yakından tanıyor, onu Islâmî bilgisi ve yaşantısı ile saygın birisi olarak değerlendiriyordu. Ancak çekincesinin nedeni olan bir problem vardı. Bunu da evlilik ger­çekleşmeden Zeyd'e açıkça söylemişti: 'O kendisini üstün gören birisidir, seni aşağı­layabilir' demişti. Bu uyarıya rağmen Zeyd, Zeyneb'le evlenme isteğinde ısrarcı olunca Resulüllah aracı olmuş, Zeyneb ise Zeyd'le evlenmeyi istememesine rağ­men, Resulüllah'ı kıramadığı için 'olur' demiş ve evlenmişlerdi. Ancak evlilikleri çok geçmeden sarsılmaya başladı. ResulüUah'm tespiti doğru çıktı. Zeyd, Resulül-lah'a Zeyneb'i şikayet etmeye, 'dilinin çok keskin ve acı" olduğundan, 'hırçın huylu [197] olduğundan yakınmaya başladı. Bir süre sonra açıkça anlaşıldı ki bu evliliğin yü­rümesi mümkün değil. Yapılması gereken şey, her iki tarafın da daha fazla sıkın­tı çekmemesi için evliliği sona erdirmek. Bu istek bizzat Zeyd'den geldi. Zeyneb'i boşamak istediğini bildirdi. Fakat, evliliğin yürümüyor olmasına rağmen, Resu­lüllah Zeyd'den sabretmesini ve evliliğini yürütmeye çalışmasını istedi: 'Eşini tut, boşama. Allah'tan kork [198] dedi.

Büyük zorluklarla devam eden evliliğin bir yılı geride kalmıştı. Fakat Resulül-lah'ın ısrarına rağmen bile olsa bu evliliğin daha fazla gitmesi mümkün değildi. Zeyd, birçok kez babalığı Resulüllah'a gelerek, Zeyneb'i boşamakta kararlı oldu­ğunu, evliliğin yürümediğini söyledi. Zeyneb de boşanmak istiyordu. Ama buna rağmen, sebebi anlaşılamayan bir şekilde Resulüllah boşanmaya karşı çıkıyor ve evliliklerini sürdürmeye çalışmalarını istiyordu. Her seferinde Zeyd'e sabır tavsi­ye ediyordu. Durum bu aşamadayken bir ayet vahyoldu ve Resulüllah'm evliliğin devamı için neden ısrar ettiği anlaşıldı. Ayet şöyleydi: '(Resulüm/) Hani Allah'ın ni­met verdiği, senin de kendisine iyilik ettiğin kimseye 'Eşini yanında tut. Allah'tan kork!' diyordun, Allah'ın açığa vuracağı şeyi, insanlardan çekinerek içinde gizliyor­dun. Oysa asil korkmana layık olan Allah'tır. Zeyd, o kadından ilişkisini kesince biz onu sana nikahladık ki, evlatlıkları, kanlarıyla ilişkilerini kestiklerinde (eğer evlen­mek isterlerse) müminlere bir güçlük olmasın. Allah'ın emri yerine getirilmiştir.[199] Bu ayetle, sadece Resulüllah ile Allah arasında var olan ve Resulül­lah'm bir kısım insanlardan çekindiği için açıklayamadığı şey herkesin duyup, bi­leceği şekilde açığa çıkarılıyordu. Bu ayetle anlaşıldı ki aslında başta ResulüUah'm da bilmediği bir ilâhî senaryo devreye girmiş, bu senaryo gereği yine Resulüllah bilmeden aracı olarak, Zeyd ile Zeyneb'in evlenmelerini sağlamıştı. Yürümeyece­ği ilk anda açıkça belli olan bir evlilik bu şekilde başlamış ve artık sıra ilâhî irade­nin muradının gerçekleşmesine gelmişti, ilâhî iradenin muradı, Zeyd ile Zey­neb'in boşanması ve ResulüUah'm Zeyneb'le evlenmesiydi. Ayet bunu açıkça bil­diriyordu. Ayetten anlaşıldığına göre bu durum bir ara Resulüllah'a bildirilmiş, fa­kat Resulüllah boşanmanın gerçekleşmesine karar vermek yerine, ısrarla Zeyd'e karısını boşamamasmı söylemişti. Çünkü yanındaki bir avuç Müslüman dışında tüm insanların kendisine düşman olduğu bir zamanda ve ortamda insanların tep­kisini çekecek böylesi bir işi üstlenmek istemiyordu. Bunun gerçekleşmemesi ve ilâhî iradenin kendisine yüklediği sorumluluktan kurtulmasının yolu ise Zeyd'in Zeyneb'i boşamamasmdan geçiyordu. İşte bu nedenle ısrarla Zeyd'i boşanma fik­rinden alıkoymaya çalışmıştı.

ResulüUah'm çekindiği şey, ilâhî iradenin muradı gereği Zeyneb'le evlenmesi durumunda köklü Arap geleneklerine aykırı bir iş yapmış olacağından, insanların kendisi hakkında ağır dedikodular yapmalarıydı. Arap geleneğine göre, evlatlığın boşadığı kadın üvey baba için öz evladın boşadığı kadın gibiydi. Veya cinsler değiştirilirse tersi de aynı idi; evlatlık kızın kocası, üvey anne için öz kızının kocası gibiydi. ResulüUah'm Zeyd boşadıktan sonra Zeyneb'le evlenmesi, Araplar için ka­bul edilemeyecek büyük bir ahlâksızlıktı. Ancak ilâhî iradenin muradı, akrabalık ilişkilerini köklü bir düzenlemeye kavuşturmak ve akrabalık ilişkilerini sadece kan ve bir boyutuyla da süt bağı üzerinde inşa etmekti. Buna göre evlatlık, îslâm için yasal geçerliliği olmayan ve bu nedenle de sorumluluk ve yaptırımları olma­yan bir kurum idi. Bir kişinin bir çocuğun sorumluluğunu üzerine alarak geçimi­ni sağlaması, geleceğini teminde yardımcı olması elbette ki iyi, hayırlı bir iştir. An­cak evlatlık kurumu aracılılığıyla yürütülen ve bireylere öz evlat-anne/baba ara-smda bulunması gereken sorumlulukları, evlatlık ile üvey anne ve baba arasına da yaygınlaştıran yardımlaşmayı İslâm doğru bulmuyordu. Bu geçerli bulmadığı uy­gulamaları ise evlatlık kurumunu iptal ederek geçersiz kılıyordu. Kısacası evlatlık diye bir şey olmayacaktı. Buna göre bir kişi birisinin ya gerçekten evladıydı ya da değildi; evlatlığı diye bir şey yoktu, olamayacaktı. Dolayısıyla, evlatlık kurumunu kaldırmak, geleneklere radikal bir müdahale idi. işte bu sorumluluk başkasının değil, doğrudan Resulüllah'm omuzlarına yüklendi, ilâhî senaryo İlerledi ve so­nunda Resulüllah'ı, o zamana kadar evlatlığı kabul ettiği Zeyd'in boşadığı kadınla evlenmeyle karşı karşıya bıraktı.

Ortada Zeyneb için bir problem yoktu. O Resulüllah'la evlenmeye istekliydi. Zeyd'le evlenmeyi de Resulüllah'm aracılığı nedeniyle kabul etmişti. Zeyneb, Re­sulüUah'm Zeyd'le evlenmesi isteğini 'Allah ve Resulü bir işe hüküm verdiği zaman inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine göre seçme (ayarlama/karar ver­me) hakkı yoktur. Her kim Allah ve Resulüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düş­müş olur [200] ayetinin yasakladığı bir şeye sahip olmamak için kabul etmişti. Resulüllah ise başından beri Zeyneb ile evlenmeyi hiç düşünmüyordu. Böylesi bir düşünce hiçbir şekilde aklından geçmemişti. Eğer düşünmüş olsaydı Zeyneb'i Zeyd'le evlendirmez, doğrudan kendine nikahlardı. Hem de bir yol arka­daşlığı sırasında Cabir b. Abdullah'a dediği gibi 'dul bir kadınla' değil 'oynaşıp eğ­leneceği bir bekarla' evlenmiş olurdu. Fakat bu durumların gelişiminde Resulül­lah'm hiçbir şekilde iradesi olmamıştı. Her şey ilâhî iradenin istek ve planına gö­re gerçekleşmişti. İlahi irade son gelinen noktada, Resulünün Zeyneb'le evlenme­sini istiyordu. Resulüllah için de ilâhî iradeye boyun eğmemek gibi bir durum söz konusu olamayacağı için, evlilik gerçekleşti ve Zeyneb, Resulüllah'm eşi oldu. Zeyd ise, evlatlık kurumu iptal edildiği için, o zamana kadar Zeyd b. Muhammed olarak isimi endirilirken, asıl babasına atfen Zeyd b. Harise olarak isimlendirilme-ye başlandı.


[195] Ahzâb sûresi, 33:37

[196] Ahzâb sûresi, 33:37

[197] Ahmed, Müsneâ, VI/369; İbn Sâ'd, et-Tabakatü'l-Kübra, 11/208.

[198] Ibn Sâ'd, et-Tabakatü'l-Kübra, VIII/101; Belâzürî, Ensâbü'î Eşrâj, 1/434; Koksal, İslâm Tarihİ-Medine Devri, V/14.

[199] İbn Sâ'd, et-Tabakatü'l-Kübra, VII1/102.

[200] Âhzâb, 33:36



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bir Evlilik Bir Sıkıntı
« Posted on: 24 Nisan 2024, 23:42:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bir Evlilik Bir Sıkıntı rüya tabiri,Bir Evlilik Bir Sıkıntı mekke canlı, Bir Evlilik Bir Sıkıntı kabe canlı yayın, Bir Evlilik Bir Sıkıntı Üç boyutlu kuran oku Bir Evlilik Bir Sıkıntı kuran ı kerim, Bir Evlilik Bir Sıkıntı peygamber kıssaları,Bir Evlilik Bir Sıkıntı ilitam ders soruları, Bir Evlilik Bir Sıkıntıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes