๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 19 Mayıs 2011, 12:38:48



Konu Başlığı: Coğrafi durum
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 19 Mayıs 2011, 12:38:48
1- Coğrafî Durum

Arap Yarımadası, özellikle Hicaz bölgesi, Hz. Peygamber’in doğduğu, yaşadığı ve vefat ettiği yer olması dolayısıyla İslâm tarihi açısından çok önemlidir. Arap Yarımadası, Asya, Afrika ve Avrupa’nın kesiştiği önemli bir noktada bulunur. Doğuda Basra ve Umman körfezleri, güneyde Hint Okyanusu ve batıda Kızıldeniz ile çevrilidir. Güneyde Bâbü’l-Mendeb Boğazı ile Afrika’dan ayrılırken, Kuzeyde Süveyş Kanalı ile bu kıtaya birleşir.

Arap Yarımadası'nın batı kesiminde, Kızıldeniz kıyısında genişliği yer yer 80-100 kilometreyi bulan dar bir kıyı ovası olan Tihâme yer alır. Tihâme’nin doğusunda Hicaz bulunur. Hicaz, Şam’dan Necran’a kadar uzanan dağları yer yer kesen vadilerden meydana gelir. Bölge, batısında yer alan Tihâme ile doğusundaki Necid’i birbirinden ayırdığı için Hicaz adını almıştır. Fakat genelde Hicaz denilince, Tihâme’yi de içine alan geniş bölge kastedilir. Mekke, Medine ve Taif, Hicaz'ın önemli şehirleridir. Hicaz’ın doğusunda ve Arap Yarımadası'nın orta kesiminde Necid platosu yer alır. Necid’in güneydoğu kesiminde Yemâme bulunur. Yemâme ile birlikte Bahreyn’e el-Arûd adı verilir. Necid platosu, kuzey, doğu ve güneyden çöllerle kuşatılmıştır. Hicaz’ın ve Arap Yarımadası'nın batı kesiminin güneyinde Yemen vardır. Yemen bölgesinin kuzey kısmında Necran, orta kısmında San’a ve güneyinde Taizz yaylaları meşhurdur. Yemen’in doğusunda, dağlık olan ve dağlık olduğu kadar da vadilerle yarılmış bölgeye Hadramut adı verilir. Hadramut’un ve hatta Arap Yarımadası'nın en doğu kısmında Umman yer alır. Umman’ın batısında ve Kuzey batısında Irak hudutlarına kadar uzanan bölgeye Bahreyn veya Hecer adı verilir. Yarımadanın kuzey kesiminde Nüfûd, güney kesiminde ise Rubu’l-Hâlî adı verilen çöller bulunur. Bu iki büyük çölü birbirine bağlayan dar bir şerit halinde Dehnâ Çölü vardır.

Arap Yarımadası'nın Asya kıtası ile birleşen kuzey kesiminde, sınır teşkil edecek coğrafî bir unsura rastlanmadığı için kuzey sınırı hakkında farklı görüşler mevcuttur. Suriye ve Irak bölgelerini de Arap Yarımadası'ndan sayanlar vardır. Suriye ve Irak, coğrafî açıdan Arap Yarımadası'ndan sayılmasa bile, etnik açıdan sayılabilir. Çünkü İslâm'ın doğuşundan önce bu bölgelerde Araplar oturuyorlardı; İslâm'ın doğduğu sıralarda da Suriye ve Irak’ta Araplar tarafından kurulmuş devletler bulunuyordu. Bölgede çeşitli Arap kabileleri yaşamaktaydı. İslâm öncesinde, Hz. Peygamber döneminde ve daha sonra dört halife devrinde Müslümanlarla bu bölgelerin halkı arasında sıkı ilişkiler bulunuyordu.

İslâm’ın doğuşuna yakın tarihlerde Arabistan’daki meşhur şehirler şunlardır: Mekke, Taif, Yesrib, Yenbû, Cüreş, San’a, Hicr, Hayber, Suhâr, Debâ, Dûmetülcendel, Fedek, Teymâ, Vâdilkurâ ve Maknâ...[1]


1. Bekrî, Mu'cem Me'sta'cem, tah. Mustafa es-Sakkâ, Beyrut 1983, I, 5-16; Philip Hitti, Siyâsî ve Kültürel İslam Tarihi, çev. Salih Tuğ, İstanbul 1995, I, 51 vd.; Kudret Büyükcoşkun, "Arabistan", DİA, III, 248-252.