> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > Hukuku İslamiye > Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm)
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm)  (Okunma Sayısı 1644 defa)
22 Mart 2010, 23:53:02
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 22 Mart 2010, 23:53:02 »



3.Cilt 1.Bölüm
YEDİNCİ KİTAP.

CEZAÎ AHKAMA DAtR OLUB BİR MUKADDİME İLE ÜÇ..

BÖLÜME MÜNKAStM BULUNMUŞDUR.

MUKADDİME..

CEZAÎ MESELELERE, HÜKÜMLERE AİD ISTILAHLARI HAVİDİR, CEZAÎ HUSUSLAR İLE İLGİLİ ISTILAHLAR



BİRİNCİ BÖLÜM...

İSLAM HUKUKUNDA CİNAYETLERE MÜTEALLİK MESELELER HAKKINDADIR.

Cinayetin Mahiyyeti Ve Nevileri

Haksiz Yere Yapılan Katillerin Nevileri:

Haksız Yeee Yapılan Cerhlerin Nevileri

Diyetlerin Nevîlerl Ve Mikdarlakı :

Diyetlerin Ödenecekleri Vakitler

Diyetlerin Lüzumundaki Şartlar :

Âkilentn MAHİYETİ VE MÜKELEFİYETİ :

Âkile Usulünün İçtimai Ehemmiyeti

Cinayetlerin Hükümleri :

Katla Nefsden Dolayı Kısas İcra Eyîlmesi İçin Vücudi İcab Eden Şartlar :

Azaya Aıd Cerh Ve Katıdan Dolayı Kısas Yapılabilmesi İçin Vücudl İktiza Eden Şartlar:

Kisas Hakkına Malik Ve Kısası İstifaya Salahiyetli Olanlar :

Kısasın Te Veçhile İstifa Edileceği:

Kısası İskat Edecek Şeyler

Afüv Ve İbeaya Müteallik Bazı Hükümet :

Cinayetler Île Cezalar Arasındaki Tedahüller Ve Münfertd Ve Gayrî Münfekid Cinayetler

Bazı Ameller Neticesinde Meydana Gelen Katil Ve Telef Hâdiseleri :

Diyarların Yıkılmasından Münbais Ölüm...

Müdafaat Meşrua Halindeki Katl Hadiseler! :

Hayvanlara Müteallik Cinayetler :

Cinayetlerin Ne Vechîle Sabit Olacağı :

Çenenin Mahîyetf, Nevileri Ve Hakları

Iskatı Ceninin Başıjca Sebebjj3rî Ve Bunun Esasen Btr Cinayet Olduğu ;

Iskatı Cenine Müteallik Bazı Hükümler

Kasamenin Ve Levsin Mahiyktlkut

Kasame İle Diyetin Sebebi Vücubi Ve Bunların L.Üzumundaki Maslahat Ve Hikmet

Kasame Yapalabîlmesl İçin Muktezî

Kasameye Ve Diyet İtasına Dahil-Olub Olmayanlar :

Kasame Île Diyetden İbra.

Kasame Hakkında Muhtelif Mezahîbi Fıkhîyye:

Müdöelere Ve Müddeaaleyhleke Teveccüh Edecek Yemeler :

Şafii Mezhebine Göre Kasame:

Kasame Yapılabilmesi İçin İcab Eden Bazı Şartlar:

Müddeîlere Ve De Aleyhlere Teveccüh Eden Yeminler :

Şafttlerce Kasameyi Iskat Eden Bazı Haller :

Haneelî Mezhebine Göre Kasame:

Hanbelilere Göre Kasamenin Ne Veçhile Yapılacağı :

Zahirîyye Mezhebine Göre Kasame.

Saih Bir Kısım Müctehiplerce Kasame :

Bir Muhtıra.

İKİNCİ BÖLÜM...

İSLAM HUKUKUNDA HUDUDA MÜTEALLİK MESELELER HAKKINDA OLUB ALTI MEBHASE AYRILMIŞDIR:

(BİRİNCİ MEBHAS)

HUDUDUN MAHÎYYETÎNE, KISIMLARINA, NEVİLERİNE ALD UMUMİ MALUMATI HAVİDİR.

HUDUDUN MAHİYYETİ, KISIMLARI VE NEVİLERİ :


«Hukuki îslâmiyye ve Istılâhatı Fıklıiyye» adındaki bu e,serin işbu üçüncü cildi, mündericatııun büyük bir kısmı bakımından âmme huku­kuna aid olup üç kitabdan müteşekkil bulunmuştur.

Hu kitablar; bu eserin yediuci, sekizinci, dokuzuncu kitablarmı teş­kil etmekdedir.

Şöyle kî: Yedinci kitab, «İslâm hukukundaki cezai hükümlere» da­ir olup bir mukaddime ile üç bölüme ayrılmıştır.

Sekizinci kitab, «Hukuki harbe = cihada ve gayri müslimler Üe bir kısım muamelâta» aid meseleleri İhtiva edip beş bölüme ayrılmıştır.

Dokuzuncu kitab, «Devleti islânıiyyenîn varidatına» müteallik me­seleleri cami olup iki bölüme ayrılmıştır.

İstılah Kısmında da işaret edeceğimiz veçhile «Hukuki âmme» tâ­biri, iki mânâda kullanılmaktadır. Şöyle ki, bu tâbir, bir mânâsına na­zaran «içtimaî bir heyetin kuvvetlerine, servetlerine, bütün menfaatle­rine aid, maddî ve manevî hayatlarının devamına hadim olan varlıkların umumî mahiyetinden ibarettir. Meselâ: Devlet teşkilâtı, millî müesse-sat, menfaatleri umuma aid vakıf akarât ve arazî bu cümledendir.

Her salısın medenî, siyasî haklarından müstefit olarak cemiyet âza­sı arasında karşılıklı bir emniyet ve itimadın, bir refahiyet ve selâmetin müemmen bulunması da yine âmmeye müteveccih hukuk eünılesînden-Jir.

Amine hukuku tabiri, diğer bir mânâsına göre de «alelıtlak hukuk ilminin mühim bir şubesine verilen bir unvandan ibarettir. Bu hukuk şubesi, devlete şahıslar arasındaki alâkalan, münasebetleri gösterir, şa­hısların devlete karsı olan vazifelerini, salâhiyetlerini tayin ve tanzim eder, hukuki esasîyye, hukuki cezaiyye, hukuki maliyye, hukuki harb, usuli muhakemat gibi kısımlara ayrılır.

İşte bu «Hukuki îslâmiyye» kamusunun bu üçüncü cildi, bu âmme hukukunu islâm hukuki noktai nazarından kısmen ihtiva etmektedir. Bu ciheti biraz izah edelim:

(1) : Malûmdur İti, medenî milletler birer hükümete tabidirler, kendi halleriyle mütenasip birer hükümet teşkilâtına mâliktirler. Bu ci­hetle islâm hukuki da islâm hükümetine, bu hükümetin teşkilâtına bu-

YÜ bir ehemmiyet vermiştir. Hükümetin, hükümet teşkilâtının vücu-dündeki asıl maslahat ve hikmet ise fertlerin ve fertlerden müteşekkil içtimaî heyetin bir intizam ve istiklâl dairesinde, bir refah ve selâmet içinde, bir adalet ve fazilet dahilinde yalamalarını temine çalışmaktan

ibarettir.

Halbuki, cemiyet efradı arasında âmmenin menfaatlerini vakit va­kit ihlâle cüret edenler bulunabilir, Bu cihetle bu gibi eşhası te´dib ve ıslah veya terhib ve tenkil İçin bir kısım cezaî hükümlere ihtiyaç var­dır Bunun İçindir ki, her hükümetin bu hususta bir takım müdevvena-tı cezaiyyesi mevcuttur. îşte bu kamusu -teşkil eden kitabi an n yedinci­si de islâm hukuki bakımından bir kısmı cezaî hükümleri muhtevi bu­lunmaktadır.

(2) : İslâm hukukunca miislümanlaran ve imisluinanlara tâbi olan gayri müslimlerin bir huzur ve sükûn içinde ve biribirinin hukukuna mii-tekabilen riayet eder bir halde yaşamaları bir gayedir. Sair milletler ile tnüsaleha, muahede yapmış olunca da ahde riayet ederek tecavüzden be­ri, mütekabil hukuka riayetkar bir halde yaşamak bir vecîbedir.

Fakat beşeriyet âleminde ihtirasat galib ve milletlerin birbirine kar­şı zaman zaman mütecavizâne hareketlerde bulundukları meşhud oldu­ğundan islâm hukuki, bu meşhud, melhuz tehlükelere karşı da kendi münfesihlerinin hattı hareketlerini tanzim, hayatlarını ve istiklâllerini temin, saadeti beşeriyeyi ihzar edecek esasları, hükümleri ihtiva etmek-de bulunmuşdur. İşte bu kamusun sekizinci kitabını teşkil eden kısım­da hukuki harbe - cihada, müslümanlar ile gayri müslimler arasındaki münasebatm sureti cereyanına ve esaret müesseselerine ald bu kabil ah­kâmı havi bulunmaktadır.

(3) : İslâm hukuki, islâm hükümetinin malî bakımdan bir intizam ve refahiyete nailiyyetini de bir gaye bildiğinden bu hususda da birçok esasları, hükümleri ihtiva etmekdedir. İslâm hukukunda İulâm devleti­nin maliye dairesine, hazinei varidatına «beytülmali müslimîn» Unvanı verilmişdir. Beytülmâlin âmmeye aidiyyetini bu unvan da göstermekte­dir. BeytülmâUn varidat ve masarifi hakkında daima âmme menfaatle­ri, âmme hizmetleri, âmme velayeti gözönünde tutulmuşdur. Ve beytül­mâlin müteaddid varidat kaynaklan plan şeylerin siyanet edilerek bey­hude yere ziyaa uğramasına meydan verilmemeli alakadarlarca bir ve­cibe bulunmuşdur.

Meselâ : devletin büyük varidat menbalanndân olan arazinin eki-lib biçilmesi, muattal bir halde bulundurulmaması hususunda birçok hü­kümler mevcud bulunmaktadır. Bu hükümlere binaen memleket arazisi­nin bir kısmı ahaliye tevzi ve tefviz edilir, bir kısmı hükümet tarafın­dan idare olunur, bir kısmı da rakabesi devlete atd olmak üzere âmme­nin istifadesine tahsis edilmiş bulunur. Yollar, korular, meralar, Pazar yerleri bu cümledendir. Yolculara mahsus konak yerlerine, kârvansaray-lara da «arazii mürfaka» adı verilmişdir ki, bunlar da bu kabildendir.

Bütün bunlar, âmme hukukuna dahil şeylerdendir, işte hukuki is-lânıiyyo kamusunun dokuzuncu kitabı da bu kabil hukuka aid mesail-âen müteşekkildir.

İşbu kamusun diğer ciidlerîndeki bir kısım kitablarda da âmme.hu­kukuna dair bir takıın meseleler vardır. Ezcümle mahcurlara, vakıfla­ra, dâvalara, beyyinelere, kazalara = hükümlere aid kitablardaki me­selelerin büyük bir lusmı bu âmme hukukiyle alâkadardır.

Biz, pek vftsî olan islâm hukukunun ancak bir kısmını bu mahdııd eserimizde tesbit edebilmek vazifesini ifa etmiş bulunuyoruz. Bütün mü-kevvenatın halikı, mürebbîsİ, hâkimi hakikîsi olan Hak Tealâ Hazretle­rinin lütuf ve İnayetine iltica ederek bârigâhı izzetinden muvaffakiyet­ler niyaz ederiz. Ye minhüttevfik.[1]

YEDİNCİ KİTAP
CEZAÎ AHKAMA DAtR OLUB BİR MUKADDİME İLE ÜÇ
BÖLÜME MÜNKAStM BULUNMUŞDUR.

MUKADDİME

CEZAÎ MESELELERE, HÜKÜMLERE AİD ISTILAHLARI HAVİDİR, CEZAÎ HUSUSLAR İLE İLGİLİ ISTILAHLAR :


(A)



1 - (Âmme hukuku) : Bir içtimaî heyeti teşkil eden efradın müş­tereken haiz oldukları kuvvetden-, salâhiyetden ve o efrad ile onları ida­re ve himaye eden devlet arasındaki riayeti vacib münasebetler ile alâ­kalardan ibaretdir.

Maamafih şahıslar ile devlet arasındaki münasebetleri, , alâkaları gösteren ve şahısların devlete kargı haiz oldukları salâhiyetleri ve ifa-aiyle mükellef bulundukları vazifeleri tayin ve tanzim eden, bu veçhile hukuk ilminin bir şubesini teşkil eyleyen usul ve kavaidin ve bir kısım mesail ve ahkâmın heyeti mecmuasına da âmme hukuki denilmektedir.

Ammenin mukabili «hassa» dır.

2 - (Âmine) : Bir yaradır ki, et kesilib dimağ ile kemik arasın­daki deri meydana çıkmış olur. Kemiğin altında, dimağın üstünde bu­lunan bu deriye «tîmmürr´es», «Ummüddimağ» denir. Bu yaraya «ıhe1-znume» de denümisdir.

3 - (Aleti carihe) : Bedenin eczasının birbirinden tefrik eden şey ki,...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm)
« Posted on: 25 Nisan 2024, 17:14:50 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm) rüya tabiri,Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm) mekke canlı, Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm) kabe canlı yayın, Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm) Üç boyutlu kuran oku Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm) kuran ı kerim, Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm) peygamber kıssaları,Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm) ilitam ders soruları, Cezai hususlar ile ilgili istilahlar (3.Cilt 1.Bölüm)önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes