> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > Hukuku İslamiye > Süf'a hakkinda
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Süf'a hakkinda  (Okunma Sayısı 2514 defa)
11 Mart 2010, 20:49:35
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 11 Mart 2010, 20:49:35 »



ON ALTINCI KİTAP
ŞÜF´A HAKKINDADIR:



İçindekiler: Şüf´aya dair ıstılahlar, şüfanın rüknü ve esbabı sübutiyesl. Şüf anın şartları. Şüf´anın taleb edilmesi. Şüfanın hükmü, şüfanın hikmeti teşriîyesi: [43]


Şu Faya Dair Istılahlar:




1 - : (Şüf´a) : şefi´ kelimesinden me´huzdur. Şefi´ kelimesi lügatte vitrin zıddıdır. Yani çift manasınadır. Bu cihetle cemi ve zam mânasını du mutazammindir. Çünkü bir şeyin diğer bir şeye zam ve ilâvesini müş´irdir. Şefaat kelimesi de bundandır- Çünkü bununla bir müzaharet vücuda geîi yor, şefaat eden ile hakkında şefaat olunan kimse birleşmiş oluyor. Nite­kim şefaat-ı nebevviyye sayesinde müznibler, âbidler ■ zümresine zam edil­miş, onlar ile çift bulunmuş olacaktır.

istilânda şüf´a : satılan veya ı´vaz şartüe hibe edilen bir akarı veya o hükümde olan bir malı müşteriye veya mevhübünlehe her kaça mal olmuş ise o miktar ile müşteriden veya bayiinden veya mevhûbün lehten ce.bren alıp temellük etmektir. Bu cihetle şüf´a sahibi kendi mülküne böyle şüf´a iîe aldığı mah zam etmiş olur. Şüf´a, meşfu´ olan malı temellük mânasında da müstameldir.

2 - = Şüf adar) : satılan veya ivazla hibe edilen akarda hak­kı şüf ası olan´ yani o akara temellüke salâhiyeti bulunan kimsedir. Satılan akarda hissesi olan veya o akara akan müttesii bulunan kimse gibi.

3 - (Meşfu´) : satılmakla veya ivaz şartiyle hibe edilmekle kendisine Şüfa hakkının taallûk ettiği akardır. Meselâ:-satılan bir mülk dükkân his sesi, o dükkânda hissesi olan kimseye karşı bir mülkü meşfu´dur-

4 - (Meşfûunbih) : Şefîin hakkı şüf aya nailiyetine sebep olan mülk­tür. Kısmen satılan mülk bir hanedeki satılmayan bir hissei şayia gibi ki, bu hisse sebebile sahibine o satılan kısma karşı şüf´a hakkı vücude gelir.

5 - (Halit) : Su hissesi ve yol hissesi gibi bir mülke ait haklarda or­tak olan kimsedir. Meselâ: bir ırmakta su hissesi bulunan iki kimse, bin birinin halitidir.

6 - (Şirbi hâs) : madud şahısların mezraalarım suvarmak için bir mai carideki şirb haklarıdır. Adedleri nihayet yüzden ibaret olan şahıslar madud itibar olunur. Amma umumun istifade ettiği ırmaklardan su almak, şirbi hâs kabilinden değildir. Esasen şirb, bir sudaki nasib, hisse demektir.

7 - (Tarik-İ hâs) : madud kimselerin mülkü olan müşterek sokaktır, bazı çıkmaz sokaklar = tarik-î gayir nafize tarik-i hâs kabilindendir.

8 - (Cari mülisık) : bir akara, mseelâ bir haneye muttasıl akarı, ha­nesi bulunan komşudur. Bir akarın duvarı altındaki yere ortak olan komşu ise o akarın nefsinde müşarik sayılarak birinci derecede şüf adar bulunur. Çünkü bir akarın müşterek hissedarları, o akara muttasıl akarları olan lardan, ahaktırlar. Şüf´a hakkı evvelâ o hissedarlara ait olur.

9 - (Talebi müvasabe) : Bir akarın satıldığını haber alan bir hisseda rın veya halitin veya cari mülâsıkın o haber aldığı mecliste hemen şüf ayı talebe delâlet eder bir söz söylemesi, meselâ ben o satılan akarın şüf´ ada­rıyım* demesidir: Müvasabe, bir şeye hemen atılmak, kalkışmak manasına­dır. Şüf´a talebi de derhal olmak lâzım geldiğinden ona böyle denilmiştir.

10 - (Teslimi şüf´a) : Şüfa hakkım istimal etmeyip bundan feragat etmek, yapılan satış muamelesine razı olmaktır ki bununla hakkı şüf´a sa­kıt olur. [44]


Şüf anın Rüknü ve Esbabı Sübutiyesj :




11 - : Şüf´anın rüknü, şüf adann megfuu´ bayi ile müşterinin veya o hükmünde olan kimselerin herhangi birinden usulü dairesinde almasından ibarettir- Nitekim ileride beyan olunacaktır. Şüf´anın esbabı sübutiyesi ise üçtür. Şöyle ki:

Şüf´anın birinci sebebi, satılan şeyin nefsinde müşarik olmakta. îki kim senin bir akara şayian nısfiyet üzere ortak olmaları gibi. Bunlardan biri hissesini satınca diğeri bu hissenin şüf´adarı olur.

Şüf´anın ikinci sebebi, satılan şeyin hukukundan birinde halit olmaktır Bir akarın tariki hâssındaki iştirak gibi.

Meselâ: §irbi hasst hakkında İştirakleri olan mülk´bahçelerden birisi sa tıldıkta diğer bahçelerin malikleri hep şüf´adar olurlar. Satılan bahçeye bahçeleri gerek muttasıl olsun ve gerek olmasın. Bir kısmının cari mülâsık olması hakkında bir imtiyaz teşkil etmez.

Kezalik: kapısı tariki hassa açılan bir akar satıldıkta o tariki hassa ka­pıları bulunan veya kapı açmaya haklan olan diğer akar sahipleri o satı­lan akarın şüf´adarı bulunurlar. Carimülâsık olsunlar, olmasınlar müsavidir.

Fakat umumun müntefi1 olduğu bir nehirden su alan veya kapıları ta­riki âmmeye açılan mülk bahçelerden veya hanelerden biri- satıldıkta o ne­hirden su alan, yahut o tariki âmme kapıları bulunan diğer bahçe veya ha­ne sahiplerinin hakkı şüf alan olamaz. Meğer ki böyle bir nehirden madud Kümelerin bahçelerini sulamak içjn açılmış müşterek bir hark bulunsun. O halde. Su kimseler, o harktan dolayı biri birine halit ve şefî olurlar.

Şüf´anın üçüncü derecedeki sebebide satılan akara mülâsık komşu ol­maktır. Bu akara bir taraftan mülâsık olan komşu ile birkaç taraftan müt-tasü olan komşular arasında fark yoktur, hepsi de mütesaviyen şüf´adar olurlar. Bedayi, Hindiyye.

12 - : Satılan akarın nefsinde müşarik bulunmadığı veya bulunduğu halde gaib olduğu veya hazır olup hakkı şüf asını istimal etmediği takdirde hakkı şüf´a o akardaki halita ait olur- O akarın halifi de bulunmaz, veya bulunur da bu hakkını terkederse şüf´a hakkı o akarın cari mülâsıkınate veccüh eder.

Meselâ: bir kimse müstakilleri mülkü olan hanesini sattıkta yahut müş­terek bir hanedeki hissei şayiasını sattıkta müşariki hakkı şüf asından vaz geçerse bakılır. O hanenin hakkı şirbi hassında veya tariki hasstnda haliti varsa hakkı şüfa onundur. Yoksa veya olup da bu hakkından vazgeçerse Şüfa hakkı üçüncü derecede bulunan cari mülâsıkındır. Dürrümuhtar. Bahriraık.

13 - : Bîr binanın fevkanisi, yani: üst katı birinin, tahtanisi, yani: alı katı da başkasının mülkü olup her birinin tariki âmme ayrı ayrı kapısı bu­lunduğu, yani: fevkaninin yolu tahtaniden geçmediği takdirde bunlar birbi rihin cari mülâsıkı sayılır.

Binaenaleyh bunların birinci ve ikinci derecede şüf adarı bulunamayın­ca bu cari mülâsıkiar arasında -şüfa cari olur.

14 - : Bir hanenin duvarı ile o duvarın yerinde müşarik olan kimse, o hanenin ´..imamında müşarik sayılır- Bu cihetle o hanenin birinci derecede Şefii´ olur. .

Bazı fukahaya göre yalnız duvarın binasında iştirak dahi, o hanede iş­tirak hükmündedir. Fakat duvarda müşarik olmayıp da yalnız hanesinin ki­rişleri komşucunun duvarı üzerine uzatılmış olan kimse, cari mülâsık sayılır. Yoksa bundan dolayı şerik ve halit sayılmaz,

15 - : Satılan bir akarın dereceleri müsavi, müteaddit şefî´leri bulun­sa bunların adedi rüûslarına itibar olunur, sehimlerinin miktarına, yani meşfu´unbihdeki hisselerinin derecesine itibar olunmaz. Çünkü istihkakın illeti, ittisali mülktür, yoksa onun miktarı değildir.

Meselâ: Bir hanenin nısıf hissesi bir kimsenin, sülüs ile südüs hissele­ri de diğer iki kimsenin olduğu halde msf hisse sahibi hissesini başkasına sattıkta o ki kimse şüfa ile talip olsalar bilmünasafa aralarında taksim olunur, yoksa sülüs sahibi hissesine göre ziyade hisse alamaz.

16 - : iki veya üç dört sınıf halitler içtima ettikte bunların zararen ehassı e´ammı üzerine takdim olunur. Zira ehassın tesiri kuvvetlidir- Bun­ların muhaletası daha ziyadedir.

Meselâ : bir küçük nehirden açılan harkta hakkı şirbi olan mülk bir bahçe hakkı şirbîle beraber satıldıkta o harkta hakkı şirbî olanlar, o nehirde hakkı §irbi olanlar üzerine şüfadar olmak cihetile takdim olunurlar. Am ma o nehirde hakkı şirbî olan mülk bir bahçe hakkı şirbîle beraber satıl­dıkta gerek o nehirde ve gerek o harkta hakkı sirbî olanlar hep müsavaı üzerine §üf´adar olurlar.

Nitekim bir çıkmaz sokaktan münşeib diğer bir çıkmaz sokağa kapıcı açılan bir mülk hane satıldıkta bu şubede kapısı olan veya olabilecek bulu­nan hanelerin sahipleri şüf´adar olurlar, bunlar çıkmaz sokakta kapılan olanlara tercih olunurlar. Çünkü bu şubedekilerin halit olmaları ehasdır. Amma o çıkmaz sokağa kapısı olan bir hane satılınca gerek o sokakta ve gerek şubesinde hakkı müruru olanlar hep şefi´ olurlar. Zira çıkmaz sokak ta hepsinin hiltaları müsividir. Hindiyye-

17 - : Hakkı şirbî hassi olan bir bahçe sahibi, bu bahçenin hakkı ş:r-bini satmayıp yalnız o bahçeyi satsa hakkı şirbinde halit olanlar, bu bah­çeye şefî´ olamazlar. Çünkü §üfanın sebebi olan hakkı şirb, satılmamıştır. Sebeb bulunmayınca müsebbeb de bulunmaz.

Tariki hass hakkında da hüküm böyledir, yani: bir hane satılıp da ta­riki hasdaki hakkı müruru satılmasa o tariki hasda hakkı müruru olanlar için hakkı şüf a sabit olmaz.

18 - : Hakkı şirb, şüfa bakımından hakkı tanka takdim olunur. Bina­enaleyh bir bahçe, hem hakkı şirbî hem de hakkı tariki ile birlikte satılıp da bir kimse, onun hakkı şirbi hassında, diğer biri de tariki hassında halit bulunsa hakkı şirb sahibi, hakkı tarik sahibi üzerine tercih edilir. Mecelle de de bu kabul edilmiştir- Diğer bir kavle göre hakkı tarik, hakkı şirbden mukaddemdir. Bercendî de demiştir ki: tarik mesüden akvâdır. Reddimuh-tar. Dürrimünteka.

«(Malikîîere göre şüfa, kabili kısmet olan akar ile o kara tâbi, müttesil olan bina ve eşcar da caridir. Ve bu hak, yalmz şerike münhasırdır. Men-kulâtta, kısmeti gayri kabil akarda şüf a cari" değildir.

Fakat müdevvenetülkübrâda beyan olunduğuna göre alelıtlak akarlar­da §üf a caizdir, kabili kısmet olsun olmasın müsavidir. Çünkü şirket zara­rını def için buna her ikisinde de ihtiyaç vardır- imam Malikten böyle iki rivayet varsa da muavvelün aleyh birinci rivayettir.

Cari mülâsık, şüfa...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Süf'a hakkinda
« Posted on: 29 Mart 2024, 00:03:33 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Süf'a hakkinda rüya tabiri,Süf'a hakkinda mekke canlı, Süf'a hakkinda kabe canlı yayın, Süf'a hakkinda Üç boyutlu kuran oku Süf'a hakkinda kuran ı kerim, Süf'a hakkinda peygamber kıssaları,Süf'a hakkinda ilitam ders soruları, Süf'a hakkindaönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes