๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 05 Şubat 2011, 16:37:56



Konu Başlığı: Ümmetin Rasûlullah tan s.a. şeriatı alış şekli
Gönderen: Sümeyye üzerinde 05 Şubat 2011, 16:37:56
3) Ümmetin, Rasûlullah’tan (s.a.) Şeriatı Alış Şekli


 

Bil ki: Ümmetin, şeriatı Rasûlullah’tan (s.a.) alış şekli iki şe­kil üzeredir:

a) Zahirin alınması (telakkî’z-zâhir): Bunun mutlaka na­kil yoluyla olması gerekmektedir. Nakil de ya tevatür yoluyla olur (mütevatir) ya da tevatürsüz olur.

 

Mütevatir de İki Kısma Ayrılır:
 

1. Lâfzen mütevatir: Kur’ân-ı Kerîm ve çok az sayıda hadis gibi. “Elbette siz, Rabbinizi göreceksiniz.” Hadisi [665] böyledir.            

2. Manen mütevatir: Taharet, namaz, zekât, oruç, hac, alış veriş, nikâh ve savaş hukuku ile ilgili, üzerinde hiçbir Islâmî fırka­nın görüş ayrılığı bulunmayan pek çok hüküm bu kabildendir.

 

Mütevatir Olmayan Haberler:
 

Mütevatir olmayan haberler ise şu kısımlara ayrılır:

1. Müstefîz: Bu, mütevatir olmayan haberlerin en üstün kıs­mını oluşturur. Müstefiz, üç ve daha fazla sahâbînin rivayet ettiği, sonraki tabakalarda ise giderek (tedvin dönemi olan) beşinci tabakaya kadar artan sayıda râvîler tarafından nakledilegelen hadis­lerdir. Bu evsafta olan hadisler çoktur ve fıkhın temel konuları bunlar üzerine kuruludur.

2-3. Sahih ve hasen: Büyük hadis hafız ve imamları tarafın­dan sahih ve hasen (güzel) bulunan hadislerdir.

4. Bu üç mertebeden sonra, hakkında ihtilâf bulunan, bazıları tarafından kabul görüp, diğer bazıları tarafından reddedilen ha­berler gelir. Bu kısımdan olup da şevâhid ile desteklenen veya ilim ehlinin çoğunluğunun hüsnü kabulüne mazhar olan yahut da akıl yoluyla destek bulan haberlere uyulması vaciptir.

 

B) Delâletin Alınması (İstinbat Yolu):

 

Rasûlullah’ın (s.a.) ilminin alınmasının ikinci şekli, istinbat yoludur. Bu şöyle olur: Sahabe, Rasûlullah’ı (s.a.) konuşurken, bir fiil işlerken görür ve bundan vacip, mendup.., gibi bir hüküm çıka­rır ve, “Falanca şey vaciptir, filanca ise caizdir...” diyerek o şeyin hükmünü haber verir. Sonra tabiîn nesli, sahabeden bunları alır ve üçüncü tabaka, onların fetva ve kazalarını tedvin eder ve böyle­ce işi sağlama alır. Bu yolun en büyükleri Hz. Ömer, Hz. Ali, İbn Mes’ûd ve İbn Abbâs’tır (r. anhum).