> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hüccetullahil Baliğa > Talâk sayısı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Talâk sayısı  (Okunma Sayısı 1611 defa)
20 Ocak 2011, 19:05:17
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 20 Ocak 2011, 19:05:17 »



Talâk Sayısı:


Cahiliye döneminde insanlar, kanlarını istedikleri kadar boşarlar ve sonra onlara tekrar dönerlerdi. Bu, kadın için son derece zararlı bir davranıştı.[28]Bunun üzerine şu âyet-i kerîme indi:

"Talâk iki defadır... [29]

Manası şöyle: Dönüşü müteakip talâk iki defadır. Üçüncü de­fa da boşaması halinde artık kendisine, -kadının bir başka koca ile evlenip ondan talâk ya da ölüm gibi bir yolla ayrılması durumu hariç- helâl olmaz. Sünnet, ikinci koca ile evlilikte, balcağızdan tatma (cinsel ilişki) şartını getirmiştir.

Talâkı üç sayısıyla sınırlandırmanın sırrı şudur: Üç sayısı, çokluk sınırının başlangıcıdır. Talâkta iyice düşünme gerekir. Bazı insanlar, yokluğu tatmadan maslahatın ne olduğunu anlayamazlar. Tecrübe bir ile olur; iki ise tecrübeyi tamamlar. [30]

 
Şer'î Tahlil Şartı Ve Hülle Nikahı:
 

Üçüncü talâktan sonra, boşamlan kadınla yeniden evlenebil­mek için bir başkasıyla nikahlanmış olması şartı, tahdîd ve sona erme manasının gerçekleşmesi içindir. Şöyle ki: Eğer, tahlîl şartı olmaksızın üç kez boşadığı kadınla tekrar evlenebilmesi caiz olsay­dı, bu ric'at (dönüş) mesabesinde olurdu. Boşanmış kadının nikâhlanması iki ric'attan biridir. Kadın, kocanın evinde bulundu­ğu, onun elinin altında olduğu, akrabalarının gözü önünde bulun­duğu sürece, gönlünün edilebilmesi mümkündür; kadın bu durum­da kendisine hoş gösterilen şeye rıza göstermek zorunda kalır. Ama kadın onlardan ayrılır, acıyı tatlıyı tadar, ondan sonra razı olursa işte bu gerçek rızadır.

Sonra bu hüküm, kaybı tattırmak ve Önemli bir maslahat ol­madan düşüncesizce öfke dürtüsüne kapılmayı cezalandırmak ma­nası içerir.

Ayrıca bu hüküm, üç talâkla boşanmanın vehametini insanla­rın gözleri önüne serer. Öyle ki, böylesi bir talâkla boşamaya, o ka­dından ilgisini tamamen kesen kişi yeltenebilir; ancak zillete ve burnunun yerde sürtülmesine razı olabilen kimse bir daha onunla evlenebilir. Bundan daha aşağılayıcı şey olamaz.

Rasûlullah (s.a.), kocası Rifâ'a tarafından tümden boşanan ve başka biriyle nikahlanan kadına şöyle demiştir:

"Rifâ'a'ya dönmek mi istiyorsun?! Hayır, o senin balcağızını, sen de onun balcağızını tatmadıkça olmaz.[31]

Balcağızdan tatma, yani cinsel ilişkide bulunma şartı ile ikin­ci nikâhın tamamlanması, bu konuda konulmuş olan tahdîd[32] ma­nasının gerçekleşmesi içindir. Eğer bu şart olmasaydı, o zaman hi­leye başvurulur ve nikâh işi sözle yapılır ve sonra kadın aynı mec­liste boşanırdı. Bu ise, tahdidin faydasını ortadan kaldırırdı.

Rasûlullah (s.a.), hulleciye[33] kendisi için hülle yapılana lanet etmiştir. [34]

Bazı insanlar, gerçek manada bir evlilik yapmak için değil de, sırf boşanmış kadını ilk kocasına helâl kılmak için evlilik yapar. Böle bir maksatla kurulan evlilikten, şer'an beklenen maslahat gerçekleşmez. Hem böylesi bir muamele[35] kepazeliktir, gayreti öl­dürür, hayatı acı tatlı bütün yönleriyle birlikte paylaşma manası taşıyan gerçek evlilik bağı olmaksızın, bir kadının birden fazla kimse ile birlikte olmasının (zinada olduğu gibi) tecviz edilmesi manasını taşır.

İşte bu sebeplerden dolayı, hülle nikâhı yasaklanmıştır. [36]



[28] Ne kendilerine yar ederler, ne de iddetlerinin bitip de başkasıyla evlen­melerine imkân verirlerdi. Çünkü iddetin bitimine az kala tekrar nikâhları altına alırlar ve sonra yine boşarlardı. Böylece iddetleri bir türlü bitmezdi.(Ç)

[29] Bakara 2/229.

[30] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/435-436.

[31] Müslim, Nikâh, 111

[32] Talâk hakkının sona erdiğini gösteren smır.(Ç)

[33] Üç talâkla boşanmış kadını, boşayan kocasına helâl kılmak için nikahlayan erkek; ödünç teke.

[34] bkz. Ebû Dâvûd, Nikâh, 15; İbn Mâce, Nikâh, 33.

[35] Hadiste bunun ödünç teke almak gibi bir rezalet olduğu belirtili r.(Ç)

[36] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/436-437.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Talâk sayısı
« Posted on: 25 Nisan 2024, 10:36:45 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Talâk sayısı rüya tabiri,Talâk sayısı mekke canlı, Talâk sayısı kabe canlı yayın, Talâk sayısı Üç boyutlu kuran oku Talâk sayısı kuran ı kerim, Talâk sayısı peygamber kıssaları,Talâk sayısı ilitam ders soruları, Talâk sayısıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes