๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 03 Şubat 2011, 22:43:55



Konu Başlığı: Şüpheli şeylerin hükmü ve ihtiyat prensibi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 03 Şubat 2011, 22:43:55
Şüpheli Şeylerin Hükmü Ve İhtiyat Prensibi:


Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Haram bellidir, helâl bellidir, bunlar arasında da hükmü açık olmayan (şüpheli) şeyler vardır. Kim şüpheli şeylerden sakı­nırsa, dinini ve ırzını korumuş olur.” [954]

Herhangi bir konu hakkında birbiriyle çelişir (tearuz) halde bulunan birçok yön bulunabilir. Böyle bir durumda sünnet olan, şüpheli şeylerden uzak durmak ve ihtiyatlı davranmaktır.

 

Tearuz Şekilleri:
 


Tearuz birkaç şekilde kendisini gösterebilir:

i. Rivayet açık bir şekilde farklılık arzeder. Cinsel organa do­kunmak, abdesti bozar mı bozmaz mı? Bazılarına göre evet, bazıla­rına göre ise hayır. Her iki tarafın da görüşünü destekleyen hadis­ler vardır. İhram halinde iken nikâh kıymak da böyledir. Bazıla­rınca bu caiz iken, diğer bazılarına göre caiz değildir ve konu ile il­gili rivayetler farklılık arzetmektedir.

ii. Konu ille ilgili kullanılan kelime mana bakımından munzabıt olmaz; taksim (kısmet) ve örnekleme yoluyla anlaşılırken, ef­radını cami’ ağyarını mâni’ bir tanımla anlaşılmaz. Bu ikinci du­rumda karşımıza üç şık çıkar:

1. Lâfzın, o şey hakkında kesin olarak kullanıldığı bilinir,

2. Lâfzın, o şey hakkında kesin olarak kullanılmadığı bilinir,

3. Lâfzın, o şey hakkında kullanılıp kullanılmadığı bilinmez. (İşte bu üçüncüsü, ihtiyatı gerekli kılan bir durum arzeder.)

iii. Hüküm kesin olarak bir illete bağlanmıştır; illet de kesin olarak bir maksadı gerçekleştirme özelliğine sahiptir. Öbür taraf­tan bir tür bulunur ve o türde maksat bulunmaz, fakat illet bulunur. Cinsel ilişkide bulunamayacak birinden bir cariye satın alın­ması böyledir. Acaba böyle bir cariye için istibrâ [955] gerekir mi?

İşte bu ve benzeri konularda ihtiyata riayet gerekir.



[954] Buhârî, Büyü', 3; Nesâî, Kudât, 11; Ebû Dâvûd, Büyü', 3; Tirmizî, Büyü', 1

[955] Cariyenin, gebe olup olmadığının anlaşılması için bir süre beklemesi. (Ç)