๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 02 Şubat 2011, 20:53:16



Konu Başlığı: Sünnet olan gusül
Gönderen: Sümeyye üzerinde 02 Şubat 2011, 20:53:16
 

Sünnet Olan Gusül:

 

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Her müslümanın, her yedi günde bir yıkanıp, bedenini ve ba­şını (güzelce) yıkaması bir görevdir.” [1037]

Bu hadis, sene boyunca her yedi günde bir yıkanmanın başlı-başına bir sünnet olduğunu göstermektedir. Bu, bedendeki pislik ve kirlerin izalesi, nefsin temizlik hasletine karşı duyarlı olmasının sağlanması amacıyla meşru kılınmıştır. Bu guslün özellikle cu­ma günü yapılmasının istenmesi, birinin diğeriyle tamamlanması sebebiyledir. Üstelik, bu guslün cuma günü yapılması, cuma na­mazına karşı bir saygının da ifadesidir.


Rasûlullah (s.a.) Dört Şeyden Dolayı Yıkanırdı:

 

1. Cünüplük,

2. Cumaya hazırlık,

3. Kan aldırma (hacamat [1038] olma),

4. Cenaze yıkama. [1039]

Hacamat olması sebebiyle yıkanmasının sebebi şu: Akan kan çoğu kez vücuda yayılır, her noktanın ayrı ayrı yıkanması zor olur. Yı­kanmakla bütün vücut temizlenmiş olur.

Sonra bu iş için kullanılan araçla kanın emilmesi, vücudun her yerinden kanı çekmektedir. Dolayısıyla sadece kan alınan uzuvdan kanın azalması manasına gelmez. Yıkanmak, kanın akı­cılığını giderir ve kanın akan yere doğru çekilmesini önler.

Cenaze yıkama sebebiyle yıkanma, bedene suların sıçraması yüzündendir.

Ben, ölmek üzere olan birinin yanında idim. Ruhların alınma­sıyla görevli meleklerin, orada hazır bulunanların ruhları üzerinde tuhaf bir etkisinin olduğunu gördüm ve anladım ki, (gusül ile) nef­sin içinde bulunduğu halden başka bir hale geçebilmesi için uyarıl­ması gerekmektedir.

Rasûlullah (s.a.), müslüman olan birine, su ve sidr ile yıkan­masını emretmiştir. [1040] Bir başkasına da:

“Küfür döneminde biten kılları at (ve sünnet ol)” [1041] buyurmuş­tur.

Bence bunun hikmeti, küfür halinden çıkışının olabildiğince gözü önünde temessül etmesi; böylece küfür dönemiyle ilgili her şeyi arkada bıraktığına kendisini inandırmasının sağlanmasıdır.




[1037] Kenzu'l-ummâl, 7/21278.

[1038] Bedenin herhangi bir yerinden bir yara açarak vücuttaki fazla kanın dışarı atılması işlemi. Bu yöntem, bazı hastalıkların tedavisi ya da sağlıklı bir bedenin daha zinde bir hal alması amacıyla uygulanırdı.

[1039] Ebû Dâvûd, Taharet, 127 (1/96).

[1040] Ebû Dâvûd, Taharet, 129.

[1041] Ebû Dâvûd, Taharet, 129 (1/98).