๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 08 Şubat 2011, 16:32:32



Konu Başlığı: Sorumluluk karşılığında yetkinin de bulunması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 08 Şubat 2011, 16:32:32
 

4. Sorumluluk Karşılığında Yetkinin De Bulunması:

 

Allah Teâlâ, bir insana insanlara ait bir işi yapmasını emretmişse, bu durum diğer insanların o kimseye itaat etmelerinin emrolunmasını gerektirir. Kadılar, insanlar arasında adaleti sağla­makla görevlendirilmişlerdir. Bu, isyankârlara, onlara itaat etme­leri emrinin verilmesini gerektirir. Zekât tahsildarı, insanlardan zekâtlarını toplamakla yükümlü kılınmıştır. Bu, insanlara, tahsildara karşı zorluk çıkarmamaları emrinin çıkarılmasını gerektirir. Kadınların örtünmesi emrolunca, erkeklere de gözlerini onlardan sakınmaları emredilmiştir.

 

5. Emir Ve Yasakların Karşıtlarıyla Dengelenmesi:
 

Bir şeyin yasaklanması halinde, o şeyin zıddımn durum gere­ği vacip olarak ya da en azından mendup düzeyinde emrolunması gerekecektir. Bir şeyin emredilmesi halinde de, o şeyin zıddımn yasaklanması gerekecektir. Allah Teâlâ, cuma namazını ve ona ko­şulmasını emredince, o anda alış veriş vb. yollarla cumadan alıkoyucu davranışların yasaklanması gerekmiştir.

 

6. Emir Ve Yasakların Sirayeti:
 

Bir şey kesin olarak emredildiğinde bu, o şeyin mukaddimele­ri, hatırlatın ve ulaştıncı yolları mahiyetinde olan şeylerin teşviki­ni; bir şeyin kesin olarak yasaklanması halinde de bu, o şeye götü­recek yolların kapatılmasını, sebeplerinin ortadan kaldırılmasını gerektirir. Putlara tapınmak yasaktır. Suret ve heykellerle içli dış­lı olmak puta tapıcılığa sebebiyet verebilir. Nitekim geçmiş üm­metlerde bu böyle olmuştur. Öyleyse, heykel ve suret yapılmasına müsaade edilmeyecektir. İçki haram kılınmıştır; şu halde şarap imalatçılarına müsaade edilmeyecek, üzerinde içki bulunan sofra­ya oturmak yasaklanacaktır. Anarşi ve insanların birbirine düş­meleri haramdır. Öyleyse anarşi dönemlerinde silah satışları ya­saklanacaktır.

Şehir yönetimi (Siyâsetu’l-medîne) ile ilgili alanlarda benzeri örnekler ise şunlardır: Yiyecek ve içeceklere zehir katılması bir mefsedettir. Öyleyse, ilaç satıcılarından, piyasaya sürdükleri ilaç­ların ancak içene zarar vermeyecek oranda zehir içerdiğine dair te­minat alınacaktır.

Bazı unsurların hiyaneti söz konusu olabilir. Şu halde onların ata binmeleri ve silah taşımalarını yasaklayacaklardır.

İbadetler konusunda da durum aynıdır. Namaz en büyük ha­yırdır. Öyleyse cemaate katılma teşvik edilecektir. Çünkü bu, na­mazın kolayca ifasını temin eder ve bu konuda dayanışmayı sağ­lar. Ezan teşvik edilecektir. Çünkü insanlar, aynı zamanda ve aynı mekanda bir araya ezan sayesinde gelebileceklerdir. Aynı şekilde mescid yapımı, bakımı ve temiz tutulması da teşvik edilmiştir.

Bulutlu günlerde Ramazan ayının girip girmediği Şaban ayı­nın günlerinin sayılmasına bağlıdır. Bu itibarla, Şaban hilalinin tesbiti ve günlerinin sayılması müstahap olacaktır.

Şehir yönetiminde, atıcılığın önemi büyüktür. Bu itibarla yay ve ok imalatının çoğaltılmasını emretmek, bunların ticaretlerini teşvik etmek gerekecektir.