๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 05 Şubat 2011, 16:25:04



Konu Başlığı: Sıhhattan maksat
Gönderen: Sümeyye üzerinde 05 Şubat 2011, 16:25:04
Sıhhattan Maksat:


Sıhhattan maksadımız, kitabın müellifinin, eserini telif eder­ken, ona sadece sahih ya da hasen olan hadisleri alacağım; maklûb, şâz, zayıf olanlarını almayacağına dair bir şartı üstlenme­sidir. Maklûb, şâz, zayıf.., hadisleri, durumuna işaret etmek kay­dıyla eserinde zikretmesinde bir sakınca yoktur ve bu, kitaba bir nakisa getirmez.

 

Şöhretten Maksat:

 

Meşhurluktan maksadımız ise, kitaba alman hadislerin, ted­vin öncesi ve sonrası, muhaddislerin dilinde dolaşır olmasıdır. Bu­nun için müelliften önce hadis imamlarının çeşitli tariklerle onları rivayet etmiş olmaları, müsned ve mu’cemlerine dercetmiş olmaları; müelliften sonra ise, kitabın rivayeti, ezberlenmesi, müşkil yönlerinin açıklanması, garîb kelimelerinin açıklanması, i’rabının be­yan edilmesi, içindeki hadislerin tarîklerinin bulunması, fıkhî de­ğerlendirmelerinin yapılması, ravilerinin hallerinin araştırılması gibi çalışmaların yapılması ve bunun nesiller boyu günümüze kadar sürdürülmüş olması gerekmektedir. Hatta öyle ki, onda olup da araştırma konusu yapılmamış hiçbir şey kalmamalıdır. Eğer müelliften önce ve sonra hadis tenkitçileri, onun eserine aldığı ha­dislerin sıhhatine hükmederek kendisine muvafakat etmişler, on­lar hakkındaki görüşünü kabulle karşılamışlar, kitabını övgü ve sena ile kabul etmişler, fıkıh imamları, o kitaptan istinbatta bulunagelmiş ve ona özel bir önem vermişlerse, bütün bunların sonu­cunda halk, o hadislerin doğruluğuna inanmış ve büyük bir saygı ile onlara bağlanır olmuşsa, o hadis kitabı şöhret bulmuş demek­tir.

 

Sıhhat Ve Şöhret Vasıflarını Bir Arada Bulunduran Hadis Kitapları Birinci TabakayıTeşkil Eder:

 

Kısaca söylemek gerekirse, sözünü ettiğimiz bu iki haslet ya­ni sıhhat ve şöhret, bir hadis kitabında tam olarak bulunursa, o ki­tap birinci tabakadan olur. Sıralama bu iki kıstas itibanyladır. Bu iki haslete esastan sahip olmayan kitaplar, asla dikkate alınmaz. Birinci tabakada en üst mertebeyi ihraz eden hadis kitapları, teva­tür derecesine ulaşır. Biraz alt derecedeki olanlar da müstefîz de­recesindedir. Sonra sıhhati kesin olanlara yani, hadis ilminde amel ifade eden kesinlikte bulunan mertebe gelir. İkinci tabakada yer alan hadis kitapları ise müstefîz hadisleri, sıhhati kesin ve zan mertebesinde olan hadisleri içerir. Durum böylece aşağıya doğru iner.