๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 03 Şubat 2011, 22:55:39



Konu Başlığı: Şeriat ilmi üç kısımdır
Gönderen: Sümeyye üzerinde 03 Şubat 2011, 22:55:39
Şeriat İlmi Üç Kısımdır:

 

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurur:

“İlim üç kısımdan oluşur: Âyet-i muhkeme, sünnet-i kâime ve farîza-i âdile. Bunların dışında kalan fazlalıktır.” [941] Bence bu hadis, insanlar üzerine kifâî olarak farz olan ilimle­ri tahdid üzere belirlemektedir. Bunlar şunlardır:

i. Ayet-i muhkeme: Kur’ân’ın hem lâfız hem de mana iti­bariyle öğrenilmesi gerekmektedir. Garîb kelimelerinin, nüzul seheplerinin araştırılması, zor ve kapalı kısımlarının izah edilmesi, nâsih ve mensûhunun ortaya konması yoluyla onun muhkem kıs­mı iyice öğrenilecektir.

Kur’ân’ın müteşâbih kısmına gelince, bunların hükmü tevak­kuf etmek, ya da onları da muhkem olanlara irca etmektir.

ii. Sünnet’i kâime: Sünnete dayalı uygulamalar öğrenile­cektir: “Sünnet-i kâime”den maksat, ibadetlerin ifası, ihtiyaçların karşılanması gibi konularda sabit olan hüküm ve uygulamalardır. Bunlar fıkıh ilmince konu edinilmiş olan, neshedildiği sabit olma­yan, terkedilmemiş bulunan, şâz bir rivayetle sabit olmamış olan, sahabe ve tabiînin büyük çoğunluğu tarafından benimsenmiş ve uygulanmış olan şeylerdir.

Bunların en yüksek mertebesi, üzerinde Medine ve Küfe ekollerinin ittifak ettikleri uygulamalardır. Bunun belirtisi de dört mezhebin o şey üzerinde görüş birliği halinde olmasıdır. Sonra sahabenin büyük çoğunluğuna ait iki ya da üç görüş bulunan me­seleler gelir. Çünkü bunlardan her biri ile bir grup âlim amel et­miştir. Bir uygulamanın, bu kısımdan olduğunun belirtisi ise, Muvatta ve Abdurrezzâk’ın (ö. 211/826) Câmi’inde rivayet edilmiş ol­masıdır. Bunların dışında kalanlar, bazı fukahaya ait tefsir, tahrîc, istidlal ya da istinbât gibi yollarla ortaya konulmuş sonuç­lar olup, sünnet-i kâime kapsamına girmez.

iii. Farîza-i âdile: Bundan maksat vârisler için belirlen­miş payların hakkaniyet üzere dağitılmasıdır. Bu kavram altına, müslümanlar arasında adaletle hükmederek nizaa mani olmayı amaçlayan kaza konuları da girmektedir.

Bu üç ilimden bir beldenin yoksun olması haramdır, çünkü dinin ayakta durması bunlara bağlıdır. Bunların dışında kalan ilimler ise, fazlalık ve ziyadelik kabilindendir. [942]

 

İlimde Taşkınlık (Mugalata, Elğâz) Yasaklanmıştır:
 

Rasûlullah (s.a.) çeşitli mugalataları yasaklamıştır. Bunlar, kendileriyle muhatabın yamltılması, hataya düşürülmesi, insanla­rın imtihan edilmesi amaçlanan meselelerdir. Bunların yasaklan­masının bazı gerekçeleri vardır:

i. Bunlar, soruya muhatap olan kimsenin zor duruma düşü­rülmesine, soruyu soran kimsenin de kendisini beğenmesine ve şı­marmasına sebep olur.

ii. İlimde aşırılık kapısını aralar.

Doğru olan tavır, sahabe ve tabiînin benimsemiş oldukları sünnetin zahiri ve zahir mesabesinde olan îmâ, iktizâ, fahvâ gibi delâletleri üzere durmak, aşırılığa düşmemek, olay meydana geîmedikçe ve zaruret bulunmadıkça hemen içtihada atılmamaktır. Böyle bir tavır sergilendiğinde ve gerçekten de ihtiyaç bulundu­ğunda şüphesiz Allah Teâlâ, insanlara olan inayetinin bir sonucu olarak gerekli ilmi onlara açacaktır. Ortam hazır olmadan onu el­de etmeye çalışmak halinde, yanılma ihtimali büyük olacaktır.

 

Keyfi Kur’ân Yorumunun Haramlığı:
 

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Kim, Kur’ân hakkında kendi re’yi ile söz söylerse, cehennem­deki yerine hazırlansın!” [943]

Bence, Kur’ân’ın indiği dili bilmeyen, Rasûlullah’tan (s.a.), as­habından ve tabiînden gelen garîb kelimelerin açıklanması, sebeb-i nüzulün aydınlatılması, nâsih ve mensûhun bildirilmesi gibi asardan haberi olmayan kimselerin Kur’ân’ı tefsire kalkışması helâl olmaz.

Yine Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Kur’ân hakkında tartışmaya girmek (mira) küfürdür.” [944]

Evet, Kur’ân hakkında cedele girişmek haramdır. Bundan maksat, Kur’ân’da açıkça belirtilmiş olan hükmü, kişinin kendisin­de mevcut bulunan bir şüpheden dolayı reddetmesidir.

Başka bir hadiste de:

“Sizden öncekiler sırf bu yüzden helak oldular; Allah’ın kitabından bir kısmını, diğerlerine vurmada kul­landılar. (Oysaki Allah’ın kitabının bir kısmı, diğer kısımlarını tasdik eder.)” [945]

Derim ki: Kur’ân’ı Kur’ân’la ortadan kaldırma çabaları ha­ramdır. Bu şöyle olur: Birisi, bir âyeti delil olarak kullanır, diğeri kalkar ve kendi görüşünü isbat etmek ya da karşısındakinin görü­şünü çürütmek için başka bir âyetle onu reddeder yahut imam­lardan belli birinin görüşünü desteklemiş olmak için böyle yapar; sadece doğrunun ortaya çıkması gibi bir amaç taşımaz. İşte bu ta­vır yasaklanmıştır.

Aynı durum sünnet için de geçerlidir; sünnetin sünnetle orta­dan kaldırılması çabası haramdır.



[941] Ebû Dâvûd, Ferâiz, 1; İbn Mâce, Mukaddime, 8.

Hadisteki "fadl" fazlalık kelimesinden maksat, lüzumsuz, gereksiz an­lamında olmayıp, esas değil, olmazsa olmaz kabilinden değil anlamındadır. Nitekim Arap dilinde cümleler öğelerine ayrılırken cümlenin temel iki öğesine müsned ve müsnedun ileyh tabir edildikten sonra geri kalan tüm öğelere "fadl" tabiri kullanılır. Bunun anlamı lüzumsuz, gereksiz demek değildir, aksine cümlenin temel öğesi değil manasınadır. (Ç)

[942] Daha önce de değindiğimiz gibi, özellikle müsbet bilimlerin ve ona bağlı olarak teknolojinin gelişmesiyle farz-ı kifâye telakki edilecek yükümlü­lüklerde de pek çok değişiklik oldu. Bugün, İslâm ümmetinin dinin ken­disine yüklediği işlevi gerçek anlamda görebilmesi için, birçok yeni ilim­lerin farz-ı kifâye halini aldığında hiç şüphe yoktur. Çünkü bunlar, amaca ulaştıracak araçlar olmak üzere taayyün eder bir hal almıştır. (Ç)

[943] Tirmizî, Tefsir, 1.

[944] Ebû Dâvûd, Sünnet, 4.

[945] Ahmed, 2/185.