> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hüccetullahil Baliğa > Ruhâniyetin yayıldığı saatler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ruhâniyetin yayıldığı saatler  (Okunma Sayısı 924 defa)
02 Şubat 2011, 19:25:52
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 02 Şubat 2011, 19:25:52 »



Ruhâniyetin Yayıldığı Saatler:


 

İş, belli bir vaktin tayinine gelince, bunun için, ruhâniyetin yayılmakta olduğu, meleklerin indiği, Allah’a amellerin arzolunduğu ve dualarının kabul olduğu dört vakitten daha uygunu olamaz­dı. Bu vakitler, Mele-i a’lâ ile irtibatlı olan herkesin hemen hemen ittifak halinde oldukları, herkesçe kabul edilmiş bir husus gibidir. Ancak insanların çoğunluğuna yönelik gece yarısında ifa edilecek bir yükümlülük getirmek aşikâr olduğu üzere imkânsızdır. O za­man namaz için belirlenmiş olan vakitler aslında üç olacaktır: Fe­cir, zeval sonrası ve akşam sonrası: Allah Teâlâ’nın şu buyruğu­nun ifade ettiği mana budur:

“Gündüzün güneş dönüp, gecenin karanlığı bastırıncaya ka­dar belli vakitlerde namaz kıl. Bir de sabah namazını. Çünkü sa­bah namazı şahitlidir.” [1075]

Ayette, “ilâ gasekı’l-leyl” yani “gecenin karanlığı bastırıncaya kadar” denmiştir. Çünkü gündüz namazı hükmen, karanlığın bastırmasına kadar sürebilmektedir. Çünkü aralarında bir fasıla yoktur. Bunun içindir ki zaruret halinde öğle ile ikindinin, akşam­la yatsının cem edilerek kılınması caiz olmuştur. Konuyla ilgili esaslardan biri budur.

 

İki Namaz Arasının Fazlaca Açılması Caiz Değildir:

 

İki namaz arasındaki fasılanın, ne çok uzun, ne de çok kısa olması gerekir: Çok uzun olursa namazın muhafazası manası orta­dan kalkar, kişinin namazla elde ettiği feyiz bir anda elinden çı­kar.

Çok kısa olması halinde ise geçimlerini sağlamak için işbaşı yapma imkânı bulamazlar.

Vakitler konusunda belirlemeye gidilirken, açık ve duyularla algılanabilen, avam havas herkesin kolayca ayırabileceği bir sını­rın alınmasında zaruret vardır. Bu ise, vakitlerin değerlendirilme­si konusunda Arap-Acem herkesçe çok kabul edilen bir zaman diliminin esas alınmasıyla olur. Tabiî aşırı ölçüde birçokluk olmaya­caktır. Buna en uygun zaman dilimi de gündüzün dörtte birinin esas alınmasıdır; çünkü bu üç saat gibi bir süredir. Gece ve gündü­zün on ikişer saatlik dilimlere ayrıldığı, normal coğrafî bölgelerde yaşayan herkesin üzerinde görüşbirliği ettiği bir husustur. Ziraat-çiler, ticaretle uğraşanlar, esnaf ve daha başka işlerle uğraşanlar hep sabahın erken saatinde iş başı edip, öğle vaktinde paydos et­meyi itiyat edinmişlerdir. Çünkü bu zaman dilimi, rızık arama za­manıdır.

“Gündüzü sizin için maişet vakti yaptık.” [1076] 

“Allah, ge­ceyi ve gündüzü yarattı ki geceleyin dinlenesiniz, gündüzün ise O’nun fazl u kereminden (rızkınızı) arayasınız.” [1077] âyetlerinin ifa­de ettiği mana budur.

 

Kuşluk Namazı:
 

Pek çok iş, yürümesi için uzun zamana ihtiyaç gösterir. Bu itibarla iş sürerken namaz için hazırlanmak ve ona vakit ayırmak bütün insanlar için çok zor olur. İşte bu yüzden Şâri’ Teâlâ kuşluk namazını düşürmüş; fakat bağlayıcı olmamak kaydıyla insanları o namaza büyük teşvikte bulunmuştur.

 

Öğle Ve İkindi Namazları:
 

Gündüz namazının ikiye bölünmesi ve aralarında gündüzün dörtte biri kadar bir zaman bulunması gerekmiştir. Bunlar öğle ve ikindi namazlarıdır.

 

Akşam Ve Yatsı Namazları:

 

Gece namazının da iki namaza ayrılması ve aralarında bir o kadar süre bulunması gerekmiştir. Bunlar da akşam ve yatsı na­mazlarıdır.

Bu iki vaktin ikiye ayrılan namazlarının birleştirilmemesi ge­rekli kılınmış; ancak çaresiz kalınır ve zaruret bulunursa o zaman aralarının cem edilebileceği ilke olarak kabul edilmiştir. Aksi tak­dirde vakitlerin bölünmesi ve ona göre belirlenmesinde gözetilen maslahat ortadan kalkacaktır.

Konuyla ilgili ikinci esas da budur.

 

Namaz Kılmaya En Uygun Vakit, Nefsin Meşgalelerden Uzak Olduğu Anlardır:

 

Normal coğrafî bölgelerde yaşayan ve normal yapıya sahip olan insanların çoğunluğu -ki şeriatlara bizzat muhatap olanlar da bunlardır- öteden beri gündüzün aydınlanmaya başlamasın­dan itibaren, gece karanlığına kadar ihtiyaçlarını görmek üzere uyanık bulunurlar ve sağa sola koşturur dururlar. Bu durumda namaz için en elverişli vakit, Allah’ı anmayı unutturan geçim tela­şından insanın zihnen uzak olduğu, meşgul bulunmadığı bir za­man olmalıdır ki, meşgalelerden uzak bir kalp ile Allah’a yönelme imkanı bulsun ve namaz kendisi için son derece etkili olsun. İşte âyetteki “Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitliîdir.”  [1078] ifadesi bu mananın bir ifadesi olmaktadır.



[1075] İsrâ: 17/78.

[1076] Nebe': 78/11.

[1077] Kasas: 28/73.

[1078] İsrâ: 17/78.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ruhâniyetin yayıldığı saatler
« Posted on: 20 Nisan 2024, 01:59:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ruhâniyetin yayıldığı saatler rüya tabiri,Ruhâniyetin yayıldığı saatler mekke canlı, Ruhâniyetin yayıldığı saatler kabe canlı yayın, Ruhâniyetin yayıldığı saatler Üç boyutlu kuran oku Ruhâniyetin yayıldığı saatler kuran ı kerim, Ruhâniyetin yayıldığı saatler peygamber kıssaları,Ruhâniyetin yayıldığı saatler ilitam ders soruları, Ruhâniyetin yayıldığı saatlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes