๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 26 Ocak 2011, 14:59:16



Konu Başlığı: Rasûlullah ın belirlediği zikirler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 26 Ocak 2011, 14:59:16
Rasûlullah'ca (S.A.) Belirlenen Zikirler:




Bu zikirler şunlardır: [799]

 
1. Sübhânallah:
 

Bunun hakikati, ALLAH Teâlâ'nın her türlü pisliklerden, nok­sanlıklardan ve ayıplardan tenzih edilmesidir. [800]


2. El-Hamdu Lillah:


Bunun hakikati, her türlü kemâl hallerinin, kusursuzluk sıfatlannın ALLAH Teâlâ'ya nisbet edilmesidir.

Bu iki zikir, tek bir cümlede toplandığı zaman, insanın Rabbi-ni tanıdığının en açık ifadesi olur. Çünkü insan Rabbini, ancak ona bir zât isbatı ve o zâtın da, biz mahlukâtta görülen her türlü noksanlıklardan tenzihi, bizce kemâl kabul edilen her türlü sıfatın da onun için isbatı şeklinde tanıyabilir. Bu zikrin suretinin amel defterinde iyice yer etmesi halinde, onun tamlığına hükmedildiği an Rab Teâlâ hakkındaki bilgi orada tam ve kâmil olarak or­taya çıkar. Bunun üzerine büyük bir yakınlık kapısı açılır. Rasû­lullah (s.a.) şu hadislerinde işte bu manaya işaret etmektedir:

"Teşbih, mizanın (terazi) yarısıdır, el-Hamdu lillah onu doldurur.[801]

Bunun içindir ki "Sübhânallahi ve bihamdikî" dile hafif, fa­kat terazide ağır, Rahmân'a sevimli bir zikir olmuştur. [802]Kim onu söylerse, onun için (cennette) bir hurma ağacı dikilir. [803] Onu yüz defa diyen hakkında da, günahlarının deniz köpüğü kadar dahi olsa kendisinden döküleceği hadislerde yer almıştır. Kıyamet günü, bu zikri söyleyenden daha üstün bir şey hiç kimse getireme­yecektir. Ancak bir kimse, onun benzerini veya daha fazlasını söylemişse o başka. Bu, ALLAH'ın melekler için seçmiş olduğu en üstün zikirdir.

Rasûlullah'ın (s.a.), "Cennete ilk çağırılanlar, bollukta ve darlıkta ALLAH'a hamdedenler olacaktır." sözünün sırrına gelince, onların bu yaptıkları sübûtîdir; sübûtî kuvvelerden kaynaklanmış­tır. Böylesi kimseler, cennet nimetlerinden nasiplenmeye herkes­ten daha lâyıktır.

Rasûlullah'ın (s.a.), "En üstün dua, el-Hamdu lillah'dır." buyruğunun sırrı ise şudur: Dua, ileride de belirteceğimiz gibi iki kısımdır. el-Hamdu lillah, her iki kısmını da ifade etmektedir. Çünkü şükür, nimeti artırır. Hem el-Hamdu lillah, ALLAH Teâlâ hakkında sübûtî marifet ifade eder.

Rasûlullah'ın (s.a.), "el-Hamdu lillah, şükrün başıdır." hadi­sinin sırrı ise şudur. Şükür, dil ile, kalp ile ve organlarla yapılır. Dil ile yapılan, diğer ikisinden daha açıktır.  [804]




[799] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/224.

[800] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/224.

[801] Tirmizî, De'avât, 86.

[802] bkz. Müslim, Zikir, 31.

[803] bkz. İbn Mâce, Edeb, 56.

[804] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/224-225.



Konu Başlığı: Ynt: Rasûlullah ın belirlediği zikirler
Gönderen: Sueda üzerinde 26 Ocak 2011, 16:30:51
Kuran-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
"Biz şükreden kimseleri mükafatlandırırız." (Âli İmran 145)

Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
"Cennetin bedeli La ilahe illallah, nimetin bedeli Elhamdülillah’tır." (Deylemi)

"Müminin her işi, hayırdır. Nimete şükreder, hayra kavuşur. Belaya uğrayınca da, sabreder, yine hayra kavuşur." (Müslim)

Kur'an'da hamd, hepsi Allah'a nisbet edilmiş olarak 43 yerde geçmektedir. Çünkü hamd, Yüce Rabbimiz dışında hiç bir kişi veya kuvvete yapılmayacak bir şükür türüdür. Halbuki insanlara, yaptıkları iyiliklerden dolayı teşekkür edebiliriz.

Hamd, geçmişte verilen ve gelecekte verilecek olan nimetler hakkındaki sevinç durumundan, şükür ise, verilmiş olan bir nimete kavuşma durumundan dolayı yapılan bir mutluluk ilânıdır.

Kişinin başına gelen hastalıklara ve musibetlere de hamdetmesi gerekir... Bu, yukarıda bahsettiğimiz gelmiş ve gelecek nimetlerin sevincine karşı yapılan hamd ile bir tezatlık teşkil etmez... Çünkü içinde bulunulan her musibet durumu da daha fenasından muhafaza olunmuşluğun bir sevincini içinde barındırır... Unutulmamalıdır ki, içinde bulunulan her durum şükrü ve hamdı gerektirir... Kişi nimetlere erdiğinde, nimeti Rabbinden bilmeli ve şükretmeli, bir belaya uğradığında da yine Rabbinden bilip hamdetmeli ki Rabbim yine daha fenasından muhafaza eylemiştir...

Belânın bulunmaması nimet; nimetin bulunmaması da bir belâdır. İşte, Allah'a mutlak hamd, O'nun bütün nimetlerine karşı olmalıdır. Bu da, her nimetin ve her şeyin sahibi Allah'a, yine Allah'ın istediği şekilde hamdetmekle mümkün olur.
Dille hamd, "El-hamdü lillâh" demektir.

Allah razı olsun verdiğiniz güzel bilgiler için... Rabbim dilimizden düşürmesin inşallah... Elhamdülillah... Selam ve dua ile...



Konu Başlığı: Ynt: Rasûlullah ın belirlediği zikirler
Gönderen: Ekvan üzerinde 26 Ocak 2011, 16:47:16

    Rasûlullah'ın (s.a.), "Cennete ilk çağırılanlar, bollukta ve darlıkta ALLAH'a hamdedenler olacaktır." sözünün sırrına gelince, onların bu yaptıkları sübûtîdir; sübûtî kuvvelerden kaynaklanmış­tır. Böylesi kimseler, cennet nimetlerinden nasiplenmeye herkes­ten daha lâyıktır.

      Sorgusuz sualsizCennete girecek üç zümreden birincisi;her halukarda şükredenler olacak inşaallah..Rabbim rızanın o boyutuna ulaştırsın inşaallah..Levvameden mutmainneye ve oradan Radıye'ye ve Merdıyye'ye epeyce yolumuz var gibi görünüyor ama..Rabiatul Adeviyenin çok güzel bir duası duam olsun..

    '' Allahım ne olur,versen neyin eksik olur..'' Baki Muhabbetle sevgili dostlar..