> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hüccetullahil Baliğa > Su paktır hadisinin anlamı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Su paktır hadisinin anlamı  (Okunma Sayısı 1248 defa)
02 Şubat 2011, 20:49:59
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 02 Şubat 2011, 20:49:59 »



 

“Su Paktır” Hadisinin Anlamı:
 


Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Su paktır; onu hiçbir şey pislemez.” [1050]

“Su cenabet olmaz.” [1051]

“Mü’min necis olmaz.[1052]

Buna benzer bedenin, toprağın pis olmayacağına dair daha başka hadisler vardır.

Bütün bunlar, hal ya da söz karinelerinin delâlet edeceği özel bir necasetin olmadığı manasını ifade eder. “Su, pis olmaz.” sözü­nün manası; su kaynağı içine düşen pislikler sebebiyle, çıkarılıp atılması halinde, eğer evsafından biri değişmemişse, pislik çok da değilse pis olmaz, demektir. Beden yıkanır ve temizlenir. Toprak, yağmur yağar, güneş vurur, tepelenir ve böylece temizlenir. Budâ’a kuyusunun temelli pislik yuvası haline gelmesi mümkün mü? Nasıl olabilir ki, insanlar ta eskiden beri bu gibi şeylerden uzak dururlar. Eğer öyle olsa, Rasûlullah (s.a.) oradan nasıl su çe­ker ve kullanır. Nasıl ki zamanımız kuyularına kasıt olmaksızın, istenilmediği halde çeşitli pislikler düşebiliyorsa, oraya da düşebi­liyordu, sonra o pislikler çıkarılıyordu. İslâm geldiği zaman, kendi temizlik anlayışlarının üzerine şeriatın ilave bir şartı olup olmadı­ğım sordular.-Rasûlullah (s.a.) da onlara, “Su paktır; onu hiçbir şey pislemez.” [1053] buyurdu. Yani, sizce bilinen pisliklerin dışında onu pis kılacak başka bir necaset yoktur, demek istedi. Bu, bir te­vil ya da hadisin zahirinden uzaklaşma değildir. Aksine bu, Arap kelamında bir üsluptur. ALLAH Teâlâ’nın:

“Bana vahyolunanda onu yiyecek kimse için, leş veya akıtılmış kan, yahut domuz eti -ki pisliğin kendisidir- ya da ALLAH’tan başkası adına kesilmiş bir şey bulamıyorum...”[1054] Ayetinin manası, üzerinde ihtilâf ettiği­niz şeyler arasında demektir. Bir doktora bir şey sorulur ve o da “Kullanılması/alınması caiz değildir.” derse, bu sözden onun mak­sadı, insan sağlığına nisbetle caiz olmadığıdır. Bir fakihe bir şeyin sorulması ve onun da “Caiz değildir.” demesi halinde, onun şer’î cevazın bulunmadığını ifade etmek istediği anlaşılır.

ALLAH Teâlâ’nın,

“Analarınız size haram kılındı...” [1055];

“Size leş haram kılındı.” [1056] Ayetlerinden birincinin nikâh, ikincinin de yemek konusunda olduğu anlaşılır. “Velisiz nikâh yoktur.” [1057] Hadisinden böyle bir nikahın fiilî varlığının olmadığı değil, hakkında şer’î cevazın bulunmadığı anlaşılır. Benzeri örnekler Arap kela­mında pek çoktur ve dediğimiz gibi bu bir tevil değildir.

Mutlak “su” sözcüğü altına girmeyen gülsuyu, meyvesuyu gi­bi sıvılara gelince, bunlarla abdest alınması, bütün ümmet tarafın­dan kabul edilmez. Evet bunlarla maddî pisliklerin giderilmesi muhtemeldir, hatta ağır bile basar; ama hiçbir zaman bunlarla ab­dest alınamaz.

 

Suda Hayvanın Ölmesi:

 

Ulema, kuyuda şu ya da bu hayvanın ölmesi, şişmesi.., gibi konularda, (büyük havuzun) ona on olması konusunda, akar su­yun tanımı konusunda sözü çok uzatmışlar, konuyu iyice ayrıntıla­ra boğmuşlardır. Bütün bu anlatılanlar hakkında herhangi bir hadis kesinlikle bulunmamaktadır. Sahabe ve tabiînden nakledilen haberlere (âsâr) gelince -İbnu’z-Zübeyr’in zenci, Hz. Ali’nin fare, Naha’î ve Şa’bî’nin kedi büyüklüğündeki hayvanlar hakkın­daki sözleri gibi- muhaddislerce sahih olarak kabul edilmiş şey­ler değildir, ilk nesillerin çoğunluğunun üzerinde icma ettikleri bir konu da değildir. Bir an için sahih olduklarım takdir ettiğimizde, bu şer’î vücup yönünden değil de insanların kalplerinin hoşnut edilmesi, suyun temizlenmesi açısındandır. Nitekim Mâliki kitap­larında öyle zikredilmektedir. Bu ihtimali görmeme zlikten gelmek öyle mümkün değildir.

Kısaca söylemek gerekirse, bu konuda kale alınması ve ken­disiyle amel edilmesi gerekecek hiçbir nass yoktur. Kulleteyn ha­disi, bütün bunlardan hiç şüphe yoktur ki daha sağlam ve sabittir. ALLAH Teâlâ’nın bu gibi meselelerde insanları, ihtiyaçlarını göregeldikleri yolların ötesinde başka bir şeyle yükümlü tutması muhal­dir. Üstelik konu vukuu çokça olan bir şey olacak, herkesin ihtiyaç duyduğu bir konu olacak, sonra Rasûlullah (s.a.) o şey hakkında açık bir beyanda bulunmayacak, sahabe de onun bu beyanını al­mayacak, sonraki nesillere aktarmayacak..., hatta konuyla ilgili tek bir hadis bile bulunmayacak, bu imkânsızdır. (Demek ki konu, insanların temizlik anlayışlarına terkedilmiş bir konudur.)




[1050] Ebû Dâvûd, Taharet, 34.

[1051] Ahmed, 1/337.

[1052] Buharı, Gusl, 23; Müslim, Hayz, 115.

[1053] Ebû Dâvûd, Taharet, 34.

[1054] En'âm: 6/145.

[1055] Nisa: 4/23.

[1056] Mâide: 5/3.

[1057] Buhârî, Nikâh, 36; Ebû Dâvûd, Nikâh, 19.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Su paktır hadisinin anlamı
« Posted on: 29 Mart 2024, 04:44:58 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Su paktır hadisinin anlamı rüya tabiri,Su paktır hadisinin anlamı mekke canlı, Su paktır hadisinin anlamı kabe canlı yayın, Su paktır hadisinin anlamı Üç boyutlu kuran oku Su paktır hadisinin anlamı kuran ı kerim, Su paktır hadisinin anlamı peygamber kıssaları,Su paktır hadisinin anlamı ilitam ders soruları, Su paktır hadisinin anlamıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes