๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 02 Şubat 2011, 19:28:11



Konu Başlığı: Namazın fazileti
Gönderen: Sümeyye üzerinde 02 Şubat 2011, 19:28:11
Namazın Fazileti:


 
Allah Teâlâ, şöyle buyurur:

“Şüphesiz iyilikler, kötülükleri giderir.” [1070]

Rasûlullah (s.a.), bir günah işledikten sonra cemaatle namaz kılan birine şöyle demiştir:

“Şüphesiz Allah, senin günahını affetmiştir.” [1071]

Yine Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Sizden birininizin evi önünde bir ırmak olsa, günde beş defa onda yıkansa, acaba onda kir namına bir şey kalır mı?” Hazır bu­lunanlar

“Hayır” dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.) şöyle de­vam etti:

“İşte o, beş vakit namazın misalidir; Allah Teâlâ onlar sayesinde hatâları siler.” [1072]

“Beş vakit namaz, iki cuma ve iki ramazan, aralarındaki gü­nahlara keffâret olur.” [1073]

 

Namazın Faydaları:
 

Namaz, (saadet için gerekli olan sıfatlardan) temizlik ve huşû’u (ihbât) bünyesinde toplar. Nefsi, melekût âlemine yüceltir. Nefsin özelliklerinden biri de, bir sıfatla nitelendiğinde, onun zıddı olan hallere karşı tavır alması, onlardan uzaklaşmasıdır. Sanki o şeyler, nefse nisbetle hiç yokmuş gibi bir hal alır. Kim namazları tam olarak eda eder, namaz için gerekli olan abdestin hakkını ve­rir, vakitlerine riayet ederek kılar, rükûsunu, hususunu, zikirleri­ni tam yerine getirir, tadil-i erkâna riayet eder, kalıplarla ruhu, suretlerle manayı kasdederse, o kişi kesinlikle rahmet deryasına dalar ve Allah Teâlâ onun hatalarını affeder.

 

Namaz, İslâm’ın En Büyük Şiarıdır:

 

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Kul ile küfür arasında namazın terki vardır.” [1074]

Namaz, İslâm’ın en büyük nişane ve alâmetlerindendir. Bunlar bulunmadığı zaman, İslâm’ın da olmadığına hükmedilir. Çün­kü nişane ve alâmet kılınan şeylerle, İslâm arasında çok güçlü bir ilişki vardır.

Öbür taraftan namaz, yüzün Allah’a döndürülmesi, O’na tes­lim olunması anlamında İslâm’ı gerçekleştiren tek ibadet şeklidir. Dolayısıyla namazdan nasibi olmayan kimsenin, İslâm’la fazla il­gisi yok demektir.


 

[1070] Hûd: 11/114. Yani namaz, oruç, hac gibi iyilikler, kötülükleri giderir; küçük günahlara keffâret olur, onları siler.

[1071] Buhâri, Hudûd, 27 (8/23).

[1072] Buhârî, Mevâkît, 6.

[1073] Müslim, Taharet, 16.

[1074] Buhârî, îmân, 134.