๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 05 Şubat 2011, 16:49:45



Konu Başlığı: Maslahat ve şeriat ayırımı
Gönderen: Sümeyye üzerinde 05 Şubat 2011, 16:49:45
2) Maslahat Ve Şeriat Ayırımı




Bil ki: Şâri’, bize iki tür ilim vermiştir. Bunların hükümleri ayrıdır, yerleri farklıdır.                                                                         

 

A) Maslahat Ve Mefsedet İlmi:
 

Bununla şunları kastediyorum:

i. Rasûlullah’ın (s.a.), dünyada ya da âhirette yararlı olacak huylann kazanılması yoluyla nefsin olgunlaştırılması, kötü huyla­rın izale edilmesi hakkındaki beyanları.

ii. Ev idaresi, geçim kurallan, şehir/ülke idaresi ile ilgili olan beyanları.

Rasûlullah (s.a.), bunları beyan ederken muayyen bir miktar­la belirlememiş, açık seçik sınırlarla müphemliğini gidermemiş, bi­linen emarelerle müşkilliği izale etmemiştir. Aksine, meziyetleri teşvik etmiş, rezaletlerden de geri durulmasını istemiştir. Bu ko­nuda kendisi, söylediği sözden ne anlaşılacağını, dili bilenlerin an­layışına havale etmiş, talep ya da men’i bizzat maslahatların ken­disine yönelik kılmış, maslahata mahal (mazinne) kılman ya da onu belirleyici emare sayılan şeylere bağlamamıştır. Meselâ, zekiliği ve kahramanlığı övmesi, yumuşaklığı, sevgiyi, maişette orta yolu tutmayı emretmesi böyledir. Çünkü Rasûlullah (s.a.), bu gibi konularla ilgili olarak meselâ, zekiliğin matlup olan tanımını yap­mamış, sınırlarını belirlememiştir. Hangi hallerin zekaya delil ola­cağını ve o emarelere sahip olanların zeki sayılacağım açıklama­mıştır.

Şâri’in, bizi teşvikte bulunduğu her maslahat, bizden terkini istediği her mefsedet, mutlaka şu üç esastan birine çıkar:

1. Âhirette yararlı olacak dört özelliğe [657] ya da dünyada ya­rarlı olacak diğer niteliklere sahip kılmak suretiyle nefsin olgunlaştırılması esası.

2.  Hakk’ın yüceltilmesi (i’lây-ı kelimetullah), şer’î hükümle­rin yerleştirilmesi ve yayılması esası.

3. İnsanların işlerinin yoluna konulması, ihtiyaç giderme yol­larının (irtifaklar) ıslâh edilmesi, törelerinin güzelleştirilmesi esa­sı.

Maslahat ve mefsedetlerin bu üç esasa çıkmasından maksat, bir şeyin sözü edilen konularda şöyle ya da böyle bir etkisinin bu­lunmasıdır. Bu etki ya maslahatın isbatı, ya da mefsedetin uzak­laştırılması şeklinde olur. Bu da şu yollarla gerçekleşir: Ya onlar­dan olan bir hasletin şubesi olur veya zıddı bulunur, ya onun varlı­ğına veya yokluğuna mahal ya da alâmet (mazinne) bulunur, ya onunla ya da zıddıyla birliktelik (telâzum) özelliği taşır, ya ona ulaşmaya ya da ondan uzaklaşmaya yol olur. Aslında rızanın, sözü edilen maslahatlara, gazabın da mefsedetlere bağlı olması, peygamberler gelmeden önce de sonra da aynıdır. Eğer rıza ve gaza­bın bu iki cihete taalluku söz konusu olmasaydı, peygamberler gonderilmezdi. Çünkü şer’î hükümler ve hadler (belirlenmiş sınırlar), ancak peygamberlerin gönderilmesinden sonra olur. Bu iti­barla ibtidaen onlarla yükümlü tutmak ve sorguya çekmek, lütuf değildir. Ancak maslahat ve mefsedetler, peygamberler gelmeden önce de, nefislerin terbiyesi ya da kirletilmesinde veya işlerin dü­zene girmesi ya da bozulması konusunda etkin durumda idiler. Dolayısıyla Allah’ın yüce lütfü, kendilerini ilgilendiren şeylerin bildirilmesini, kendileri için kaçınılmaz olan şeylerle yükümlü tu­tulmalarını gerekli kıldı. Bu ise, ancak munzabıt bulunan, belir­lenmiş ve kanun halinde vaz’ edilmiş olan hükümlerle sağlanabi­lirdi. Böylece lütf-u ilâhî, hükümlerin belirlenmesini arz yoluyla gerekli kılmış oldu.

Bu tür, makûlu’l-ma’nâdır, yani bunların gerekçesinin akılla kavranması mümkündür. Bunlardan bir kısmını herkes anlayabi­lir. Bir kısmı da vardır ki, onları ancak, peygamberlerin kalplerin­den taşan nurlarla aydınlanmış olan, şeriatın uyarılarına dikkat­lerini çekebilen, işaretlerini anlayabilen zeki kimselerin akılları kavrayabilir. Zikrettiğimiz esasları iyice kavrayan kimse, onlar­dan herhangi bir şey hakkında tereddüt etmez.




[657] Daha önce bu konu işlenmişti. Dört hasletten maksat taharet, huşu, se­mahat ve adalettir. (Ç)