๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 08 Şubat 2011, 15:48:00



Konu Başlığı: İslâm şeriatının yayılması için yer seçimi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 08 Şubat 2011, 15:48:00
 

İslâm Şeriatının Yayılması İçin En Uygun Yerin Seçimi:


Mutedil mizaçların oluşması için en uygun yerler, o zaman iki büyük hükümdarın egemenliği altında bulunuyordu:

Birincisi Kisrâ idi. Bu, Irak, Yemen, Horasan ve civar ülkele­re hükmediyordu. Maverâunnehir ve Hint hükümdarları ise yine onun hükmü altında idiler ve ona senelik haraç (vergi) veriyorlar­dı.

İkincisi, Bizans imparatorudur (Kayser). Bu da Şam (Suriye bölgesi) ve Rum diyarına hükmediyordu. Mısır, Mağrib, İfrîkiyye (Libya, Cezair, Tunus bölgeleri) hükümdarları onun hükmü altın­da idiler ve her sene ona vergi vermekteydiler.

İşte böyle bir ortamda, bu iki hükümdarın saltanatlarına son vermek ve hükümran oldukları yerlere el koymak, bütün yeryüzü­nü ele geçirmek ve dünyaya hakim olmak manasına geliyordu. Bunların sefahat hayatına dönük âdet ve hayat tarzları, hükümle­ri altında bulunan bütün ülkelerde carî bulunmaktaydı. Bu âdetlerin değişmesi ve onların sürdürmekte oldukları hayat tarzı­na son verilmesi, bütün dünyanın bu konuda dikkatlerinin çekil­mesi manasına geliyordu. Nitekim Hürmüzan, İranlı savaşçılar hakkında kendisine danışmış olan Hz. Ömer’e (r.a.) bu kabilden bazı şeyler anlatmıştı. Sözünü ettiğimiz coğrafi bölgelerin dışında kalan uzak ülkelere gelince, küllî maslahat açısından bunların faz­la bir önemi bulunmuyordu. Bunun içindir ki Rasûlullah (s.a.), bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

“Türkleri, sizi terk ettiği sürece terkediniz. Habeşlileri, sizi bı­raktıkları sürece bırakınız.” [596]

 

Allah Teâlâ, Arap Batılını Rasûlullah (s.a.) İle, Kisrâ Ve Bizans Bâtılını da Araplarla Ortadan Kaldırmıştır:

 

Kısaca ifade etmek gerekirse Allah Teâlâ, yoldan sapmış in­sanları doğru yola çıkarmak, insanlar için iyiliği emreden, kötülü­ğü önleyen, bozulmuş hayat tarzını değiştirmek isteyen bir ümmet çıkarmak murad ettiğinde, bunun gerçekleşmesi, o zaman mevcut bulunan bu iki büyük devletin ortadan kaldırılmasına bağlı bulu­nuyordu. Çünkü onların dünya görüşleri, egemen oldukları ülkele­re dolayasıyla hemen hemen bütün dünyaya sirayet etmekteydi. Bu yüzden Allah Teâlâ, bu iki devletin zevaline hükmetti ve Rasû­lullah (s.a.), Kisrâ’nın helak olacağım ve ondan sonra başka Kisrâ’nın olmayacağını, Kayser’in helak olacağını ve ondan sonra başka Kayser’în olmayacağını haber verdi. Yeryüzünde hâkim olan bâtılı ortadan kaldıracak Hak nazil olmuştu. Arap bâtılı, Rasûlul­lah (s.a.) ve onun ashabı yoluyla, bu iki devletin temsil ettiği bâtıl da, Araplar yoluyla, diğer ülkelerde hâkim olan bâtıl da, bu iki ül­kede yaşayan milletler aracılığıyla ortadan kaldırılmıştı.

Ve lillâhi’l-huccetu’l-bâliğa!

 
Rasûlullah (s.a.), Dini Araplara Öğretmiş Ve Hilafet Görevini Onlara Vermiştir:
 

2. Bütün yeryüzü sakinlerini doğruya yöneltecek önder için ihtiyaç duyulan ikinci esas şudur: Onun yani önder peygamberin ümmete dini öğretmesi, devlet başkanlığı görevinin de üstlenilmesiyle birlikte olmalıdır. Kendisinden sonra halifeliği kendi memle­ketinden ve aşiretinden olanlara vermelidir. Çünkü onlar, söz ko­nusu peygamberle aynı hayat tarzı içerisinde yetişmişler ve aynı yolun yolcusu olmuşlardır. Elbette gözlerin anadan sürmeli olma­sı, sonradan sürmelenmesi gibi değildir. Hilafetin bunlarda olması durumunda, din bağlılığı, nesep bağlılığı ile desteklenmiş olacak, onların yüceliği, âl-i cenablıkları dinin sahibinin yüceliği ve şanı olacaktır, Rasûlullah’ın (s.a.),

“İmamlar, Kureyş’tendir.” [597] sözü­nün manası işte budur. O, halifelere, dinin ikâmesini ve yayılması­nı vasiyet edecektir. Hz. Ebû Bekir’in (r.a.) şu sözü bu manadadır:

“Sizin onun üzerindeki bekanız, imamlarınızın size doğru davran­dığı sürecedir.”   



[596] Ebû Dâvûd, Melâhim, 8.

[597] Ahmed, 3/129, 183, 4/421.