๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 13 Şubat 2011, 14:09:42



Konu Başlığı: İnsandaki melekî kuvvet iki şekil üzeredir
Gönderen: Sümeyye üzerinde 13 Şubat 2011, 14:09:42
 

İnsandaki Melekî Kuvvet İki Şekil Üzeredir:

 

Eğer bu konuyla ve zikrettiğimiz hadislerin manalarıyla ilgili olarak ALLAH Teâlâ’nın kalbime açtığı hakikatleri öğrenmek istersen bil ki:

İnsanda mevcut bulunan melekî kuvvet iki şekil üzere yaratı­lır:


1. Mele-i a’lâ’ya uygun düşen şekil: [206] Mele-i a’lâ sâkinlerinin özelliği, esma ve sıfat ilimleri ile şekillenmek, ceberut âleminin in­celiklerini bilmek, ihatalı bir şekilde ilâhî nizama vakıf olmak ve onun uygulanması için himmet etmek.

2. Mele-i sâfil’e uygun düşen şekil [207] Bunlar yeryüzündeki iş­leri tedvirle görevli melekler olup, üst makamdan kendilerine inen sâikler sebebiyle şuursuzca harekete geçerler. Himmet ve marifet sahibi değillerdir. Bununla birlikte nurânî varlıklar olup, her türlü hayvanı kir ve özelliklerden uzaktırlar.

 

İnsandaki Hayvani Kuvvet de İki Şekil Üzeredir:

 

Aynı şekilde insandaki hayvani kuvvet de iki şekil üzere ya­ratılır:

1. İfrat hali: Bol besin içerisinde yetişen, itina ile bakıma alınan, güçlü iri vücutlu, dehşetli, yüksek sesli, kavraması kuvvetli, üstün gayretli, azametli, ifrat derecede öfke ve hased duygularına sahip, aşırı şehvet sahibi, üstünlük ve kendisini göstermek için ya­rış halinde, korku bilmez, gözünü daldan budaktan esirgemez bir boğa gibi özellik arzeden hayvani güç.

2. Zaaf hali: Hayvanı kuvvetin ikinci şekli, burulmuş, sakat doğmuş, kuraklık içerisinde yetişmiş, itinasız ve uygunsuz yerde bakılmış, bedeni zayıf, hor ve hakir, sesi düşük, kavraması çelim­siz, ürkek, gayretsiz, üstünlük ve kendisini gösterme gibi bir yarışı aklından bile geçirmeyen bir hayvan gibidir.

Bu iki kuvvetin her ikisine de ait, iki yönünden birini belirle­yen bir karakter, onu teyit eden, güçlendiren ve destek veren- bir kesb hali (yani kazanılarak elde edilen özellik) bulunur.



[206] Bundan sonra bunu "üst melekî güç" diye ifade edeceğiz. (Ç)

[207] Bundan sonra bunu da "alt melekî güç" diye ifade edeceğiz. (Ç)