๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 03 Şubat 2011, 23:37:09



Konu Başlığı: İblis ve fitnesi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 03 Şubat 2011, 23:37:09
İblis Ve Fitnesi:


Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurur:

“Şüphesiz iblis, tahtını su üzerine kurar ve sonra insanları fitneye düşürmek için çetelerini (sağa sola) gönderir.” [878]

Bilesin ki Allah Teâlâ, şeytanları yaratmış ve onları insanları yoldan çıkarmak için musallat etmiştir. Bu onların yaratılış özelli­ğidir. Nasıl ki kurtçuklar mizaçları gereği hareket ederlerse -meselâ gübre böceğinin hep gübre yuvarlaması gibi-, bunlar da hep bu pis işleri yaparlar. Şeytanların bir başı vardır ve o, tahtını su üzerine kurar ve çetelerini salarak onlardan, insanların son de­rece bahtsız ve tamamen yoldan sapmış olmaları için bütün çabalarını ortaya koymalarını ister. Bu, her türde ve her sınıfta kendi­sini gösteren bir sünnetullahtır (geçer kanun). Bu bir hakikattir ve ben bu konuda gözle görmek gibi kesin bir sonuca ulaşmış bulunu­yorum.

Rasûlullah (s.a.), (içinden bazı düşüncelerin geçtiğini, onları söylemektense ateşte yanmayı yeğlediğini söyleyen birine cevaben) şöyle buyurur:

“Durumunu, vesvese (mertebesine) çıkaran Allah’a hamd ol­sun!” [879]

Yine o (s.a.), şöyle buyurur:

“Şeytan, Arap yarımadasında milslümartların kendisine ta­pınmalarından umudunu artık kesmiştir [880], fakat aralarını açma, onları birbirine düşürme konusunda çalışmaktadır.” [881]

(İçlerinden bazı kötü şeylerin geçtiğini, bunları asla söylemek istemediklerini söyleyen bazı sahâbîlere:)

“İşte bu imanın aşikar halidir.” [882] Buyurur.

 

Vesvesenin Etkisi, Kişiden Kişiye Göre Değişir:
 

Bil ki: Şeytanların vesvesesi, kişilerin yapısına göre farklı et­ki yapar. En büyük etki, kişinin küfre düşmesi ve dinden çıkması şeklinde kendisini gösterir.

Allah Teâlâ, yakînî iman kuvvetiyle bundan koruduğu za­man, vesvesenin etkisi bir başka şekilde ortaya çıkar ki, bunlar in­sanların birbirine düşmesi, ev idaresinin bozulması, aile fertleri­nin ve şehir/ülke sakinlerinin aralarının bozulması gibi şeylerdir.

Allah Teâlâ, bunlardan da koruduğu zaman vesvese, kalbe gelip giden düşünceler şeklinde kendisini gösterir, fakat etkisi za­yıf olduğundan nefsi, fiil safhasına sürükleyemez. Bu aşamada vesvese zarar vermez. Üstelik bu düşüncelerin kötü olduğuna dair kendisinde bir inanç da bulunursa, bu o kimsenin imanına aşikâr bir delil olur. Evet, bazı mübarek zatlar bu tür vesveseleri de duy­mazlar. Nitekim Rasûlullah’ın (s.a.):

“Şu kadar var ki, Allah ona karşı bana yardım etti de o müslüman oldu. [883] Artık bana hayır­dan başka hiçbir şey telkinde bulunmuyor.” [884] Sözü bunu ifade et­mektedir.

Doğrusu vesveselerin etkisi, aynen güneş ışığının etkisi gibi­dir; demir ve parlak cisimler üzerindeki etkisi nasıl diğer nesneler üzerindeki etkisinden farklı ise, vesvesenin etkisi de insandan in­sana farklıdır.




[878] Hadisin devamı şöyle:

“Sonra çetelerini gönderir. Bunların ona dedece itibarıyla en yakın olanı, en büyük fitne çıkaranıdır. Bunlardan biri ge­lerek 'şöyle şöyle yaptım' der. O da:

“Hiçbir şey yapmamışsın” der. Son­ra biri gelerek, onu karısıyla birbirinden ayırmadan terketmedim, der. İblis bunu kendisine yaklaştırır (kucaklar) ve ona

"Sen ne iyisin!' der." Bkz. Müslim, Münâfıkîn, 66.

[879] Ahmed, 1/340.

[880] Hadiste hükme Arap yarımadasının tahsis edilmesi, o zamanlar İs­lâm'ın yarımada sınırları içerisinde bulunması, henüz dışarı taşmaması sebebiyledir.

[881] Müslim, Münâfikîn, 65.

[882] Müslim, îmân, 209.

[883] Hadisin bu kısmı, "ondan ve onun şerrinden korundu" şeklinde de anla­şılmaktadır.

[884] Hadiste Rasûlullah (s.a.), istisnasız herkese bir cinnî bir de melek eşlik ettiğini, bunların iyi ve kötü işler işlemek için sahibine telkinde bulun­duklarını, buna Rasûlullah'ın (s.a.) kendisinin de dahil olduğunu, ancak Allah'ın yardımıyla kendisine eşlik eden cinnînin müslüman olduğunu ve kendisine sadece hak olan şeyleri telkin ettiğini bildirmiştir.