> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hüccetullahil Baliğa > Harcamalarda gözetilen maksatlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Harcamalarda gözetilen maksatlar  (Okunma Sayısı 779 defa)
18 Ocak 2011, 17:55:23
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 18 Ocak 2011, 17:55:23 »



Harcamalarda Gözetilen Maksatlar:


Harcamalar alanında gözetilen esas amaçlar şunlardır:

1. Kötürümlük gibi bir sebeple hiçbir şeye güç yetiremeyen insanların hayatlarını sürdürmelerine imkân tanımak, ihtiyacı olanların ihtiyaçlarını karşılamak, geride bırakılan kimsesizleri kollamak.

2. Şehiri/ülkeyi düşman saldırısından korumak, bunun için gerekli olan kaleler inşa etmek, sınır muhafızları beslemek, her türlü gerekli silâh ve teçhizatı hazır bulundurmak.

3. Şehir düzenini sağlamak ve yönetimi gerçekleştirmek. Bu­nun için gerekli olan emniyet, kaza, hadlerin infazı ve hisbe teşkilâtlarını oluşturmak.

4. Dini korumak. Bunun için gerekli olan imam ve hatiplik, vaizlik, müderrislik vazifelerini ihdas etmek ve bu görevleri yürü­tenlerin nafakalarım karşılamak.

5. Kamu yararına olan altyapı hizmetlerini gerçekleştirmek; nehir ve kanallar açmak, köprüler inşâ etmek vb. gibi. [457]

 
Ülke İki Kısımdan Oluşur:
 

İslâm ülkesi iki kısımdan oluşur:

i. Hicaz gibi sadece müslümanlarm ikamet ettiği, ya da müs-lümanların çoğunlukta olduğu yerler.

ii. Halkının çoğu kâfir olan, buna rağmen zorla ya da sulh yoluyla müslümanlarm egemenliğine girmiş olan yerler.

İkinci kısımdan olan yerler, pek çok asker barındınlmasına, savaş için gerekli araç gereçlerin hazır bulundurulmasına, kadılar tayinine, muhafızların ve devlet memurlarının bulundurulmasına ihtiyaç duyar.

Birinci kısımdan olan yerler ise, bu sayılan şeylere fazlaca ihtiyaç göstermez. [458]


Şeriat, Malı Hikmet Gereği Dağıtır:

 

Sâri' Teâlâ, beytülmalde toplanan malların, her bölgenin hususî yapısı dikkate alınarak dağıtılmasını irade buyurmuştur. Zekât ve öşür malları, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılan­ması için ayrılmıştır. Ganimet ve fey' mallarının harcama yerleri ise, daha çok savaşçı beslenmesi, dinin korunması, ülkenin düzen ve yönetiminin sağlanması için ayrılmıştır. Bunun için ganimet ve fey' mallarından yetimlere, yoksullara ve fakirlere ayrılan pay, sa­dakalardan (zekât) toplanan meblağdan kendilerine ayrılan pay­dan daha azdır. Ganimet ve fey' mallarından savaşçılara ayrılan pay ise, zekât mallarından ayrılan sehimlerine nisbetle çok fazla­dır.

Sonra ganimet ancak zahmetlere katlanmak, bilfiil savaş­mak, at koşturmak sonucunda ele geçirilir. Dolayısıyla onu ele ge­çirenlere ondan verilmemesi halinde kalplerinde hoşnutsuzluk be­lirir. Bütün insanlar için söz konusu olan külli kanunlar belirlenir­ken, mutlaka tüm insanların hallerinin dikkate alınması, tabiî rağbetin, aklî rağbetle birleştirilmesi gerekir. İnsanlar, savaş sure­tiyle elde ettikleri şeyden nasiplenmedikçe savaşa arzulu olmaz­lar. Bunun için ganimet mallarının beşte dördü savaşçılar arasın­da paylaştırılmıştır.

Fey' malları ise, sadece müslümanlarm kâfirler üzerine saldı­ğı korku sebebiyle toplanır. Bunun için bizzat savaş yapılmaz. Bu itibarla bu kabil malların belli bir zümreye (savaşçılara) harcan­ması gerekmez; Önem sırasına göre ihtiyaç mahallerine sarfedilmesi uygun olur. [459]

 
Allah Teâlâ, Humusu Mirbâ'a Bedel Olmak Üzere Koymuştur:
 

Humusun (beşte bir) aslı şudur: Cahiliye döneminde kavmin reisinin ve onun asabesinin elde edilen ganimetten mirbâ[460] alması öteden beri süregelmekte olan bir âdetti. Bu onların bilgileri ara­sında yer etmişti ve hemen hemen bundan dolayı hiçbir sıkıntı duymazlardı. Bununla ilgili olarak şâir şöyle demiştir:

Şüphesiz her baskında aittir Mirbâ' bize,

Gerçekleşen Necd'de ya da Tihâme yurdunda.                             

Allah Teâlâ, humusu ülke ve din ihtiyaçları için tahsis kılmış­tır. Bunu yaparken, insanlarca uygulanagelmekte olan şeye bir tür benzerliği esas almıştır. Nitekim peygamberlere inen âyetler, bir tür insanlar arasında yaygın olan telakkiler doğrultusunda iner. Mirbâ', kavmin reisinin ve onun asabesinin idi. Böylece onların önemi vurgulanmış olurdu. Çünkü onlar halkın işleriyle uğraşır­lardı ve bu yüzden pek çok harcama yapmaya muhtaçtılar. [461]

 
[457] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/559-560.

[458] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/560.

[459] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/560-561.

[460] Ganimetin dörtte biri.

[461] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/561.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Harcamalarda gözetilen maksatlar
« Posted on: 19 Nisan 2024, 09:23:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Harcamalarda gözetilen maksatlar rüya tabiri,Harcamalarda gözetilen maksatlar mekke canlı, Harcamalarda gözetilen maksatlar kabe canlı yayın, Harcamalarda gözetilen maksatlar Üç boyutlu kuran oku Harcamalarda gözetilen maksatlar kuran ı kerim, Harcamalarda gözetilen maksatlar peygamber kıssaları,Harcamalarda gözetilen maksatlar ilitam ders soruları, Harcamalarda gözetilen maksatlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes