๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 02 Şubat 2011, 20:47:10



Konu Başlığı: Elbisenin temizlenmesi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 02 Şubat 2011, 20:47:10
Elbisenin Temizlenmesi:


Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Siz kadınlardan birinizin elbisesine hayız kanı bulaştığında onu çitilesin, sonra da üzerine su döksün ve ovarak yıkasın, sonra da onunla namaz kılsın.” [1063]

Temizlik, necasesetin cirminin kaybolması ve izinin kalmamasıyla gerçekleşir. Diğer özellikler ise, necasetin izalesi için elve­rişli olan yolların belirtilmesi mahiyetindedir; yoksa bir şart değil­dir.

Meniye gelince, daha açık olan görüşe göre o necistir; çünkü necasetin tanımında zikrettiğimiz özelliklere sahiptir. Kuru oldu­ğu zaman cirmi de varsa çitilenmekle temizlenir.

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“(Elbise) kız çocuğunun sidiğinden dolayı yıkanır; erkek çocu­ğunun sidiği üzerine ise su dökülür.” [1064]

Bu cahiliye döneminde yer etmiş bir telakki idi. Rasûlullah (s.a.) onu olduğu gibi bırakmıştır. Bu ikisi arasındaki fark şunlar olabilir:

i. Erkek çocuğunun sidiği dağılır, onun izalesi güç olur. Dola­yısıyla onun için hafifletme yoluna gidilmesi uygun olur. Kız çocu­ğunun sidiği ise bir yerde toplanır; yıkamak suretiyle izalesi kolay olur.

ii. Kadınların sidiği erkeklerinkine nisbetle daha ağır (galîz) ve kokuşmuş olur.

iii. Erkek çocuklara karşı nefislerde bir istek olur; kız çocuk­larına karşı ise nefiste bir isteksizlik bulunur; (kız çocuğunun sidi­ğini yıkamadıkça rahat edemez).

Medine ekolü, İbrahim en-Neha’î hadisi görüşlerine esas al­mışlar ve gereği ile amel etmişlerdir. (...) İnsanlar arasında yaygın  olana bakıp da aldanmayasın.

 

Derilerin Temizlenmesi:
 

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Deri [1065] tabaklandığı zaman, temizlenmiş olur.” [1066]

Tabaklanmış hayvan derilerinin kullanılması her tarafta yay­gındır ve bütün insanlar tarafından kullanılagelmiştir. Tabaklama işleminin deriyi temizlemesinin sırrı, derideki rutubeti, kokuşmayı ve ondaki pis kokuyu gidermesindedir.

 

Ayakkabıların Temizlenmesi:
 

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Sizden biri ayakkabısı ile pisliğe bastığı zaman; toprak onun için temizleyici bir araçtır.” [1067]

Ayakkabı, mest gibi (pisliği emmeyen) giyecekler, cirmi olan pislik bulaşması halinde toprağa sürtmek suretiyle temizlenir. Çünkü bunlar katı ve kaypak yüzlüdürler; gözenekleri arasına pis­lik girmez. Hadisin zahiri, bulaşan pisliğin kuru ya da yaş olması arasında farkın olmadığım göstermektedir.

 

Kedilerin Artığı:
 

Kedi hakkında Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Şüphesiz onlar, sürekli girip çıkan, etrafta dolaşan ve sakı­nılması çok zor olan yaratıklardandır.” [1068]

Bunun manası bir görüşe göre şudur: Kedi, her ne kadar ne­casete batar, fare yakalar, onu öldürür ve yerse de, artığının temiz olması hükmüne zaruret bulunmaktadır. Çünkü zorluğun kaldırıl­ması, güçlüğün giderilmesi İslâm şeriatının en önemli esasların­dan biridir.

Diğer bir görüşe göre ise, bu hadis her canlıya karşı iyi davranılmasını teşvik etmektedir. Bu bağlamda Rasûlullah (s.a.) onları, dilencilere benzetmiştir.

Allah’u a’lem!

 

[1063] Buhârî, Hayz, 9; Müslim, Taharet, 110; Ebû Dâvud, Taharet, 130.

[1064] Buhârî, Vudû, 59; Ebû Dâvûd, Taharet, 135.

[1065] Murdar hayvanın derisi, yahut müşriklerce boğazlanmış hayvanın derisi de olsa. (Ç)

[1066] Müslim, Hayz, 105.

[1067] Ebû Dâvûd, Taharet, 137.

[1068] Ebû Dâvûd, Taharet, 38.