๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 05 Şubat 2011, 16:22:20



Konu Başlığı: Dördüncü tabaka kitapları
Gönderen: Sümeyye üzerinde 05 Şubat 2011, 16:22:20
Dördüncü Tabaka Kitapları:


Musannifleri tarafından asırlar sonra, ilk iki tabakada bulun­mayan hadislerin toplanmasına yönelik yapılan çalışmalardır. Bunlar daha önce çeşitli mecmua ve müsnedlerde yer alan ve daha sonraları bu musannifler tarafından kendilerine değer atfedilen, aslında muhaddislerce hadisleri yazılmayan kimselerden gelen rivayetlerdir. Bunlar:

i. Laf ustaları vaizlerin, heva ve heveslerinin peşinden koş­turanların, zayıf ravîlerin rivayetleri olabilir.

ii. Yahut sahabe ve tabiîn sözleri veya İsrailî haberler veya­hut da hukema ve nasihatçilerin sözlerinden olabilir, fakat ravîleri onları sehven veya kasten Rasûlullah’ın (s.a.) hadisleriyle karıştırmış olabilir.

iii. Veya Kur’ân ya da sahih hadisin muhtemel manaların­dan biri olabilir; rivayet inceliklerinden haberi olmayan salih ze­vat, onu mana yoluyla rivayet eder ve böylece o muhtemel manayı merfu bir hadis şekline sokar.

iv. Veyahut kitap ve sünnetin işaretinden anlaşılmış mana­lar olabilir ve ravi onu kasıtlı olarak müstakil bir hadis şeklîne so­kar.

v. Veya çeşitli hadislerde yer alan dağınık ifadeleri bir araya getirir ve onları aynı anda söylenmiş tek bir sözmüş gibi nakleder. Bu tür hadislerin genelde bulunduğu kitaplar şunlardır: İbn Hibbân’ın ed-Duafâ’sı, İbn Adiyy’in KâmiFi, Hatîb’in, Ebû Nuaym’ın, Cûzcânî’nin, İbn Asâkir’in, İbn en-Neccâr, Deylemî’nin ki­tapları... Hârzemî’nin Müsnedi de hemen hemen bu sınıfa gir­mektedir. Bu tabakada yer alan hadislerin en iyisi, (sıhhate) ihti­mali bulunan zayıf hadislerdir. En kötüsü ise, mevzu ya da son derece münker olan maklûb hadislerdir. Bu tabakada yer alan hadisler, İbnu’l-Cevzî’nin [678] el-Mevzûât’ının malzemesini oluştu­rur.

 

Beşinci Tabaka Kitapları:
 

Bunlardan başka bir de beşinci tabakayı oluşturan hadisler vardır. Bunlar:

i. Fukaha, sûfiyye ve tarihçiler arasında meşhur olmuş, fakat ilk dört tabaka içerisinde bir ash esası bulunmayan hadislerle,

ii. Dini bütün olmayan fakat dili iyi bilen kimselerin cerhi mümkün olmayan sağlam bir isnadla, hadismiş gibi ileri sürdükle­ri Rasûlullah’tan (s.a.) sâdır olması imkanı bulunmayan belîğ söz­lerden oluşur.

Bunlar, İslâm’da büyük fitnelere sebep olmuşlardır. Fakat hadis ilminin yüksek otoriteleri bu türden olan rivayetleri mütabaat ve şevâhid üzerine arzetmekte, böylece üzerlerindeki perde kalkmakta ve sakatlıkları ortaya çıkmaktadır.

 

Muteber Tabakalar:

 

Birinci ve ikinci tabakayı teşkil eden hadis kitapları, muhaddislerin itimadını kazanmıştır. Onların itibar ettikleri ve hadisleri aldıkları kitaplar bunlardır. Üçüncü tabakaya gelince, onlar üze­rinde durmak, gerekleriyle hükmetmek ancak hadis ricalini ya­kından tanıyan, hadis illetlerine vakıf olan büyük hadis üstadlârının girişebileceği bir şeydir. Bununla birlikte bunlardan mütâbeât ye şevâhid şeklinde istifade yoluna gidilebilir. “Allah Teâlâ, her şey için bir ölçü (mevki) kılmıştır.” [679]

Dördüncü tabakadaki hadislere gelince, bunları toplamak, onlardan hüküm istinbatına girişmek son dönemlerde ortaya çık­mış bir tekellüften başka bir şey değildir. Baksanıza, Rafızî ve Mutezilî.., gibi ehl-i bid’at grupları, en küçük bir çaba gösterme­den bu kitaplardan kendi mezheplerini destekleyecek deliller bula­bilmektedirler. Bu da, bu tabakada yer alan kitapların ne derece güvenilmez olduğunu gösterir. Bu itibarla, hadis ulemâsıyla yapı­lacak tartışmalarda bu tabakadan olan hadis rivayetleriyle üstün­lük sağlamaya kalkışmak bir anlam ifade etmez.

Allah’u alem!



[678] Abdurrahman b. el-Cevzî; Abbasîler döneminin ortalarında Bağdad'da yaşamış, Hanbelî mezhebine mensup fakih, tarihçi ve hatip biridir, (ö. 597/1200)

[679] Talâk: 65/3.