> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hüccetullahil Baliğa > Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar  (Okunma Sayısı 1073 defa)
03 Şubat 2011, 23:08:17
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 03 Şubat 2011, 23:08:17 »



Allah, Bazı Melekleri Çocuğun Haline Muttali Kılar:


Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurur:

“Şüphesiz sizden birinizin yaratılışı annesinin karnında (...) tamamlanır...” [907]

Çocuğun ana rahminde oluşması bir anda değil, yavaş yavaş­tır. Her aşama, bir önceki ve bir sonraki devreden farklı olur. Kan şeklinde fazla bir değişiklik olmadığı sürece “nutfe” denir. Zayıf bir donma (pelte) halini alması halinde “alaka” denir. İyice katılaşmasıyla “mudğa” adını alır. Yumuşak kemiklerin oluşmaya başlamasıyla (diğer safhalar başlar. Bu sırada görevli melek gelir ve ona rızkını, ecelini.., yazar).

Çekirdek, uygun bir zamanda toprağa atılır, uygun şartlar da oluşursa, o çekirdek türünün, o toprağın, kullanılan suyun ve mevsimin özelliklerini bilen kimse, onun nasıl biteceğim bilir ve ona ait bazı durumlara vakıf olur. Aynen bunun gibi Allah Teâlâ da, çocuğun yaratılış özelliklerinden hareketle bazı melekleri onun gelecek haline muttali kılar.

 

Her Sınıf Nefsin Bir Kemâl, Bir de Noksan Hali Vardır:
 

Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurur:

“Sizden hiçbiri yoktur ki, cehennemdeki ve cennetteki yeri kendisi için yazılmış olmasın.” [908]

Her sınıf nefse ait bir kemâl bir de noksanlık, bir azap bir de sevap vardır. Veya hadisin manası şöyle olabilir: “Ya cennetteki ya da cehennemdeki yeri yazılır.”

“Rabbin Adem oğullarından, onların bellerinden zürriyetlerini aldı ve onları kendilerine şahit tuttu ve dedi ki: ‘Ben sizin Rab-biniz değil miyim?’ (Onlar da), ‘Evet (Rabbimiz olduğuna) şahit ol­duk.’dediler.” [909]

Bu âyet, Rasûlullah’ın,

“Şüphesiz Allah Teâlâ Âdem’i yarattı, sonra sırtını sağıyla sıvazladı...” [910] Hadisine muhalif değildir. Çünkü Adem’den kendi zürriyeti, onun zürriyetinden de, ta kıya­mete kadar varlık âlemine çıkacakları sıra üzere herkesten kendi zürriyeti alınmıştır. Yani Kur’ân’da olayın bir kısmı anlatılmış, hadis ise onu tamamlamıştır.

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Kim verir ve sakınırsa, en güzeli de tasdik ederse, biz de onu en kolaya hazırlar, onda başarılı kılarız.” [911]

Yani her kim bizim ilmimizde ve takdirimizde bu sıfatlara sa­hip ise, biz o amelleri varlık âleminde kendisine kolaylaştırırız. Bu şekilde anladığımızda, âyet ile hadis arasında uyum olur.

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Nefse ve onu en güzel biçimde şekillendirene, sonra ona kö­tülük duygusunu da, sakınıp iyi olmayı da birlikte ilham edene ye­min ederim ki...” [912]

Bence bu âyetteki “ilham”dan murad, -daha önce İbn Mes’ûd hadisinde geçtiği gibi- günahların suretinin nefiste halkedilmesidir. Aslında ilham demek, kendisiyle bilgi sahibi olunan bir suretin halkedilmesidir. Daha sonra ise, mecazen etki kaynağı (mebde-i âsâr) olan icmâlî bir suret hakkında kullanılır olmuş, kendisiyle bilgi sahibi olunup olunmamasına bakılmamıştır.

Allah’u a’lem!

 

2) Kitap Ve Sünnete Tabi Olma:Dini Önemsememenin En Büyük Sebebi,Sünnetin Terkedilmesidir:
 

Rasûlullah (s.a.), İslâm’da herhangi bir tahrife sebep olabile­cek muhtemel davranışlar hakkında bizleri uyarmış, çok sert bir dille onları yasaklamış ve bu gibi konularda ümmetinden güvence almıştır. Dini önemsememenin en büyük sebebi, sünnetle amelin terkedilmesidir. Bu konuda Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:

“Benden önce Allah’ın hiçbir ümmete gönderdiği bir peygam­ber yoktur ki, o peygamberin, ümmetinden havarileri ve sünnetine tabi olan, emrine uyan ashabı olmasın. Sonra onların ardından yapmadıklarını söyleyen ve emrolunmadıkları şeyleri yapan bir takım kötü nesiller meydana çıkar. İşte kim bunlara karşı eliyle mücadele ederse o mü’mindir. Kim onlara karşı diliyle mücadele ederse o da mü’mindir. Kim onlara karşı kalbiyle mücadele ederse o da mü’mindir. Amma bunun ötesinde imandan bir hardal tanesi de yoktur.” [913]

Rasûlullah (s.a.),

“Sizden birini, koltuğuna kurulmuş bir hal­de görmeyeyim; ona benim emrettiğim ya da yasakladığım bir şey gelir, o, ‘Bilmiyorum, biz Allah’ın kitabında bulduğumuza uyarız.’ der.” [914] Buyurmuş ve özellikle insanlar arasında ihtilâf bulundu­ğunda sünnete sarılmayı teşvik etmiştir.

Dinde zorluk çıkarma hakkında ise:

“Kendinizi zora koşma­yın; sonra Allah işinizi zorlaştırır.” [915] Buyurmuştur.

Abdullah b. Amr ile Rasûlullah’ın (s.a.) amellerini azımsayan bir grup, kendilerini zor ameller altına sokmak istemişlerdi. Duru­mu öğrenen Rasûlullah (s.a.), onların bu davranışını reddetmişti.

Aşırılık hakkında da şöyle buyurmuştur:

“Şu insanların haline ne oluyor ki, benim yapmakta olduğum şeylerden kaçınıyorlar. Allah’a yemin ederek söylüyorum ki, elbette ben onlar içinde Allah’ı en iyi bilen ve O’ndan en çok korkanım.” [916]

“Hidayete erdikten sonra hiçbir kavim sapıklığa düşmemiştir; ancak cedelciler hariç.” [917]

“Siz, dünya işlerini benden daha iyi bilirsiniz.” [918]



[907] Hadisin devamı şöyle: "Sonra orada o kadar bir müddet de, pıhtı olur. Sonra o kadar müddet de orada bir parça et haline gelir. Sonra melek gönderilir ve kendisine ruh üflenir. Meleğe dört kelime emredilir: Rızkı­nı, ecelini, amelini, şaki yahut sa'îd olacağını yazması..." Bkz. Müslim, Kader, 1.

[908] Buhârî, Kader, 4; Tirmizî, Kader, 3; İbn Mâce, Mukaddime, 10.

[909] A'râf: 7/172.

[910] Muvatta, Kader, 2.

[911] Leyl: 92/5-6.

[912] Şems: 91/7-8.

[913] Müslim, îmân, 80

[914] Ebû Dâvûd, Sünnet, 5. Yani hiçbir kimsenin, "Ben Kur'ân'dan başka bir şey tanımam," demesi ve sünnetten yüz çevirmesi caiz olmaz. Çünkü sünnetten yüz çeviren sonuçta Kur'ân'dan da yüz çevirmiş olur.

[915] Kenzu'l-ummâl, 3/5346.

Yani kendinizi zor amellerin altına soktuğunuzda, bakarsınız Allah size onları vacip kılar, sonra altından kalkamazsınız, kendinize yazık edersiniz. (Ç)

[916] Buhârî, İ'tisâm, 5.

[917] Tirmizî, Tefsir Sûre, 34; İbn Mâce, Mukaddime, 7.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar
« Posted on: 28 Mart 2024, 14:16:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar rüya tabiri,Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar mekke canlı, Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar kabe canlı yayın, Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar Üç boyutlu kuran oku Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar kuran ı kerim, Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar peygamber kıssaları,Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılar ilitam ders soruları, Allah bazı melekleri Çocuğa muttali kılarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes