๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 25 Ocak 2011, 14:00:53



Konu Başlığı: Allah ın günleri üzerinde tefekkür
Gönderen: Sümeyye üzerinde 25 Ocak 2011, 14:00:53
4. Allah'ın Günleri Üzerinde Tefekkür:


 

Bu, Allah Teâlâ'nın, geçmişte bazı kavimleri nasıl yüceltip, diğer bazılarını nasıl alçalttığını düşünmek şeklinde olur. Bunun dayanağı da Allah Teâlâ'nın Hz. Musa'ya olan, "Onlara Allah'ın günlerini hatırlat![894] buyruğudur.

Daha önceki kavimlerin helak edildikleri günler ve sebepleri üzerinde düşünmek, nefsin dünyadan soğumasını ve ondan uzak­laşmasını sağlar. [895]

 
5. Ölüm Ve Ötesini Tefekkür:
 

Bir diğer tefekkür çeşidi, ölüm ve ötesini düşünmektir. "Lez­zetleri alt üst eden (ölümü) çokça hatırlayınız. [896] hadisi, bu tefek­kür çeşidinin dayanağını oluşturmaktadır.

Bunun yapılış şekli şöyledir: Kişi, kendisinin dünya ile ilişki­sinin kesildiğini, hayır ve şer ne işlemişse onlarla baş başa kaldığı­nı, onlar karşılığında göreceği sevap ya da azabı düşünür.

Bu son iki tefekkür şekli, nefsin dünyadan el etek çekmesini sağlamak konusunda en faydalısıdır. İnsan, bu düşünceye dalmak üzere kendisini dünyevî meşgalelerden arındırdığı, ölüm ve ötesini gözünün önüne getirdiği zaman, hayvanı gücü mağlup olur ve melekî gücün egemenliği altına girer.

Halkın büyük çoğunluğu için, derinlemesine tefekküre dal­mak ve tefekkür konusu şeyi göz önüne getirmek kolay bir şey de­ğildir. Bu yüzden, tefekkür türlerine basamaklık yapacak kalıpla­rın, içine onların ruhu üflenecek suretlerin konulmasına ihtiyaç hasıl olmuştur ki, halk bunlara yönelsin, onlara okunsun ve onlar da nasipleri oranında bunlardan istifade etsin. Şüphesiz Rasûlullah'a (s.a.), bu türleri içinde toplayan Kur'ân ve bir de onun dengi[897] verilmiş bulunmaktadır.

Rasûlullah (s.a.) için, bu ikisi yani Kur'ân ve sünnet içerisin­de, geçmiş ümmetler hakkında olan şeylerin tamamının toplanmış olduğunu görmekteyiz. Allah'u a'lem! [898]



[895] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/253-254.

[896] Tirmizî, Kıyamet, 26; İbn Mâce, Zühd, 31.

[897] Yani sünnet.

[898] Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa İslâm Düşüncesinin İlkeleri, İz Yayınları: 2/254.