๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hüccetullahil Baliğa => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 03 Şubat 2011, 19:26:50



Konu Başlığı: Abdest ve gusül
Gönderen: Sümeyye üzerinde 03 Şubat 2011, 19:26:50
ABDEST VE GUSÜL


Abdestin esasını, organların yıkanması oluşturur. Şâri’ Teâlâ, yüzün ve dirseklere kadar ellerin -çünkü daha az miktannın yı­kanması etkili olmaz-, topuklara kadar ayakların -çünkü topuk­lara kadar olmazsa tam bir organ olmaz- yıkanmasını tayin üze­re istemiş, başın ise sadece meshedilmesini emretmiştir. Çünkü başın yıkanması, bir tür zorluktur (harec).

Guslün esasını ise, bütün bedenin yıkanması oluşturur.

 

Abdesti Ve Guslü Gerektiren Şeyler:

 

Abdest almayı gerektiren şeylerin esasını önden ve arkadan bir şeyin çıkması oluşturur. Diğer şeyler ise, o hükümde sayılır.

Guslü gerektiren şeylerin esasını da cinsel ilişki ve hayız hali teşkil eder.

Öyle gözüküyor ki, bu iki durum, Rasûlullah (s.a.) gelmeden önce Araplar tarafından benimsenmekte ve uygulanmakta idi.

Diğer iki kısım taharet hali ise, insanî ilişkilerin (irtifaklar) sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Zira onlar, insan doğasının ge­reği olmaktadır, hiçbir kavim ya da milleti onlarsız düşünmek mümkün değildir. Şâri’ Teâlâ, bu konuda hüküm koymaya gider­ken, diğer ilişkilerin belirlenmesinde de olduğu gibi halis Arapla­rın yaşamakta oldukları vasat refah halini esas almış, onların te­lakkilerini dikkate almıştır. Bu konuda Rasûlullah (s.a.), müstehapların belirlenmesi, müşkil yönlerin açıklanması, müphem nok­taların aydınlatılması gibi beyanlardan başka bir şey yapmamış­tır.