> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Hüccet Değeri ve Tedvin Açısından Sünnet > Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif  (Okunma Sayısı 857 defa)
19 Eylül 2011, 13:11:59
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 19 Eylül 2011, 13:11:59 »



5. Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif

 

Hazimî, dört muhaddis İmamın aradığı şartlan anlatırken şunları kaydeder:

"Bu şartlardan hiçbiri herhangi bir imamın ağzından alın­mış değildir. Buniar, imamların tutumlanndan ve kitaplarından yapılan inceleme sonucu tespit edilen şartlardır.

[Bu çerçevede yapılan tasnife göre] raviler beşe ayrılır:

1-AIdığı hadisleri çok iyi koruyup pekiştiren [zabt ve itkan) ve hadis aldığı hocaya çokça eşlik eden

2-Aldığı hadisleri çok iyi zaptedip pekiştirdiği halde hoca­sına az eşlik eden

3-İkinci maddede belirtilenin aksine davranan

4-Aldığı hadisleri az zaptedip hocasına az eşlik eden

5-Zaptı ve hocasına eşlik durumu az olmanın ötesinde cerhedilmesini gerektiren olumsuzlukları bulunan

İmam Buharî, birinci maddede zikredilen vasıflan taşıyan bütün ravilerden hadis almaktadır. İkinci sırada yer alanlardan bazılarını   seçme   yoluna   gidip   geride   kalanları   tamamen  terketmektedir.

Müslim, birinci ve ikinci sıradaki bütün ravilerden hadis almakta, üçüncü derecedeküer konusunda seçici davranmakta­dır. Geri kalanlan ise terketmektedir.

Ebu Davud, dördüncü sıradakilerden; Tirmizî ise, beşinci siradakilerden de hadis alıp rivayet etmektedir. (Allah'ın rahme­ti üzerlerine olsun.)" Hazimî'nin ifadeleri burada sona ermekte­dir.

İmam Muhammed Enver el-Keşmîrî, Feyzu'1-Bârî (1/34) adlı eserinde şunları kaydeder:

"Hazimî, burada adı geçen imamlann ihtiyaç durumunda bu derecelere kadar inip bu mertebede bulunan ravilerden ha­dis aldıklannı ve bu mertebeden daha aşağı derecede bulunan ravilere başvurmadıklarını ifade ediyor. Mesela Buharî'nin ikinci derecenin altındaki bir raviye, Müslim'in üçüncü derecenin al­tındaki bir raviye, Ebu Davud'un dördüncü derecenin altındaki bir raviye hadis almak için başvurmadığını, Tirmizî'nin ise be­şinci derecedeki bir raviye de başvurduğunu ifade etmek istiyor. Bu ifadeler, imamlann sadece bu derecedeki ravilerden hadis alıp, daha üstün vasıfları taşıyan ravilerden hadis almadıktan anlamına gelmez.[482]

Burada konuyla ilgili Hafız İbni Hacer'in, Takrîbu't-Tehzîb adlı kitabının giriş kısmında zikrettiği farklı bir tasnife de yer vermek istiyoruz:

Hadis ravüeri, gerek cerh ve ta'dil ve gerekse kabul ve redd bakımından sahip oldukları derecelere göre on iki mertebeye aynlırlar:

1-Sahabe

2-"Evseku'n-nâs" (İnsanlann en güveniliri) gibi ism-i tafdîl kipiyle pekiştirilerek övülenler ya da "sika"-"sika" örneğinde ol­duğu gibi kendisine ait vasfın aynen tekrar edildiği yahut "sika, hafız" örneğinde görüldüğü üzre hakkındaki niteleyici vasfın mana bakımından tekrar edildiği kimseler

3-"Sika", "mutkin" veya "sebt" gibi sadece bir kiple anla­tılan raviler

4-Az bir farkla üçüncü derecedeki ravilerin altında bulu­nanlar. "Sadûk, lâ-be'se bihi, leyse bihi be'sun" kiplerinden bi­riyle nitelenenler gibi.

5-Az bir farkla dördüncü derecedeki ravilerin altında bulu­nanlar. "Sadûkun seyyiu'1-hıfz" veya "sadûkun yehimu" ya da "lehu evhâmun" yahut "yuhtiu" veya "tegayyere bi-âhirih" va­sıflarından biriyle nitelenenler gibi

6-Pek azı dışında rivayet ettiği hadis bulunmayan, bununla birlikte terkedilmeyi gerektiren bir özellik de taşımayan ve "mutâbi"i bulunmak şartıyla kabul edileceği belirtilen aksi tak­dirde "leyyinu'l-hadis" olarak nitelenen kimseler.

7-Kendisinden birden fazla kişinin rivayette bulunduğu an­cak hakkında tevsik bulunmayan, "mestur" ve "meçhulüTl-hâl" olarak nitelenen kimseler.

8-Güvenilir kimselerin tevsik etmediği ancak hakkında ge­rekçesi belirtilmeyen kapalı bir taz'îfin bulunduğu ve "zayıf" ola­rak nitelenen kimseler.

9-Kendisinden sadece bir kişinin rivayette bulunduğu, hak­kında tevsik bulunmayan ve "mechûl" olarak nitelenen kimse­ler.

10-Hiçbir şekilde tevsik edilmemekle beraber bazı özellik­lerden dolayı taz'îf edilen ve hakkında "metruk" veya "metrûku'l-hadîs" ya da "vahidu'l-hadis" yahut "sakıt" ifadesi kullanılanlar.

11-Yalanİa   itham   edilip   hakkında   "muttehem"   veya "muttehemun bi'l-kizb" İfadesi kullanılanlar.

12-Yalan veya uydurmada bulunduğu söylenen ve hak­kında "kezzâb" veya "vazzâ1" ya da "yadau" yahut "mâ ekzebehu" gibi ifadelerin kullanıldığı kimseler.

Ahmed Şakır, "el-Bâisu'l-Hasîs" (s. 106) adlı eserinde bu tasnifi aktardıktan sonra şunları kaydeder: "Sahabeden sonra ikinci ve' üçüncü mertebede yer alanların hadisleri sahih olup birinci dereceden addedilir.  Bu  nitelikteki  hadislerin geneli Buharı ve Müslim'de yer almıştır. Dördüncü derecede yer alan ravîlerin hadisleri ikinci derecede sahih addedilir. Tirmizı'nin "hasen" olarak niteleyip Ebu Davud'un hakkında sükût ettiği hadisler bunlardır. Geriye kalan diğer ravilerin aktardığı hadisler ise reddolunur. Ancak beşinci ve altına dereceden ravilerin ak­tardığı hadislerin bir kaç kanaldan gelmesi durumu müstesna. Bu durumda hadis, müteaddit tarikler vesilesiyle kuvvet kazanır ve "hasen li-gayrih" seviyesine çıkar. Yedinci mertebeden sonuncuya kadar olanlar ise zayıftır. Bunların zayıflığı, münkerden mevzûya kadar derecesine göre farklılık arzeder.[483]

Kanaatimce tahkîk açısından en uygun olan görüş yedinci, sekizinci ve dokuzuncu derecede olan hadislerin de tarik sayı­sına göre kuvvet bukıp "hasen li-gayrih" seviyesine çıkabilece­ğini öngörmektir.

Yukarıda verdiğimiz tasnifler ışığında iki nokta aydınlanmış olmaktadır:

1-Hadis alimlerinin, ravilerin hal ve konumu hakkında sa­hip oldukları sağlam ve dakik (derin) bilgi

2-Dört hadis imamının ravide aradığı şartlar ve rivayette bulundukları kimseler hakkında izledikleri metod[484]


 

[482] Muhammed Enver el-Keşmîrî, Feyzu'1-Bârî, 1/34

[483] Ahmed Şakır, el-Bâisu'l-Hasîs, s. 106

[484] Muhammed Salih Ekinci, Hüccet Değeri ve Tedvin Açısından Sünnet, Rağbet Yayınları: 200-203.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif
« Posted on: 26 Nisan 2024, 02:37:39 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif rüya tabiri,Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif mekke canlı, Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif kabe canlı yayın, Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif Üç boyutlu kuran oku Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif kuran ı kerim, Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif peygamber kıssaları,Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnif ilitam ders soruları, Kavilerin Tabi Tutulduğu Dakik Tasnifönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes