> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hanefi Fıkhı > Hidaye Tercümesi > Ihsar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ihsar  (Okunma Sayısı 1747 defa)
04 Mayıs 2010, 00:42:22
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 04 Mayıs 2010, 00:42:22 »



Hidaye Tercümesi / İhsar


Haccı Kaçırma Bab.
Başkası Yerine Hac Etmek.


İHSAR BABI



Ihsar:
İhramda olan kimsenin hac veya umresini hastalık, düşman ve benzeri gibi herhangi bir se­bepten dolayı tamamlamaya imkân bulamaması de­mektir.

(ihramda olan kimse, bir düşman tarafından yoluna devam et­mekten ahkonduğu veyahut hastalandığı için hac veya umresini sür-düremediği zaman ihramından çıkabilir.) İmam-ı Şafii: -Ihsar ancak düşmanla olur. Zira ihramdan çıkıp da K â b e´ ye kurban göndermek, düşman tarafından yolu kesilen kimseye haya­tını kurtarması için meşru olmuştur. Hastalanan kimse ise ihram­dan çıkmakla hastalığı kalkmaz, demiştir.

Biz diyoruz ki:
îhsar âyeti hastalıktan dolayı ihramını sürdü­remeyen kimseler hakkında varit olmuştur. Zira bütün lûgatçılar müt­tefiktirler ki ÎHSAR hastalanma ile olur. Düşmanın engellemesine ise HASIR denir. Kaldı ki hac veya umreyi tamamlamadan ihramdan çıkmak, uzun zaman ihramda kalmanın zorluğu içindir. Hasta olan kimsenin ise, uzun zaman ihramda kalması daha zordur.

(Kişiye) hac veya umresini tamamlamadan ihramdan çıkması caiz olduğu zaman (önce Harem´de kesilmek üzere bir kurban gön­der ve beraberinde gönderdiğin kimseye kurbanının kesileceği günü söyle ve o gün geçtikten sonra ihramdan çık, denilir.) Çünkü ihsar kurbanı bir ibadettir. Herhangi bir hayvanı kesmek ise-yukarıda da geçtiği üzere- eğer belirli bir gün veya yerde olmazsa ibadet olamaz ve dolayısiyle onunla ihramdan çıkılamaz.

«Hed´y yerine ulaşıncaya kadar başınızı tıraş etmeyin» ([1]) âyet-i kerimesi buna işarettir. Zira Hed´y Harem´e hediye edilen kurbana denir. îmam-ı Şafiî: «Ihsar kurbanım H a r e m ´ e gön­dermek şart değildir. Zira bu kurban, ihramda olan kimsenin ihram­dan çıkabilmesi için kendisine gösterilen bir kolaylıktır. Eğer Ha-rem´e gönderilmesi şart olursa o zaman kolaylık olmaz» demiştir.

Biz diyoruz ki:
Böyle de olsa, yine kurban kesmek uzun zaman ihramda kalmaktan kolaydır.

Bu kurbanın davar olması caizdir. Zira âyette KURBAN diye nass edilmiştir, davar da kurbanın en aşağı cinsidir. Şayet kişi sı­ğır, deve veyahut bunların yedidebirini kurban yaparsa yine olur.

Kurbanı H a r e m ´ e göndermekten maksat, bizzat kurban edilecek hayvanı göndermek değildir. H a r e m´ de satın alınmak üzere kıymetini de göndermek caizdir.

Metindeki «ve o gün geçtikten sonra ihramdan çık- sözünden, ihramdan çıkabilmek için tıraş olmanın şart olmadığı anlaşılır, ki İmam Ebü Hanife ile İmam Muhammed buna kaildirler. İmam Ebû Yûsuf ise, bir rivayete göre -eğer tıraş olmazsa birşey lâzım gelmez- demiş ise de, diğer bir rivayete göre -Kurban göndermekten başka, tıraş olmak da şarttır. Zira Pey­gamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Hudeybiye´-de, Umresini tamamlamaktan engellenince tıraş olmuş ve Ashabına da tıraş oimalannı emir buyurmuştur- demiştir. î m a m Ebû Hanife ile İmam Muhammed de: -Tıraş ancak Hac veya umrenin amelleri bitmeden tıraş olmak ibadet değildir. Pey­gamber Efendimizle ESallallahü Aleyhi ve Sellem) ashabı ise, umre­den vazgeçip M e d i n e ´ ye dönmek istedikleri bilinsin diye Hu-deybiye´de tıraş olmuşlardı.

(Eğer Kıran haccı ihramında olan kimse ihsar edilirse Harem´e iki kurban göndermesi gerekir.) Zira bu kimse iki ihramdan çıkma­ya muhtaçtır. Şayet Umre ihramında kalıp yalnız hac ihramından çıkmak için bir kurban gönderirse her iki ihramdan da çıkmamış olur. Çünkü bu kimsenin her iki ihramdan da birlikte çıkması emr-olunmuştur.

(İhsar kurbanı Harem´den başka bir yerde kesilemez. Fakat İmam Ebü Hanife´ye göre bayramdan önce kesilebilir. Diğer iki İmam ise i -Hac ihramında olan kimse bayram gününden önce kesemez. Umre ihramında olan kimse ise istediği zaman kesebilir- demişler­dir.) İki imam ihsar kurbanını da temettü´ ile kıran kurbanlarına kıyas etmişlerdir. îki İmam ayrıca -tıraş ile de ihramdan çıkıldığı için- ihsar kurbanını tıraşa da kıyas etmiş olabilirler. î m a m Ebû Hanife İse: -İhsar kurbanı kefaret kurbanıdn. Bunun içindir ki etinden yemek caiz değildir ve hepsini yoksullara dağıt­mak gerekir. Bunun için onun da, diğer kefaret kurbanları gibi be­lirli bir zamanı yoksa da belirli bir yeri vardır. Temettü ile kıran kurbanları.ise, şükür kurbanı oldukları için öyle değildirler. Tıraş da belirli vakti bulunduğu için öyle değildir. Çünkü tıraş, haccın en büyük rüknü olan Arafat vukufundan sonra olunur- de­miştir.

(Hac ihramında olan kimse ihsardan dolayı ihramdan çıkınca ona hem hac, hem umrenin kazası lâzım gelir.) Abdullah İbn-i Abbas ile Abdullah îbn-i Ömeı tRadi-yallâhü anhümâ)´den böyle rivayet olunmuştur. ([2]) Çünkü bu kimsenin hacca girişi sahihtir. Bunun için ona haccın kazası lâzım gelir. Umre de, kaçırılmış olan haccın hükmünde olduğu için onun da kazası lâzım gelir. (Umre ihramında olan kimseye ise yalnız um­re kazası lâzım gelir.) Biz Hanefilere göre umre ihramında olan kimse için de ihsar var­dır. İmam Malik: «Umrenin belirli bir vakti olmadığı için ihsan yoktur- demiştir.

Biz diyoruz ki;
Peygamber Efendimizle (Sallallahü Aleyhi ve Sel-lemle) Ashabı M e k k e ´ ye girmekten menedilirken H u d e y-b i y e ´ de umre ihramında idiler. Kaldı ki, ihsarda olan kimseye ihramdan çıkma izni, zorluğa duçar olmasın diye verilmiştir. Bu se­bep ise umre ihramında da vardır ve böyle olunca, ihsar nedeniyle umre ihramından çıkan kimseye -hacda olduğu gibi- kaza lâzım gelir.

(Kıran haccı ihramında olan kimseye bir hac ile iki umrenin ka­zası lâzım gelir.) Kıran haccı ihramında olan kimseye bir hac ile bir umre kazasının lâzım gelmesi, yukarıda söylediğimiz sebepten dolayıdır. İkinci umre de, başladığı umrenin sahih olduğu halde onun ihramından çıktığı için ona lâzım gelir.

(Eğer kıran hacci ihramında olan kimse, Harem´e kurban gön­derdikten ve adamlarına da -Kurbanımı falan günde kesin- diye ta­limat verdikten sonra ihsan kalkarsa, eğer artık ne hac ve ne de kurbanına yetişemiyorsa hac yoluna devam etmeyip kurbanının ke­silmesiyle ihramdan çıkıriayı bekler.) Zira haccı kaçırdığı için artık haccın amellerini sürdürmekte onun için bir yarar yoktur. Ancak eğer umre yapmak için yoluna devam etmek isterse yapabilir. (Eğer hac İle kurbanının ikisine de yetişiyorsa yoluna devam etmesi gere­kir.) Zira henüz maksat elden gitmemişken mani ortadan kalkmış­tır. Kurbanına da yetiştiği zaman onda istediği gibi tasarruf eder. Çünkü malıdır ve onu öyle bir maksat için tayin etmişti ki artık ona ihtiyaç kalmamıştır. (Eğer kurbanına yetişiyor da hacca yetişe­miyorsa ihramdan çıkar. Eğer hacca yetişiyor ve fakat kurbanına yetişemiyorsa ihramdan çıkması) istihsanen (caizdir.). Bu taksim, imam Muhammed ile İmam Ebû Yûsuf un hac ihramında olan muhsar hakkındaki görüşlerine göre mümkün olamaz. Zira onlara göre ihsar kurbanı bayramdan önce kesilemez. Bunun için eğer muhsar, hacca yetişirse kurbanına da yetişmiş olur. imam Ebû Hanife´ nin görüşüne göre ise mümkündür. Um­re ihramında olan muhsar hakkında da ittifak ile mümkündür. Zira umre ihsan kurbanının kesimi için belirli bir vakit yoktur, imam Z üf er: -Eğer muhsar, hacca yetişiyor da kurbanına vetişemi-yorsa ihramdan çıkması caiz değildir. Zira her ne kadar kurbanına yetişemiyorsa da asıl maksat olan hacca yetiştiği için kurban ile ye­tişemez» demiştir. Caiz olduğunu istihsan edenler ise: «Eğer biz onu haccını sürdürmeye mecbur kılarsak gönderdiği kurban boşa gitmiş olacaktır. Oysa can gibi malın da korunması gerekir. Ancak ken­disi muhayyer olup isterse bulunduğu yerde veya başka yere gide­rek kurbanının kesilmesini bekler ve ondan sonra ihramdan çıkar, isterse ihramında olduğu hac veya umreyi tamamlamak üzere yo­luna devam eder, ki en iyisi de budur. Çünkü bu durumda, verdi­ği sözü daha da yerine getirmiş olur- demişlerdir.

(Arafat vukufunu yaptıktan sonra ihsar olunan kimse) artık haccı kaçırmaktan emin olduğu için (muhsar sayılmaz.) (Mekke´de dahî olsa Arafat´a gitmekten ve Kabe´yi tavaf etmek­ten menedileıı kimse muhsardır.) Zira her ne kadar bu kimse M e k k e´de ise de haccını tamamlamaktan ahkonduğu için Harem´in dışında ihsar edilen kimse hükmündedir. (Tavaf ile Arafat vukufundan bîrini yapabilen kimse ise muh­sar değildir.) Tavafı yapabilen kimsenin muhsar olmaması: çünkü haccı kaçıran kimse tavaf ile ihramdan çıkmış olur. Vukufu yapan kimse de -yukanda da söylediğimiz gibi- haccı kaçırmaktan emin olur. Kimisi: «Bu meselede tmam Ebû Hanife ile imam Ebü Yûsuf arasında ihtilâf vardır demiş ise de, doğrusu -Al­lah bilir- söylediğimiz gibidir.[3]



Haccı Kaçırma Bab



(Eğer bir kimse hac İhramına girer ve kurban bayramı günü tanyeri ağanncaya kadar Arafat´ta vukuf yapmazsa haccı kaçırmış olur.) Zira -yukarıda da söylediğimiz üzere- vukuf vakti bayram günü tanyeri ağanncaya kadar devam eder. (Bu kimseye Kabe´yi tavaf etmek. Safa İle Merve arasında Saiy yapmak ve ihramdan çı­kıp ertesi sene haccını kaza etmek gerekir. Fakat ona kurban lâzım gelmez.) Zira Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem); «Kİm ki geceleyin Arafat vukufuna yetişemezse haccı kaçırmış olur. Umre yapıp ihramdan çıksın ve ertesi sene haccını kaza etmesi ge­rekir» ([4]) buyurmuştur. Umre ise Tavaf ile saiyden başka bir şey değildir. Hem de ihram sahih olarak inikat ettikten sonra ondan çıkmak için -mübhem bir niyetle girilen ihramda olduğu gibi- hac İle umreden birini yapmakla ancak olur. Burada ise kişi haccı ya­pamaz durumda olduğu için ona umreyi yapmaktan başka bir yol yoktur. Ve umre yapmakla ihramdan çıktığı için ona kurban lâzım gelmez. Çünkü ona lâzım gelen umre muhsara lâzım gelen kurba­nın yerine kaim olduğu için...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ihsar
« Posted on: 19 Nisan 2024, 14:57:45 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ihsar rüya tabiri,Ihsar mekke canlı, Ihsar kabe canlı yayın, Ihsar Üç boyutlu kuran oku Ihsar kuran ı kerim, Ihsar peygamber kıssaları,Ihsar ilitam ders soruları, Ihsarönlisans arapça,
Logged
03 Eylül 2016, 00:20:15
✿ Yağmur ✿

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.684


Site
« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2016, 00:20:15 »

Esselamu aleykum
Hacca gidip de hasta olmak ce hacci yerine getirememk gercekten cok uzucu.bir durum...Rabbim herkese saglikli bir omur nasip etsin insallah herkese...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

03 Eylül 2016, 14:04:39
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 03 Eylül 2016, 14:04:39 »

Aleykumselam.Hac ve umresini hakkiyla yapip tamamlayan ve allahin rahmetine erisen kullardan olalim inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes