> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hanefi Fıkhı > Hidaye Tercümesi > Hac Kurbanları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hac Kurbanları  (Okunma Sayısı 1712 defa)
04 Mayıs 2010, 00:33:39
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 04 Mayıs 2010, 00:33:39 »



Hidaye Tercümesi / Hac Kurbanları


(Hac kurbanlarının en aşağısı bir koyun veya keçidir.) Zira ri­vayet olunmaktadır ki Peygamber Efendimize (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) hac kurbanlarının hangi hayvanlardan verildiği sorulmuş ve Peygamber Efendimiz; «En aşağısı bir koyun veya keçidir- ([1]) diye cevap vermiştir.

tHac kurbanları deve, sığır ve koyun ile keçi olmak üzere üç çeşit hayvandan verilebilir.) Zira Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) en aşağısının bulunduğunu bildirince, en üstünü­nün de bulunması lâzım gelir. O da deve ile sığırdır. Hem de hac kurbanı Harem´e hediye edilen kurban demek olduğuna göre bu va­sıf bu her üç çeşit hayvanda da bulunur. (Hac kurbanları, kurban olarak kesilmesi caiz olan hayvanlar dışında olamaz.) Çünkü hac kurbanları da kurbanların bîr çeşidi ol­duğu için diğer kurbanlarda aranan vasıflar onda da aranır.

(Cünüp olarak ziyaret tavafını yapan kimse ile Arafat vukufun­dan sonra cinsel ilişkide bulunan kimse dışında, herkes koyun ve­ya keçiyi kurban edebilir. Bu iki kimse ise) yukanda anlattığımız se­bebe binaen (deve veya sığırdan başkasını kurban edemezler.)

(Haccın nafile kurbanı ile Temettü´ ve Kıran hacci kurbanların­dan yemek caizdir.) Çünkü bu kurbanlar ihramda bir kusur işle­mekten ötürü lâzım gelen kefaret kurbanları olmayıp birer ibadet oldukları için, diğer kurbanlar gibi onlardan yemek caizdir, hatta müstahaptır. Nitekim rivayet olunmaktadır ki Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) verdiği bu kurbanlarının etinden ye­miştir. Bayram kurbanı gibi bu kurbanların da fakirlere dağıtılma­sı müstahaptır.

(Geri kalan diğer hac kurbanlarından ise yemek caiz değildir.) Zira geri kalan kurbanların hepsi kefaret kurbanlarıdır. Sabittir ki Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Hudeybi-y e ´ de umre yapmak üzere Me kke´ye girmekten ahkonun-ca, Naciye el-Eslemi adındaki sahabi ile kurbanlaraıı göndermiş ve ona;

«Ne sen, ne de arkadaşlarından herhangi biri bu kurbanlardan bir şey yemeyin» ([2]) buyurmuştur.

(Haccın nafile kurbanı İle Temettü´ ve Kıran hacci kurbanlai bayramdan önce kesilemezler. Fakat İmam Muhammed Mebsut*ta «Haccın nafile kurbanı bayramdan önce kesilebiliyorsa da, bayram; bırakmak daha iyidir» diye kaydetmektedir ve sahih olan görüş d< budur.) Zira haccın nafile olan kurbanı Harem´in hediyesi olduğı için sevaphdır. Harem´e hediye olması da Harem´e ulaştırılması il< gerçekleşmiş olur. Bu olunca, ne zaman kesilse caizdir. Fakat bay ram günlerinde kurban kesmenin ibadet olması daha zahir olduğı için bayrama bırakmak daha iyidir. Temettü´ ve Kıran haccı kur banlarının bayramdan önce kesilmesinin caiz olmayışı ise, çünkü Ce nâb-ı Hak; «Kurbanlarınızdan yeyin ve sıkıntıda olan yoksula yedirin. Ondai sonra tıraş olun, tırnaklarını kesip temizlensinler- ([3]) buyurmuş tur. Tıraş olup temizlenme zamanı ise bayram günüdür. Bunun içii Temettü´ ile Kıran haccı kurbanları, bayram kurbanı giib bayran günleri dışında kesilemezler.[4]

(Diğer kurbanları İse kişi istediği zaman kesebilir.) İmam-, Şafii haccın bütün kurbanlarını Temettü´ ve Kıran Haccı kur banlarına kıyas ederek «Hiç bir kurban, bayramdan önce kesilemez-demiştir. Çünkü ona göre Temettü1 ile Kıran haccı kurbanları da ke faret kurbanlarıdırlar.

Biz diyoruz ki
i Diğer kurbanlar kefaret kurbanları oldukları için bayram ile ilgileri yoktur. Zira bu kurbanlar hacda işlenen herhan gi bir kusurun yerine geçsin diye kesilirler. Bunun için denilebiliı ki: ne kadar erken kesilseler o kadar iyidir. Temettü´ ile Kıran hac cı kurbanları ise, vakitli birer nüsük oldukları için bayram kurba nı gibi bayram günlerine mahsusturlar. (Hac kurbanları Harem´den başka bir yerde kesilemezler.) Zira Cehâb-ı Hak, ihramda av öldüren kimseye lâzım gelen cezayı; -Kabe´ye ulaşacak bir kurban([5]) diye vasıfIandırmıştır. Bunun için bu vasıf haccın bütün kurbanlarında şart olmuştur. Hem de hac kurbanına Hediy denilir. Hediy ise hediye ola­rak bir yere gönderilen kurban demek olduğu için onun mefhumun­da Harem vardır. Zira hedyin yeri Harem´dir. Peygamber Efendi­miz (Şallallahü Aleyhi ve Sellem) de; -Minanın her tarafı kurban kesme yeridir. Mekke´nin de bütün yol ve dereleri kurban kesme yeridir» ([6]) buyurmuştur.

(Hac kurbanlarının eti ise her yerin fakirlerine verilebilir.) Çün­kü fakirlere yardım gayesini amaçladığı için hangi fakirlere verilse gayesi gerçekleşmiş olur. îmam-ı Şafii: «Harem´in fakir­leri dışında kimseye verilemez- demiştir.

(Hac kurbanlarını nişanlamak ve beraberce Arafat´a götürmek vacip değildir.) Çünkü HEDÎY kelimesi kurban etmek için bir yere götürülen hayvan demek olduğuna göre onda nişanlanmış olma şar­tı yoktur. Fakat Temettü´ ve Kıran haccı kurbanlarını nişanlamak iyidir. Çünkü bu kurbanların bayramdan önce kesilmesi caiz olma­dığı için bayrama kadar onları tutacak kimse bulunmayabilir. Hem de Temettü´ ve Kıran hacet kurbanlan kefaret kurbanlan olmayıp birer nüsük oldukları için onlarda aşikârlık esastır. Kefaret kurban­lan ise -yukarıda da söylediğimiz gibi- bayramdan önce kesile-bildikleri için öyle değildirler. Kaldı ki, kefaret kurbanları ihramda kusur işlemenin cezası oldukları için gizli kalmaları daha uygundur. (Deveyi ayakta, sığır, koyun ve keçiyi ise yatırarak kesmek da­ha iyidir.) Zira Cenâb-ı Hak; -Rabbin için namaz kıl ve kurban nahreyle- ([7]) buyurmuştur. NAHR ise ayak­ta boğazlamak demek olduğu için, müfessirler: «Bu âyet ile deve kurban edilmesi emir buyurulmuştur- demişlerdir. Cenâb-ı Hak; -Allah bir sığır zebhetmenizi bu yurur» ([8]) âyeti ile-Ona fidye olarak zebhedilecek büyük bir kurbanlık verdik- ([9]) âyetinde ise ZEBİfc kelimesini kullanmıştır. ZEBÎH ise yatırarak boğazlanmaktır. Hen: de sabittir ki Peygamber Efendimizle (Şallallahü Aleyhi ve Sellem) Ashabı deve kurbanlarını ayakta ve öndeki sol ayaklan bağlı olarak keserlerdi. ([10]) Ssğır ile davarlar ise ayakta kesilmezler. Çünkü ya-tınlarak kesildikleri zaman boğazlarını tutmak mümkün olduğu için onları yatırarak kesmek daha kolaydır. Bunun için sığır ve davar­larda sünnet, onları yatırarak kesmektir.

(Herkesin kendi kurbanını –yapabiliyorsa- kendi eliyle kesme­si daha iyidir.) Zira rivayet olunmaktadır ki Peygamber Efendimiz (Şallallahü Aleyhi ve Sellem) Hacer-ül Veda´da berabe­rinde götürdüğü yüz deveden altmış küsur tanesini kendi eliyle kes­miş ve geri kalanlannı da kestirmek için H z . A I i´ yi görevlen­dirmiştir. ([11]) Hem de kurban kesmek bir ibadet olduğuna göre herkesin kendi ibadetini bizzat kendisinin yapması daha iyidir. Zi­ra kişinin kendi ibadetini bizzat kendisinin yapmasında daha fazla huşu vardır. Ancak şu var ki. kimisi hayvan kesmesini beceremiyor veyahut rahatlıkla yapamıyor. Bunun için bu kimselere kurbanla­rını başkalarına kestirmek caizdir. (Kurbanın çul ve yuları da fakirlere verilmelidir. Kurbanı ke­sen kassaba kurbandan ücret verilemez.) Zira Peygamber Efendimiz (Şallallahü Aleyhi ve Sellem) H z . A 1 i´ ye; -Çullan ile yulannı da ver. Kassabın ücretini onlardan verme- ([12]) buyurmuştur.

(Kurbanlığını beraberinde süren kimse eğer yolda ona binmek zorunda kalırsa binebilir. Binmek ihtiyacında olmayan kimseye ise, binmemek daha iyidir.) Çünkü onu Allah yolunda vermek üzere mahndan ayırdığı için, yerine varıncaya kada ondan yararlanması doğ­ru değildir. Ancak eğer ona binmek ihtiyacında ise o zaman bin­mesinde bir sakınca yoktur. Zira rivayet olunmaktadır ki Peygam­ber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bir adamın bir deveyi önüne katıp sürdüğünü görmüş ve adamı; «Binsene. Ne diye yaya yürüyorsun?» ([13]) diye kınamıştır. Derler ki: Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) adamın deve ar­kasında yorgun yorgun yürüdüğünü görünce ona böyle söylemiştir. Eğer deveye binmesi yüzünden devede bir eksiklik meydana gelir­se, meydana gelen eksiklik mikdarma zamin olur.

(Eğer kurbanlığının sütü bulunursa sağamaz ve kuruması için memelerine soğuk su serper,) Zira süt, kurbanlığın vücudundan oluş­tuğu için kendisi ondan yararlanamaz. Bu da eğer onu kesme za­manı yakınsa, böyledir. Eğer kesilmesi daha uzak ise, hayvanm za­rar görmemesi için onu sağıp sütünü fakirlere verir. Şayet sütü kendisi harcarsa, zamin olup ya da o kadar süt, ya da sütün değerini fakirlere vermesi lâzım gelir.

(Eğer kurbanlığını beraberinde sürerken kurbanlığı yolda ölür­se, eğer kurbanı nafile ise yerine koymak zorunda değildir.) Zira onu kurban yapmak istiyordu. O da elden çıkmıştır. (Eğer boynuna borç olmuş bir kurbanı ödemek için onu götürüyor idiyse, bir baş­kasını onun yerine koyması gerekir.) Çünkü boynuna borç olmuş olan kurban bunun ölümü ile ödenmiş olmaz.

(Eğer beraberinde sürdüğü kurbanlıkta) kulağından üçtebir git­mesi gibi (büyük sayılan bir eksiklik meydana gelirse) artık kurban­lığa yaramadığı için (yerine başkasını koyar. Onu da nasıl isterse öyle yapar.) Zira diğer mallarının arasına girmiş olur.(Eğer kurbanlık deve yolda yorulup, yahut hastalanıp yürüye­mez olursa, nafile ise onu kaldığı yerde keser, kanı ile boynundaki nah boyayarak hörgücünün yanlarına sürer ve etinden ne kendisi ve ne de zenginlerden herhangi biri yiyemez.) Zira -yukarıda da geçtiği üzere- Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem), Naciye el-Eslemi´ye böyle emretmiştir. Devenin boy­nundaki naldan maksat, kurbanlık olduğunu bildirmek için boynu­na takılan nişandır. Böyle yapmanın faydası şudur ki kurbanlık ol­duğu bilinsin de zenginler yemeyip fakirlere kalsın. Çünkü zengin. fakir herkesin ondan yiyebilmesi için yerine varması şarttır. Bu ise yerine varamadığı için hiç kimseye helâl olmaması gerekirdi. Fakat onu canavarlara yem yapmaktansa fakirlere vermek daha iyidir. Zi­ra ne de olsa. fakirlere vermek sevaptan hali değildir. Kurbandan da gaye sevaptır. (Eğer yolda hastalanıp yürüyemiyen deve vacip bir kurbanlık ise. onun yerine bir baş...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hac Kurbanları
« Posted on: 29 Mart 2024, 15:33:59 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hac Kurbanları rüya tabiri,Hac Kurbanları mekke canlı, Hac Kurbanları kabe canlı yayın, Hac Kurbanları Üç boyutlu kuran oku Hac Kurbanları kuran ı kerim, Hac Kurbanları peygamber kıssaları,Hac Kurbanları ilitam ders soruları, Hac Kurbanlarıönlisans arapça,
Logged
03 Eylül 2016, 15:49:52
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2016, 15:49:52 »

Esselamu aleykum.Rabbim hac vazifesini hakkiyla ve farzlarina uygun sekilde yaoan ve hac kurbanini kesip allahin rahmetine kavusan kullardan olalim inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes