> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hanımlar İlmihali > Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak  (Okunma Sayısı 12152 defa)
27 Kasım 2010, 19:04:07
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 27 Kasım 2010, 19:04:07 »



Rasulullah'ın (S.A.V.) Namazı Gibi Namaz Kılmak
 

(sallallâhu aleyhi ve sellem)

Hiç kuşkusuz her Mümin kıldığı namazların, Rasuiullah (sal-lallâhu aleyhi ve sellem)'in namazlarına benzemesini arzular ve bunun için özen gösterir. Çünkü Rasuiullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) 'beni namazda gördüğünüz gibi namaz kılınız [391] buyur­muştur. Nitekim bu arzu, kılman namazların, Allah'ın kabulüne mazhar olması için edilir. Bu nedenİe önce Peygamber (sallallâ­hu aleyhi ve sellem)'in namazını; sonra da, namazın erkânını, vaciplerini ve menduplarını, delilleriyle birlikte zikredeceğiz.

Namaza durulduğu zaman;

1. Sütreye yakın durulmalı ve Kabe'ye dönülmelidir.

2. Kılınacak namaza kalpten niyet edilmelidir.

3. Eller omuzların hizasına kadar kaldırılmalı ve 'Allâhu Ek-ber' denilmelidir.

Hanefî mezhebine göre ihram tekbirinde ellerin baş parmakları kulak memelerine değecek şekilde eller kaldı­rılır. Bu konuda Hanefîler şu hadisi delil almışlardır; Pey­gamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), Vâil bin Hucr (radiyallâhu anh)'a; «Namaza başladığında iki elini, iki kulakların hizasında kaldır» buyurmuştur. [392]

4. Göğsün üzerinde, sağ el, sol elin üzerine konur ve yere bakılır.

Hanefî, Şafiî ve Hanbeli mezhebine göre sağ elin sol el üzerine konularak göbeğin altında veya üstünde bağlanması sünnettir. Mâlikî mezhebine göre İse ellerin bağlanması menduptur.[393] Hanefî mezhebine göre eller, sağ el, sol elin üzerinde göbeğin altına konur. Nitekim Peygamberimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem); «Üç şey Pey­gamberlerin hasletierindendir. Bunlar; iftarda acele et­mek; sahuru geciktirmek, (namazda) sağ eli sol elin üze­rinde göbeğin altına koymaktır» buyurmuştur. Kadınlar ise ellerini, sağ elin avucu sol elin bileği üzerinde olacak şekilde göğüslerinin üzerine koyarlar. Bu kadınların teset­türüne daha uygun alması nedeniyledir. [394]

5. Peygamber {sallallâhu aleyhi ve sellem)'den nakledilen, Yüce Allah'a hamd, sena ve övgü ifadelerinin yer aldığı iftitah dualarıyla namaza başlanır. İleride bu duaları zikredeceğiz.

6. Eûzu billahi mine'ş-şeytânirracîm' denir.

7. Bismillâhirrahmânirrahim' denir. Besmele sesli söylen­mez.

Besmele okunması, Hanefî ve Hanbelî mezhebine göre sünnet; Şâfî mezhebine göre farzdır. [395]

8. Fatiha suresi âyet âyet -kelimeler ağır ağır ve tane tane telaffuz edilerek- okunur. Fatiha tamamen okunduğunda 'âmîn' denir.

9. Fatiha'dan sonra farklı bir sûre veya herhangi bir sûre­nin bir bölümü okunur. Sabah, akşam ve yatsı namazlarının İlk iki rekâtında, kıraat cehri/sesli yapılır. Bu yalnız kılındığında da, hanımlara imamlık yapıldığında da böyle yapılır. Öğle, ikindi, akşam namazının son rekâtı ve yatsının son iki rekâtında kıra­at sessiz yapılır. Son iki rekâttaki kıraat, İlk İki rekâttaki kıraatin yarısı kadar kısa tutulmalıdır. Son iki rekâtta sadece Fatiha ile de yetinilebilir.

10. Kıraat tamamlandığında, biraz susulur, sonra iki el kaldı­rılarak, tekbir getirilir ve rükû yapılır.

Hanefî mezhebine göre, ilk tekbirin dışında rukû'ya giderken, rûkû'dan ve secdeden kalkarken eller kaldırılmaz.[396]

11. Rükû'da iki el dizlerin üzerine konur. Parmaklar açık tu­tulur. İki elle dizler kavranır. Dirsekler yanlardan ayrı, bel yaygın ve düz tutulur. Baş ne aşağı eğilir, ne de yukarı kaldırılır; tabi şekilde bırakılır.

12. Rükû itminan/rahatça yapılır. Üç defa 'subhâne rabbiyel azîm' denir. Rukû'da okunan başka dualar da vardır. Yeri geldi­ğinde bu dualar anlatılacaktır-. Rükû'da Kuran okunmaz.

13. Semia'1-lâhu'li-men hamiden1 denilerek rûkû'dan kalkı­lır. İtidal üzere iki el kaldırılır ve 'Rabbena veleke'1-hamd' denir. Burada okunan, rivayet edilmiş dualardır. Bunlar yeri geldiğinde açıklanacaktır.

14. Daha sonra tekbir getirilerek secdeye gidilir. Dizlerden önce iki el yere konur. Avuçlar açık, parmaklar birleşik olarak kıbleye doğru yere konur. Eller omuzların veya iki kulağın hiza­sında tutulur. Secdede burun ve alın birlikte yere değmelidir. İki ayak parmak uçları üzerinde dik tutulurak secde yapılır. Secde halinde ayak parmak uçları kıbleye doğru olmalıdır.

Hanefî ve Hanbelî mezhebine göre, secdeye gidilir­ken önce dizler, sonra eller konur. Şafiî ve Mâliki mezhebi­ne göre önce eller, sonra dizler konur. Her iki görüşün de delil aldığı hadisler bulunmaktadır. Hasta, zayıf ve güçsüz olanlar nasıl rahatça yapabiliyorlarsa, o şekilde yapabilir­ler. Bu konuda dört mezhepte icma oluşmuştur. [397]

15. Secde itminan/rahatça yapılır. Üç defa 'subhâne rabbi-ye'1-a'lâ' denir. Secdede okunan başka dualar ve zikirler de var­dır. Secdede Kuran okunmaz. Ancak çok dua okumaya gayret etmelidir.

16. Tekbir getirilerek secdeden kalkılır. Sol ayak yere yayılıp, üzerine oturulur. Sağ ayak, sol ayaktan ayrı ve parmak uçları kıbleye doğru gelecek şekilde dik tutulur. 'A!lâhumme'ğ-fir-rî, ver-hamnî, vecburnî, verfa'nî, vehdinî ve âfinî, verzuknî' denir.

17. Sonra tekbir getirilerek, tamamen birinci secde gibi, ikin­ci secde yapılır.

18. Daha sonra tekbir getirilerek secdeden kalkılır. Sol ayak üzerine -iki secde arasında oturulduğu gibi oturulur.[398] Sonra yere dayanarak ikinci rekâta kalkılır.

Şafiî ve Hanbelî mezhebine göre yere dayanarak kalkmak sünnet; Hanefî ve Mâliki mezhebine göre, has­ta, zayıf ve güçsüzlerin dışında yere dayanarak kalkmak mekruhtur.[399]

19. İkinci rekâtta da birinci rekatta yapılanların aynısı yapılır. Ancak ikinci rekât, birinciden daha kısa tutulur.

20. ikinci rekât da tamamlandıktan sonra, sol ayak, sağ aya­ğın yanına yayılarak teşehhüt için oturulur. Sağ avuç sağ dizin, sol avuç da sol dizin üzerine konur. Sol el parmaklar, açık tutulur. Sağ el parmakları yumruk yapılarak, şahadet parmağı düz bıra­kılır ve teşehhütte şahadet parmağına bakılır.

Hanefî mezhebine göre, 'lâ ilahe' denirken şahadet parmağı kaldırılır, 'illallah' denirken indirilir. [400]

21. Teşehhütte 'ettehiyyâtü' okunur, Peygamber (sallaîlj-ihu aleyhi ve sellemj'e 'salavat' getirilir. Eğer bu son oturuş ise, sala-vat getirildikten sonra kişi, istediği kadar dua okuyabilir.

22. Eğer namaz üç veya dört rekâtlı ise, İkinci rekattan sonra kalkılır ve namazın kalan rekâtları, önceki rekâtlar gibi kılınır.

23. Önce sağa, sonra da sola 'es-Selâmu aleykum ve rah-metullah' denilerek selam verilir.

24. Namazdan sonra -rivayet edilmiş sahih zikirlerle- çokça zikir yapmak müstehaptır. Kabul edileceği ümit edilerek, çokça dua yapılmalıdır. Ancak zikir esnasında eller kaldırılmaz.

Bu anlatılanlar, Peygamberimiz fsaüallâhu aleyhi ve sellem)-'in namazı gibi namaz kılmanın tarifidir. Bunlar, rükün, vacip, mendup, mubah ve mekruh gibi kısımlara ayrılmaktadır.


[391] Buhârî, 631.

[392] Bkz. El-Mûsilî, e/-/htiyâr,l/49 (Çev.)

[393] el-Cezîrî, ei-Mezâhibu'1-Erbaa, 1/223. {Çev.]

[394] el-Cezîrî,   el-Mezâhibu'l-Erbao,   1/199-201;   El-Mûsilî,   el-İhüyâr, 1/49. (Çev.)

[395] el-Cezîrî, el-Mezâhibu'l-Erbaa, 1/228. (Çev.)

[396] el-Cezîrî,  el-Mezâhibu'1-Erbaa,   1/  199-201;   El-Mûsilî   el-İhtivâr 1/49 (Çev.)

[397] ei-Cezîri7 el-Mezâhibu'l-Erbaa, 1/231. (Çev.)

[398] Sünnette bu oturuş 'istirahat oturuşu' olarak isimlendirilmiştir. -İleride bu konuya değinilecektir-.

[399] Bkz. Zuhaylî, el-Fıkhu'l-!sIomî, 1/711. (Çev.)

[400] el-Cezîrî, el-Mezâhibu'1-Erbaa, 1/ 235.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:18:45 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak rüya tabiri,Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak mekke canlı, Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak kabe canlı yayın, Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak Üç boyutlu kuran oku Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak kuran ı kerim, Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak peygamber kıssaları,Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmak ilitam ders soruları, Rasulullah'ın namazı gibi namaz kılmakönlisans arapça,
Logged
30 Mart 2014, 22:39:18
Zeynep 8D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 2.287



« Yanıtla #1 : 30 Mart 2014, 22:39:18 »

İnşallah namazlarımız kabul olur. İnşallah peygamberimizin kıldığı gibi namaz kılabiliriz. Bildiğim üzere farz namazından sonra 10 salavt getirirsek namazımız kabul olurmuş ve yine farz namazından sonra ayetel kürsi okursak diğer namaza kadar Allah'ın koruması altında olurmuşuz :) Rabbim herkesi korusun :)
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

İlim servetten üstündür. Çünkü serveti sen korursun; oysa ilim seni korur.
31 Mart 2014, 11:39:36
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #2 : 31 Mart 2014, 11:39:36 »

Rabb'im ilk namaz kılmayı bizlere eylesin.Sonra yine Rabb'im , izniyle en doğru şekilde kılmayı bizlere eylesin. (AMİN)
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

09 Mayıs 2014, 20:08:01
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #3 : 09 Mayıs 2014, 20:08:01 »

Esselamü aleykum; Paylaşım için Mevlam razı olsun..Çok değerli ve önemli bilgiler...
İnşallah hakkıyla riayet edenlerden,Efendimiz(sallahu aleyhi ve sellem) in namazı gibi namaz kılabilenlerden ,onun her söz ve davranışını örnek alabilenlerden  oluruz..
Ya Rabbi !Sana sonsuz şükürler olsun ki bize bunları duyurdun,bildirdin,okuma ve öğrenme imkanı verdin,nolur daimi amel etmeyi de nasip eyle.....
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

09 Mayıs 2014, 20:29:54
Kevser 9
Dost Üye
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1.730



« Yanıtla #4 : 09 Mayıs 2014, 20:29:54 »

VE ALEYKÜME SELAM...
RABBİM bizlerin bir nebze daha iyi namaz kılmamıza vesile olduğunuz için RABBİM İNŞALLAH sizleri bizleri 2 cihandada mutlu ve huzurlu olmamızı nasip u kısmet eyler İnşALLAH...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes