๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hanımlar İlmihali => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 21 Kasım 2010, 00:02:46



Konu Başlığı: Ramazan orucu ne zaman başlar?
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 21 Kasım 2010, 00:02:46
Ramazan Orucu Ne Zaman Başlar?
 

Ramazan orucu, Ramazan ayının girmesiyle farz olur. Ra­mazan ayının girdiği iki şekilde tespit edilir;

1. Ramazan hilalinin görülmesiyle tespit edilir. Çünkü Yüce Allah; '.., Sizden her kim (Ramazan) hilah(ni) görürse, oruç tut­sun [390] buyurmuştur.

İbn Ömer (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (sallallâ-hu aleyhi ve sellem), «Hilali gördüğünüz zaman oruç tutun, onu gördüğünüz de iftar edin/bayram yapın. Eğer hava bulutlu olursa takdir edin1 buyurmuştur.[391]

 
Hatırlatmalar:
 

Hilalin anlaşılması, görmeyle olur. Matematiksel veya ast­ronomi hesaplarıyla olmaz. Ayrıca hesaplamalarla hilalin doğa­cağı yeri ve zamanı belirlemek şer'î açıdan doğru sonuç olarak kabul edilmez.

Adalet sahibi güvenilir bir Müslüman, Ramazan hilalini gördüğünü söylediğinde, onun sözüyle amel edilir. Âlimlerin ço­ğunun kanaati budur. Buna İbn Ömer'in rivayet ettiği hadis delildir. İnsanlar hilali gözlüyorlardı; Onu ben gördüm ve Rasulullah (sallailâhu aleyhi ve sellem)'e haber verdim. Bunun üzerine oruç tuttu ve insanlara oruç tutmalarını emretti.[392]

Âlimlerin tercih edilen görüşü, bu konuda 'tek kadın ve tek erkeğin haberinin aynı hükümde' olduğudur.

Şevval hilali ancak, iki âdil şahidin olmasıyla isbat olunur. Âlimlerin çoğunluğu bu kanaattedir. Çünkü Peygamberimiz (sal­lailâhu aleyhi ve sellem); 'iki şahidin tanıkhğıyla oruç tutunuz ve iftar ediniz' buyurmuştur.[393]

2. Şaban ayının otuza tamamlanmasıyla Ramazan orucuna başlanır. Şaban ayının otuzunda, gökyüzünün berrak olmasına ve hilalin görülmesini önleyen her hangi bir engel bulunmama­sına rağmen hilal görülmezse; Şaban ayı otuza tamamlanıp, er­tesi günü oruca başlanır. İbn Ömer (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (sallailâhu aleyhi ve selem «Ay 29 gecedir. Hilali görmedikçe oruç tutmayın. Eğer hava kapalı/bulutlu olursa otuza tamamlayın [394]

Bir bölgede hilal görüldüğü zaman^aym paraleldeki diğer bölgelerin de oruca başlamaları gerekir. Âlimlerin görüşleri ara­sında en isabetlisi ve İbn Teymiye'nin tercihi budur.


Kadınların Ramazan Orucunu Tutmadığı Durumlar:

 

Ramazan orucunu tutmama açısından, kadınların üç duru­mu vardır;

 
A. Kadınların Oruç Tutmasının Da, Tutmamasının Da Caiz Olduğu Durumlar:
 

Aşağıda belirtilen durum' cırdan biri söz konusu olduğunda kadınlar oruç tutup-tutmamada serbest olurlar.

1. Hastalık: Hastaların oruç tutmamasının mubah olduğu konusunda âlimler görüş birliği içindedirler. Bu hüküm âyet-î ke-rîme'de belirtilmiştir; '... Sizden her kim hasta yahut yolcu olur­sa, tutamadığı günler kadar diğer günlerde oruç tutar.[395]

Hastalık üç şekilde tanımlanmıştır;

I. Hafif soğuk algınlıkları, hafif baş ve diş ağrıları gibi, orucun olumsuz etkilemediği basit hastalıklar. Bu tür hastalıklar nedeniy­le oruç tutmamak caiz değildir.

II.  Oruç tutması durumunda hastalık artacak veya iyileşme gecikecekse ya da hiçbir zararı olmadığı halde oruç tutmada zor­luk olacaksa, orucun tutulmaması müstehap olur.

III. Orucun hastayı ağırlaştırması, zararlı olması ve ölüm teh­likesi bulunması durumunda, oruç tutmak haram olur. Çünkü Yüce Allah; 'kendinizi öldürmeyin [396] buyurmuştur.

2. Yolculuk: Namazların kısaltılmasının meşru kılındığı mesafede yolculuk yapan hanımların, oruç tutmamaları caizdir. Çünkü Yüce Allah; "... Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa, tutamadığı günler kadar diğer günlerde oruç tutar' buyurmuştur.

Yolculuk esnasında oruç tutulması da caiz ve sahihtir. Saha­be, tabiîn ve dört mezhep İmamı bu görüştedir.


[390] Bakara. 185.

[391] Buhârî, 1900; Müslim, 1080.

[392] Ebû Dâvûd, 2242; Dârimî. 2/4; İbn Hibbân. 3447; Sahih senetle rivayet edilmiştir.

[393] Nesâî, 1/300; Ahmed, 4/321; Sahih senetle rivayet edilmiştir.

[394] Buhârî, 1907.

[395] Bakara, 183-183.

[396] Nisa, 29.




Konu Başlığı: Ynt: Ramazan orucu ne zaman başlar?
Gönderen: Ramazan. üzerinde 18 Aralık 2014, 15:56:14
Ramazan hilalinin görülmesiyle ramazan orucu başlamış demektir. Matematiksel veya ast­ronomi hesaplarıyla hilalin geleceği vakit hesaplanamaz.Güvenilir bir Müslüman hilali gördüğünü söylerse onun sözüyle oruca başlanır.2 tanığın sözüyle oruç tutulur. Bu konudada Hz. Muhammed (S.A.V) şöyle buyuruyor: ''2 şahidin tanıklığıyla oruç tutunuz ve iftar ediniz'' buyurmuştur.Küçük ufak tefek baş, diş ağrıları orucun tutulmasına engel değildir.Hastalık halinde hastalığa bir zararı varsa oruç tutulmayabilir.Yolcular da oruç tutmayabilir.


Konu Başlığı: Ynt: Ramazan orucu ne zaman başlar?
Gönderen: MELİKE 7D üzerinde 22 Aralık 2014, 20:51:47
Ramazan ayına girdiğin zaman oruç tutmak farz olur.Güvenilir bir Müslüman gördüğünüzde söylerse oruç başlamış olur.Ufak tefek hastalıklarla oruç tutulmaması yanlış olur.hastlık oruç tutuğunuzda tepki veriyorsa tutmassınız. Yolculktaykende tutmazsınız.


Konu Başlığı: Ynt: Ramazan orucu ne zaman başlar?
Gönderen: İkraNuR üzerinde 23 Aralık 2014, 15:27:20
ramazan hilalin görülmesiyle tespit  edilir.ramazan orucunun kadınların tutmama sebeplerinin 3 nedeni vardır.
1)kim hasta yahut yolcu olursa o tutamadığı gün kadar geride oruç tutarr.hastalıklar 3 şekilde tanımlanır:
1)hafif soğuk algınlıkları hafif baş ağrısı ve diş ağrıları gibi bu hastalıklar orucu etkilemez bundan dolayıda caiz deildir.
2)hasta iken hastalık artarza veya iyileşirseyada hiçbir sıkıntısı yok sa oruç tutmakta zorluk çekiorsa oruç tutmak müstehap olur.
orucun zararlı olması ve ölüm tehlikesi olursa o kişiye haram olur.


Konu Başlığı: Ynt: Ramazan orucu ne zaman başlar?
Gönderen: Hafsa Nur 6.D üzerinde 23 Aralık 2014, 18:36:04
Oruç ibadetinin temel hedefi insanları takvaya eriştirmektir. Bu bizzat Kur’ân-ı Kerîm’de “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız ve takvaya erişmeniz için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı (Bakara:183–184)
İnsanı manevi bir eğitim sürecine taşıyan oruç, kulun, kısa sürede kalbi ve ruhu üzerinde birikmiş günah tortusundan sıyrılmasını sağlar.
oruç tutmak ergenlik çağına girmiş her müslümana farz kılınmıştır . ancak çok aşırı derecede hasta isek (bunlar ,hafif karın ağrısı ve diş ağrıları vs. değildir.) tutamayız ,ama bunun daha sonra kazasını tutabiliriz