๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hanımlar İlmihali => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 30 Kasım 2010, 11:52:30



Konu Başlığı: Kusma ve benzeri durumlar
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 30 Kasım 2010, 11:52:30
3. Kusma ve Benzeri Durumlar:
 

Kusma durumunda abdestin bozulacağıyla ilgili hadisler rivayet edilmiştir. Ancak bu rivayetler zayıftır, delil olarak kul­lanılabilecek nitelikte değildir. Bu nedenle âlimlerin çoğunluğu 'kusmayla abdest bozulmaz' görüşünü tercih etmişlerdir. Bu gö­rüş, İmam Şafii'nin görüşüdür. Şeyhu'l-İslam İbni Teymiye Tete-vâ'smda bu görüşü tercih etmiştir.

Evet, Ebu'd-Derdâ (radiyallâhu anh)'ın rivayet ettiği hadis­te; 'Rasululîah (saliailâhu aleyhi ve seliem) kustu. Bu nedenle orucunu bozdu ve abdest aldı [138] denilmiştir. Ancak bu hadis, kusma durumunda abdest almanın vacib olduğu anlamına gel­mez. Çünkü bu Rasuîullah (saliailâhu aleyhi ve seliem)1 in somut bir davranışıdır. Abdestinin bozulduğuna delil değildir. -En doğ­rusunu Allah bilir,

Hanefî mezhebinde bir avuç dolusu kusulması, kan, irin, su gibi akıntıların olması durumunda abdest bozu­lur.[139]

 
4. Abdestli Kimsenin 'Abdestini Bozup-Bozmadığı Hakkında' Şüphe Etmesi:
 

Abdestimi bozdum mu, bozmadım mı, diye şüphe ettiğin­de, abdestin bozulmamıştır. Bu şüphenin namaz esnasında veya nama dışında olması fark etmez, abdeste hiçbir zararı yoktur. Abdestini bozduğun konusunda emin oluncaya kadar, abdest bozulmuş olmaz. Ibâd b. Temîm (radıyallâhu anh) anlatıyor; 'Peygamber (salİaüâhu aleyhi ve sellem)'e7 Abdestinin bozuldu­ğu vehmine kapılan bir adam şikayet edildi'. Peygamberimiz (sal­iailâhu aleyhi ve seliem); 'Ses işitinceye veya koku hissedinceye kadar (namazdan) ayrılmasın buyurdu.[140]

 

5. Namazda Kahkahayla Gülmek:
 

Bu konudaki rivayetin zayıf olması nedeniyle,[141] namazda kahkahayla gülme nedeniyle abdest bozulmaz. Bu konuda sabit  olan rivayet, Câbir (radıyallâhu anh)'ın 'mevkuf rivayetidir. Bu rivayette, 'namazda gülen bir kimsenin durumu sorulduğunda Cabir (radıyallâhu anh) 'namazını iade eder, yeniden abdest al­ması gerekmez' demiştir.[142] Alimlerin çoğunluğunun görüşü bu­dur.

Hanefî mezhebinde namaz esnasında kahkaha ile gülünmesi durumunda abdest bozulur.[143] Kahkaha, er­genlik çağındaki bir kimsenin namazda başkası İşitecek şekilde gülmesi olarak tanımlanmıştır.[144]

 
6. Cenaze Yıkama:
 

Cenaze yıkayan kişinin abdestinin bozulduğuna dair her­hangi bir delil yoktur. İleride de zikredileceği gibi, cenaze yıkayan kimsenin abdest alması ve gusletmesinin müstehap olduğuna dair deliller vardır.

[138] eş-Şevkânî, 'Es-Seylu'1-Cerâr', 1/99.

[139] Bkz. Abdurrahmân el-Cezîrî, el-Mezâhibu'I-Erba'a, 1/71-73; el-Mûsilî, el-İhtiyâr, 10; Fetavâi Hindiye, 1/9. {Çev.)

[140] Buhârî, 1/191; Müslim, 1/189; Ebû Dâvûd,174; Nesâî, 1/37; İbni Mâce, 1/185; Ahmed bin Hanbel, 4/44; vdğ.

[141] Câbir radıyallâhu anh'ten merfu olarak nakledilen hadiste; 'Gülmeyle na­maz bozulur, ancak abdest bozulmaz' buyurulmuştur. Ancak bu rivayet 'münkerdir. İmam Ahmet bin Hanbel; 'namazda gülmeyle abdestin bo­zulacağı konusunda sahih hadis yoktur' der. Bkz. El-İlel ei-Mütenâhiye, 367-373.

[142] Buhârî, muallak hadis olarak zikretmiştir, 1/280; Aynı rivayeti, Beyhakî (1/144] ve Dârekutnî (1/172) sahih senetle mevsul olarak nakletmeler­dir.

[143] Bkz. Abdurrahmân el-Cezîrî, el-Mezâhibu'l-Erba'a, 1/78; el-Mûsilî, el-İh-tiyâr, 11. (Çev.)

[144] Bkz. Fetavâi Hindiye, 1/9. (Çev.)