> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hanımlar İlmihali > Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü  (Okunma Sayısı 1541 defa)
16 Kasım 2010, 17:18:16
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Kasım 2010, 17:18:16 »



Kısıtlı Haklarla Evliliğin Hükmü:
 

a) Tanımı ve nedenleri:

'Misyâr/kısıtlı haklarla evlilik' olarak isimlendirilen nikâh türü, günümüzde bazı ülkelerde yeni bir uygulamayla görülmek­tedir. Tanımından anladığımız kadarıyla bu evlilik şu şekilde ya­pılmaktadır; «şartlarına ve rükûnlanna uygun olarak nikâh akdi kıyılmakta. Ancak kadın -kendi rızasıyla- kocası üzerindeki, ev, nafaka/geçiminin karşılanması ve birlikte kalınması gibi bazı hak­larından vazgeçmektedir».

Bu evlilik türünün ortaya çıkma ve yayılma nedenlerinden en önemlisi, evlilik yaşına gelmiş ve evlenememiş ya da evlen­miş fakat kocasının ölümü veya boşaması sebebiyle dul kalmış kadınların sayısının artmış olmasıdır. Ayrıca cinsel arzuların ve bir kadının erkeğe duyduğu ihtiyaç da bu evlilik türünün yayıl­masında etkili olmuştur. Kadınlar açısından değerlendirildiğinde bunları söylemek mümkündür.

Erkekler açısından ise, şu değerlendirmelerde bulunmak mümkündür; Bu tür evlilik yapan erkeklerin çoğunda, cinsel ar­zuların baskınlığı ve tek kadınla yetinememek etkili olmaktadır. Ayrıca ikinci bir evliliğin maddi yükünü üstlenecek imkânlarının bulunmaması veya ilk hanımının ikinci bir hanımla evlenmesini kabul etmeyişi, ya da zengin olan ilk hanımının, kendi malının başka bir kadına harcanması gibi malî endişeler taşıması neden­leriyle ikinci evliliğe karşı çıkması da etkili olmaktadır.

b) Serî hükmü:

Tanımından da anlaşıldığı gibi, bu evlilik türüyle kadın bazı haklarından kocası lehine vazgeçmektedir. Dolayısıyla bu evlilik türünün 'şartlı akitler' konusunda incelenmesi uygun düşmekte­dir. Muasır âlimler bu evliliğin sıhhati konusunda üç görüşe ay­rılmışlardır;

I. 'Kısıtlı haklarla evlilik mekruh olmakla birlikte mubahtır' Bu görüşteki âlimler, nikâh akdinin seran gerekli şartlara ve ru-kûnîara haiz olarak yapıldığını, -muta veya hülle nikâhı gibi-herhangi bir haramı içermediğini; yapılanın anlaşmanın eşlerin karşıhklı rızalarıyla mesken, nafaka ve kocasının kendisine diğer hanımlarla eşit davranma gibi bazı haklarından kadının vazgeç­mesinden ibaret olduğunu belirtmişlerdir. Müminlerin annesi Şevde (radiyallâhu anhâ) yaşlılığı nedeniyle, Rasululİah'ın ken­disiyle birlikte olması gereken günleri kuması Âişe (radiyallâhu anhâ)'ya bağışlamıştır. Bu nedenle Rasuluİlah (sallallâhu aleyhi ve sellem); 'bir gün Âişe'nin, diğeri de Sevde'nin günü olmak üzere, Âişe'nin yanında iki gün kalıyordu.[484] Bu hadis, Sârinin mesken, nafaka ve geceleri eşiyle birlikte geçirme gibi kadına verdiği haklardan, kadının vazgeçebileceğine delildir.

Bu türden evliliklerin, kadının fıtrî ihtiyaçlarının karşılanma­sı, kötü yola düşmekten korunması ve çocuk sahibi olması gibi faydaları da bulunmaktadır. Bu nikâh türünün mekruh görülme nedeni ise, mesken, aile birlikteliği, çocukların en iyi şekiide eği­tilmesi ve yetiştirilmesi gibi şeriatın evlilikle ilgili maksatlarını sı­nırlandır m asıdır.

 
Hatırlatma:
 

Bu görüşteki âlimler, bu nikâh akdiyle evlenen kadının, na­faka ve mesken şartını dilediği takdirde talep edebileceğini ve dilerse o şartı kaldırabileceğini belirtmişlerdir.

II. 'Kısıtlı haklarla evlilik haramdır'. Bu görüşteki âlimler bu akdin, sevgi, merhamet, mesken, insan türünün korunması ve en güzel şekilde yetiştirilmesi, hakların gözetilmesi, sahih evlilikten doğan çocuklara karşı görevlerin yerine getirilmesi gibi, toplum­sal, bireysel ve serî maksatlara ters düştüğünü belirtmişlerdir. Ay­rıca akitlerde, lafızların ve beyanların değil, maksatlar ve taşıdık­ları anlamların asıl olduğunu söylemişlerdir. Dolayısıyla bu akit, İslam şeriatının getirdiği, Müslümanların bildikleri evlilik sistemi­ne muhaliftir. İçerdiği şartlar itibariyle nikâh akdinin maksadına aykırıdır. Fesada ve kargaşaya yol açabilecek niteliktedir. Bu akit­te, mehire gerekli önem verilmediği gibi, erkek aile olmanın so­rumluluklarını da üstlenmem ekte d ir. Hatta bu bazen gizli ve veli izni bulunmadan da yapılmaktadır. Bu yöneyle de haramdır.

III. 'hüküm belirtilmemesidir'. Bu allâme İbn Useymin'in gö­rüşüdür. -Allah ona rahmet eylesin.

Tercih edilen görüş: Nafaka, mesken ve benzeri vacip olan haklan ortadan kaldıran şartlar fasit/geçersiz olmakla birlikte ni­kâh akdi sahihtir. Bu evlilikle, cinsel birlikteliğin helal olması, ço­cukların soy hakları, nafaka ve geceleri birlikte kalma gibi, serî evlilik haklan ve sonuçları oluşmaktadır. Kadın bunlan her zaman talep etme hakkına sahiptir. Fakat şart koşmaksızın bunlardan vazgeçme hakkı da bulunmaktadır. Bunda bir sakınca yoktur, ne­ticede vazgeçtiği şeyler kadının kendi haklarıdır. Bununla birlikte, mekruhluğunun gerekçeleri ve sakıncalarından emin olunması, toplumda yaygınlaştırılmaması gerekir. Belki de, hükmünün be­lirtilmemesi gerektiğini söyleyen âlimler bunlan göz önünde bu­lundurmuştur. -Allah en doğrusunu bilir-.



[484] Buhârî, 5212; Müslim, 1463.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü
« Posted on: 29 Mart 2024, 04:03:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü rüya tabiri,Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü mekke canlı, Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü kabe canlı yayın, Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü Üç boyutlu kuran oku Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü kuran ı kerim, Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü peygamber kıssaları,Kısıtlı haklarla evliliğin hükmü ilitam ders soruları, Kısıtlı haklarla evliliğin hükmüönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes