> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Hanımlar İlmihali > İhram türleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İhram türleri  (Okunma Sayısı 1995 defa)
20 Kasım 2010, 11:55:07
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 20 Kasım 2010, 11:55:07 »



İhram Türleri:
 

Üç tür hac niyetiyle ihrama girilebilir. Bunlar;

I. Temettü Haccı: Hac ayları (Şevval, Zilkade ve Zilhicce ayının İlk on günü) içerisinde umre yapmak niyetiyle tehlîl getirilir. Mîkât mahallinde, araca binilip, hareket ettikten sonra kıbleye dönülür ve; 'Lebbeyke AUahumme umreten' denilir.

Umre yapıldıktan sonra ihramdan çıkılır. Zilhicce ayının 8'nci günü olan Terviye gününe kadar, ihramlı olmayanların yaptıkları her şeyi yapabilir. Tevriye günü Haccetmek niyetiyle Mekke'de yeniden ihrama girilir. Temettü haccı yapanların kurban kesme­leri gerekir.

II. Kıran Haccı: Hac ve umreyi birlikte yapmak niyetiyle tehlil getirilir. Mîkât mahallinde, 'Lebbeyke Allâhumme haccen ue umreten' denir. Umre yapıldıktan sonra hac ibadetleri tamam­lanıncaya kadar ihramlı kalınır.

 
Hatırlatma:
 

Umre yapmak için ihrama girenler, tavafa başlamadan önce hac günlerinin gelmesi durumunda, hac ve umre için tek tavaf ve tek sa'y yaparlar. Bayram günü şeytan taşlayıncaya kadar ih­ramlı olarak kalırlar. Daha sonra saçlarını kısaltarak ihramdan çıkarlar. Ancak bu durumda fidye olarak -temmettu haccında olduğu gibi- kurban kesmeleri gerekir.

III. İfrat Haccı: Mîkât mahallinde sadece haccetmek niye­tiyle tehlil getirilir ve; 'Lebbeyke Allâhumme haccen denir. Bay­ram günü şeytan taşlayıncaya kadar İhramlı oiarak kalınır. Daha sonra saçlar kısaltılarak ihramdan çıkılır. İfrat haccında kurban kesilmesi gerekmez.

 
Hatırlatmalar:
 

1. Uç hac türü arasında en faziletli olan 'temettü hacadır'.

2. İfrat haccı veya kıran haccı İçin niyet edip, tehlil getirenler, kendi ülkelerinden beraberlerinde kurban getirmemişler [524] ise, bu niyetlerini feshedip, umreye niyet etmeleri daha faziletlidir. Çünkü Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem), sahabeleriyle birlikte haccetmek niyetiyle tehlil getirmişlerdi. Ancak Peygam­berimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) beraberinde kurban getir­meyenlerin tavaf ve sa'ylerini umre niyetiyle yapmalarını emret­miş;[525] bu emrine uymayanlara da kızmıştır.

Câbir {radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Şayet (hac aylarında) umrenin caiz olduğunu daha önce bilseydim; Kabe'ye kurbanlık getirmez; hac yerine, umre yapardım. Sizden her kimin yanın­da kurbanlığı yoksa hemen ihramdan çıksın ue haccını umreye çeuirsin!' buyurdu. Bunun üzerine Sürâka ibn Mâlik b. Cu'şum ayağa kalktı ue; «Yâ RasuluUâh! Haccı umreye çeuirme işi, (sa­dece) bizim bu senemize mi özgü, yoksa ebedi mi?» diye sordu. Resulullah (sallallâhu aleyhi ue sellem) parmaklarım birbirine kenetleyip iki defa; «ömre, hacca dâhil olmuştur. Hayır, ebedî olarak devam edecektir!» buyurdu.[526]

3. Hastalık ve benzeri nedenlerden dolayı haccını tamam­layamayanlar, ihramdan çıkarlar. Bu durumdakiler ihrama niyet ederken'ue in habesenî hâbisun, fe mahallî haysu habesetnî I eğer bir engel beni alıkoyarsa, ihramdan çıkış yerim, alıkonul­duğum yerdir' dememişlerse kurban kesmeleri gerekir. Ancak ihrama girerken niyetine bu şartı ekleyenler, hac veya umrelerini tamamlayamamaları durumunda kurban kesmeleri gerekmez. Tamamlanamayan hac, farz haccı ise, bir yıl sonra yapılır.

Âişe (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Rasulullah (sallallâhu aley­hi ue sellem) Zübeyr'in km Dubâa'nm yanma girdi ue; 'hacca gitmek istiyor musun?' dedi. O; Vallahi, kendimi rahatsız hisse­diyorum' dedi. Bunun üzerine ona; 'o halde, «fe mahallî haysu habesetnî I ihramdan çıkış yerim, alıkonulduğum yerdir' şartıyla haccet» buyurdu.[527]



[524] Veya bulundukları yerde satın alacak kurban bulamayan veya satın al­maya maddi gücü yetmeyenler... (Çev.)

[525] Âişe radiyallâhu anh anlatıyor; 'fîosulullah (s.a.v)'le hac aylarında, hac yerlerinde ve hac gecelerinde hacca niyet ederek yola çıktık. (Mekke'nin sınırında olan) "Şerif" denilen yerde konakladık. Peygamber (s.a.v) sa-habilerinin yanına çıkıp; 'Sizden kimin yanında hedy (-kurban edilmek üzere Kabe'ye gönderilen) kurbanı yoksa ve haccını umreye çevirmek isterse (haccını fesh edip) umre yapsın! Beraberinde kurban edilmek üzere Kabe'ye gönderilen kurbanı olanlar bunu yapmasın!' buyurdu. Bunun üzerine beraberinde kurban edilmek üzere Kabe'ye gönderilen kurbanı olmayanlardan bazıları umreye niyet etti ve bazıları da bunu terk etti. [(Müslim, 1122} Çev.]

[526] Müslim, 1218.

[527] Buhârî, 5089; Müslim, 1207.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İhram türleri
« Posted on: 25 Nisan 2024, 07:49:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İhram türleri rüya tabiri,İhram türleri mekke canlı, İhram türleri kabe canlı yayın, İhram türleri Üç boyutlu kuran oku İhram türleri kuran ı kerim, İhram türleri peygamber kıssaları,İhram türleri ilitam ders soruları, İhram türleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes