๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hanımlar İlmihali => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 29 Kasım 2010, 11:43:36



Konu Başlığı: Hayızlıyken yapılmasında sakınca olmayan durumlar
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 29 Kasım 2010, 11:43:36
Hayızh Hanımların Yapmasında Sakınca Olmayan Durumlar:
 

1. Allah'ı Zikretmek ve Kuran Okumak:
 

Hayızh ve cü-nüp hanımların Allah'ı zikretmeleri ve Kuran okumaları caizdir. Tercih edilen görüş budur. Bu Ebû Hanife'nin görüşüdür. Şafiî ve Hanbeiî mezheplerinden meşhur görüş de budur.[289]

Ümmü Atiyye'nin rivayet ettiği hadis de bunu teyit etmekte­dir. Ümmü Atiyye (radiyallâhu anhâ) anlatıyor; bayram gün­leri (namazgaha) çıkmamız, hatta bekâr kızları da mahfillerinden çıkarmamız emredildi, Hayızh olanları dahi çıkarmamız emredil­di. Hayızh olanların insanların en arka safında durmaların da em­redildi. En arkada insanların tekbirleriyle birlikte tekbir getiriyor, onların dualarıyla birlikte dua ediyorlardı. Bu günün bereketini ve temizliğini umuyorlardı. [290] Bu hadiste, hayızh hanımların tek­bir getirdikleri ve Allah'ı zikrettikleri belirtilmektedir.

Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in, Aişe validemize '...hacı/arın yaptığı her şeyi yap...' buyurması da bunu teyit et­mektedir. Hacıların Allah'ı zikrettiği ve Kuran okuduğu malum­dur. Bu nedenle hayızh olanlarında, Allah Teâla'yı zikretmeleri ve Kuran okumaları caizdir.

İbni Hazm 'el-Muhallâ'da (1/77-78) der ki; 'Kuran okumak, secde âyetlerinde secde etmek, Kurân'a dokunmak, hayırlı amel­lerdir, menduptur, yapanlar sevap alır. Her kim bazı hallerde bunların yapılamayacağını iddia ederse, delil getirmekle sorumlu tutulur'.

Hanefî, Şafiî ve Mâlikilere göre, Kuranı Kerîm'e dokunmak ve dokunarak okumak için gusül ve abdest şarttır.[291]

 

2. Secde Âyetini İşittiği Zaman Secde Yapmak:
 

Ha­yızh hanımların secde âyetlerini işittikleri zaman secde yapmala­rına bir mâni yoktur. Tilavet secdesi namaz değildir. Bu nedenle taharet şart olmaz.

Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) Necm Suresini oku­du ve secde etti. Beraberinde bulunan Müslümanlar, Müşrikler, cinler ve insanlar da onunla birlikte secde ettiler.[292] Orada bulu­nanların tamamının abdestli olduğunu söylemek hakikatten uzak olur. Ayrıca tilâvet secdesi namaz değildir. Dolayısıyla namazın şartları, tilâvet secdesi için aranmaz. Abdurrezzâk'ın 'Musanne-j'inde (1/321), Zuhrî ve Katâde'nin de böyle söylediği rivayet edilmiştir.

Hayız veya lohusa hanımların secde âyeti okumaları veya işitmeleri durumunda 'secde yapmaları vacip değildir.[293]

[289] Şeyhu'l-İslâm, 'el-Fetöuâ', 21/459.

[290] Buhârî, 971; Müslim, 606; Ebû Dâvûcl, 1138.

[291] Merginânî, e/-Hidâye, 1/31; İbn Hümâm, Fethu'İ-Kadîr, 1/149. (Çev.)

[292] Buhârî, 4862.

[293] Tahtâvİ, Merâki'I-Felâh, 280. (Çev.)