> Forum > ๑۩۞۩๑ İslamda Bayanlar Dünyası (Tıbbi & İlmi Konular) ๑۩۞۩๑ > Bayanlar için Sağlık Köşesi > Hamilelik Dönemleri > Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi  (Okunma Sayısı 10449 defa)
02 Eylül 2010, 15:46:07
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 02 Eylül 2010, 15:46:07 »



Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi nasıl olmalıdır ?


Gebelikte olabildiğince çeşitli besin grup­larından oluşan dengeli beslenmeye dik­kat edilirse, çoğu vitamin ve mineral ihti­yacı karşılanmış olur. Bu yüzden ek olarak çok çeşitli vitamin içeren ilaçlara gerek yoktur. Bu tür ilaçlar, yeterli ve denge­li beslenemeyen gebelerde kullanılır.

Fakat anne karnında gelişen bebeğin büyü­mesi ile gebenin artan kan yapımı miktarına bağlı olarak günlük de­mir ihtiyacı 6-7 kat ar­tar. Bu yüzden bir yandan gebenin bes­lenmesinde demirden zengin gıdalardan beslenmesi tavsiye edilirken, bir yanda da demir ilaçları ile takviye önerilmektedir

Bu sırada da demirin vücuttan atılması­nı arttıran çay, kola gibi içecekler kısıt­lanır.
Ayrıca gebeliğin ilk üç ayında ise folik asit adındaki vitamin takviyesi de bebeğin organları gelişirken bazı gelişim kusurları­nın engellenmesi için faydalı olmaktadır. Zira sinir sisteminin bazı gelişim kusurla­rında, bu bebeklerin annelerinde folik asit eksikliği saptanmıştır.

Gebelikte kalsiyuma olan ihtiyaç da be­lirgin olarak artar. Bu artan ihtiyaç süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ile kar­şılanabilir. Günlük beslenmelerinde yeteri kadar süt ve süt ürünlerini alamayanlarda ise kalsiyum içeren ilaçlarla takviye yapıla­bilir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi
« Posted on: 20 Nisan 2024, 02:09:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi rüya tabiri,Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi mekke canlı, Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi kabe canlı yayın, Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi Üç boyutlu kuran oku Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi kuran ı kerim, Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi peygamber kıssaları,Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi ilitam ders soruları, Gebelikte vitamin ve mineral takviyesiönlisans arapça,
Logged
10 Aralık 2015, 14:00:27
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #1 : 10 Aralık 2015, 14:00:27 »

Özellikle gebelikte bebeğin gelişimi ve annenin vitamin ve mineral depolarının azalmaması için anne adayı hergün düzenli beslenerek vitamin ve mineralce zengin gıdalar tüketmeleri gereklidir. Aksi taktirde annede ve bebekte bazı vitaminlerin ve minerallerin eksikliği bazı hastalıkları beraberinde getirir. Örneğin demir eksikliğinde anemi yani kansızlık, iyot eksikliğinde kretenizm, magnezyum-bakır-kalsiyum eksikliklerinde gelişim bozuklukları, folik asit eksikliğinde nöral tüp defektleri, A vitamini eksiklğinde gece körlüğü hastalıkları oluşabilmektedir. Gebelikte genelde folik asit ve vitamin takviyesini bütün doktorlar uygun görür ve ilaç şeklinde gebelerin vitamin almasını sağlarlar. Bazı bilimsel araştırmalar dengeli beslenen gebelerin ilaç olarak vitamin takviyesine gerek duyulmadığını ileri sürerler. Fakat folik asit takviyesini yorumsuz bütün doktorlar gebelere verir. Çünkü folik asit vücutta depolanmaz ve çok az sayıdaki gıdalarda olduğu için hem anneye hem bebeğine yetecek kadar günlük folik asit alamadığı görüşündelerdir. Bunun yanı sıra folik asit yetersizliği bebekte ciddi nöral tüp defektleri oluşturduğu için bu riske girmeden direkt olarak ilaç takviyesi tavsiye edilir.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
10 Aralık 2015, 14:02:41
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #2 : 10 Aralık 2015, 14:02:41 »

Gebelere direkt olarak takviye edilen minerallerden birisi de demirdir. Demir, annenin ve bebeğin anemi olma ihtimali açısından çok önemlidir. Demir eksikliği annede anemi, bebekte düşük kilolu doğum tehlikesini meydana getirir. Demir gebelerde ilaç olarak takviye edilir. Ayrıca demirin bulunduğu gıdalar; ıspanak, mercimek, domates, üzüm, kırmızı et, dereotu, ceviz, badem gibi besinlerdir.

Gebe kadınların özellikle A,D,B,C vitaminlerince zengin gıdalar ve demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum gibi minerallerce zengin gıdalar tüketmeleri gereklidir. Gebelerde en az vitamin ve mineraller kadar önemli olan su tüketimi de hayati önem taşımaktadır. Annenin bebeğini taşıdığı kesenin içindeki su miktarının gebelik boyunca yeterli miktarda olması, bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu suya amniyon sıvısı denir ve gebe kadın günde en az 1,5-2 litre su tüketmelidir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
10 Aralık 2015, 14:04:16
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #3 : 10 Aralık 2015, 14:04:16 »

Gebelik döneminde alınan 9-12 kilo normaldir. Fazla kilo almaya başladıysanız, bu süreci 7-8 kiloyla tamamlayabilirsiniz. Eğer ilk dönemlerde fazla kilo aldıysanız, sonraki dönemlerde dikkat etmelisiniz. Bebeğin zeka gelişiminin önemli bölümünün anne karnında oluştuğu göz önüne alınınca, beslenmenin
ne derece önemli olduğu da ortaya çıkıyor.
Anne adayı bu dönemde diyet yapmaktan kaçınmalı. Onun yerine yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitesini uygun düzeyde tutarak, hem bebeğinin gelişimine katkıda bulunmalı hem de sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmeli. Bu dönemde tüm gruplardan yeterli olacak şekilde beslenmeye özen göstermeli. Gün içinde et, süt, ekmek, sebze-meyve ve yağ grubundan yeterli miktarda alınmalı. Böylece hamilelik döneminde artan besin öğesi gereksinimi, en kolay ve zahmetsiz yoldan karşılanabilir. Peki, hangi vitamin ve minerallere dikkat etmek gerekir?
Demir:Gebelikteki demir ihtiyacını sadece gıdayla yeterli miktarda sağlamak zor. Demir bakımından zengin bir diyete ek olarak, hekiminizin verdiği demir takviyesini kullanmanız gerekir. Bu takviyelerin en iyi şekilde emilimini sağlamak içinse, ilaçları aç karnına veya C vitamini içeren bir meyveyle (portakal, kivi, mandalina,   çilek) almak gerekir. Demir; yumurta, et ve türevleri,   koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru  meyvelerde bulunuyor.
Kalsiyum:Kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alınması, bebeğin iskelet yapısını geliştirdiği gibi, annenin de kemik kütlesini korumasına yardımcı oluyor. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller ve yeşil
yapraklı sebzeler, zengin
kalsiyum kaynaklarından.
Çinko:Bebeğinizin hücre büyümesinde, beyin gelişiminde ve   vücut proteinlerinin   yapımında çinkonun önemli rolü var.  Kırmızı et, deniz ürünleri, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve yağlı tohumlar tüketilmeli.
Folik asit:Kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta, tahıllar olarak sıralanabilir. Folik asidin yetersiz alımıyla düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri ve annede anemi oluşabiliyor. Gebelikte günlük ihtiyaç, iki katına çıkıyor. Anne adaylara gebe kalmadan
önce folik asit kullanımına başlaması öneriliyor.
A vitamini:Hem bebeğinizin hem de sizin hücre sağlığınıza önemli katkılarda bulunuyor.
Balık, süt, yoğurt, yumurta
sarısı, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates gibi sebzelerde yüksek miktarda
A vitamini var.
B12 vitamini:Gebelik sırasında DNA sentezinin yapılabilmesi için
B 12 vitaminine ihtiyaç duyuluyor. Bu vitamin süt, yoğurt, yumurta, peynir ve et gibi
hayvansal kaynaklı besinlerde bulunuyor. Hayvansal gıda
tüketimi sınırlı olan anneler veya vejetaryen beslenme
modelinde olanların,
beslenmesi mutlaka bir
uzman eşliğinde olmalı.
C vitamini: Bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan demirin vücut tarafından emilimine yardımcı oluyor. Aynı zamanda vücudu enfeksiyonlara karşı da korur. Turunçgiller, domates, brokoli, kivi, kuşburnu, C vitamini kaynakları arasında.
D vitamini: Anne adayının dengeli beslenmesinin yanında, güneş ışığından da yararlanması önemli. Kemiklerdeki kalsiyumun etkinliği için D vitamini   gerekiyor.
Su:
Vücudun taşıma sisteminin bir parçası. Besin öğelerini, vücut hücrelerine taşıyor. Bazı atık ürünlerinse vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Sizin ve bebeğinizin artan kan hacmi için günlük en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
02 Mart 2016, 17:21:35
Yağmur Gmş

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.554



« Yanıtla #4 : 02 Mart 2016, 17:21:35 »

Bismillah...
Rabbim bütün hamile kadınları kurtarsın onlara kolaylıklar versin inşallah... Ve bu hamile kadınlar kalsiyum içerikli besinler tüketmeli, beslenmelerine dikkat etmelidirler.
Allah cc. razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

İnsanın büyüdükçe mi artıyor dertleri,
Yoksa insan büyüdükçe mi anlıyor gerçekleri...
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes