> Forum > ๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ > Dokuz Eylül İlitam > Hadis ve Hadis Metinleri > İmam Müslim ve Sahih'i
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İmam Müslim ve Sahih'i  (Okunma Sayısı 7615 defa)
04 Mayıs 2014, 14:59:36
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 04 Mayıs 2014, 14:59:36 »



İMAM MÜSLİM VE SAHÎH’İ

Müslim
Ebu’l-Hüseyn Müslim b. el-Haccâc el-Kuşeyrî, h. 202, 204 veya 206 tarihinde Nişabur’da (İran) doğmuştur. Kendisi meşhur Arap kabilesi Kuşeyr’e mensuptur. Lakabı “Asâkiru’d-dîn”dir.
. Onun küçük yaşta Arap Edebiyâtı ile meşgul olduğunu söylemek mümkündür. O, devrin ilim merkezleri olan Hicaz, Mısır, İran, Suriye, Mezopotamya ve Türkistan’a seyahatlar yapmış ve bu ralardan hadis dersleri almıştır.. Bağdad’a bir kaç kez gitti gelmiştir.
 Müslim’in Hocaları arasında İshak b. Râhûye (238/852), Abdullah b. Mesleme el-Ka’nebî (221/836), Ahmed b. Hanbel (241/855), Ebû Zür’a er-Râzî (264/877), Kuteybe b. Saîd (240/854), Harmele b. Yahya (243/857) ve Saîd b. Mansûr gibi şahıslar bulunmaktadır. Ancak hocaları içinde en önemli isim, Sahîh’inin neredeyse yarısının isnad zincirindeki ilk muhaddis olan İbn Ebî Şeybe (235/849)’dir.
Kendisinden hadisrivayet eden şahıslar arasındameşhurları,  Ebû İsâ et-Tirmizî (279/892), Ebû Hâtim er-Râzî (277/890), Ebû Bekr Muhammed b. İshak b. Huzeyme (311/923) ve Ahmed b. Mübârek el-Müstemlî (284/897) vardır.
İmam Müslim, tahsilini bitirdikten sonra Nişabur’a yerleşti. Son zamanlarında  İmam Buhârî ile tanışmış  ve onun ilmini takdir etmiştir. Bu yüzden de devrin siyâsî olayları sebebiyle birçokları Buhârî’nin çevresinden uzaklaşırken İmam Müslim, onun yanından ayrılmadı. Hatta kendi hocası Muhammed b. Yahya ez-Zühlî’nin (258/872) “Kim, mes’eletü’l-lafz (Kur’ân’ın telaffuzunun mahlûk olup olmadığı) konusunda Buhârî’nin fikrine sahipse bizim meclisimizden ayrılsın!” demesi üzerine Müslim, herkesin gözü önünde meclisi terketti. 
.Not:  Sahîh’inde Zühlî’den rivâyette bulunmamıştır.
Not:  Müslim, Sahîh’inde Buhârî’den de rivâyette bulunmamıştır.
İmam Müslim, 261/874’de vefat etti. Kendisi, hadis ve hadis ilimlerinin öteki dallarında da eser yazmıştır. 

SAHİH

İmam Müslim’in en meşhur eseri el-Müsnedü’s-sahîhü’l-muhtasar mine’s-sünen bi nakli’l-adli ani’l-adli an Rasûlillâhi sallallâhu aleyhi ve sellem adını verdiği Sahîh’idir. Eseri hakkında kendisi şöyle demiştir: “Ehl-i hadis 200 sene boyunca hadis yazsalar, dönüp dolaşıp varacakları yer bu Müsned’dir”.
Sahih-i Müslim diye şöhret bulmuş olan el-Müsnedü’s-sahîh, Kütüb-i sitte’nin ikinci kitabıdır. İmam Müslim onu, 300 bin hadis (sened, tarîk) içinden seçerek meydana getirmiştir.
Müslim, Sahih’inin muhtevâsını şöyle açıklamaktadır: “Ben, bana göre sahih olan her hadisi bu kitaba almış değilim. Ben, sadece sıhhati konusunda ulemânın icma ettiği hadisleri bu kitaba kaydettim”. İsminden de anlaşılacağı gibi Müslim’in Sahîh’i, Buhârî’nin Sahîh’i gibi “muhtasar”(KISALTILMIŞ,ÖZET) bir kitaptır ve bütün sahih hadisleri toplamak gibi bir gayeyle yazılmamıştır.
İmam Müslim, bu kitabında öteki hadisçilerin pek riâyet etmedikleri bir hususa dikkat etmiştir. 
O, hocalarından başka öğrencilerin de bulunduğu bir mecliste sema’ yoluyla aldığı hadisleri naklederken özellikle “haddesenâ” tabirinikullanmış,
 kendisinin hocalarına okumak suretiyle hocalarının tasvîbine arzettiği hadisleri naklederken de “ahberanâ” tabirini kullanmıştır.
 Tek başına dinlediği ve arzettiği hadisler içinse “haddesenî” ve “ahberanî” tabirlerini kullanır.
İmam Müslim, bâb başlıkları tanzim(düzenlememiş) etmemiştir. Onun kitabında görülen bâb/konu başlıkları, Müslim’in şârihi Nevevî (676/1277) tarafından oluşturulmuştur.
İmam Müslim’in kitabına aldığı hadisler, genellikle, Buhârî’deki merfû’ hadislerdir. O, Buhârî’de bulunmayan 820 merfû’ hadisi de tahrîc(meydana koymak,çıkarmak) etmiş; kendine ulaşan senediyle vermiştir.
Müslim’in Sahîh’inde çok az sayıda mevkûf ve maktû’ hadis vardır.
Hâkim en-Nîsâbûrî’nin hocası Ebû Ali en-Nîsâbûrî, “Gök kubbenin altında Müslim’in kitabından daha sahîh hiçbir kitab yoktur” demiştir. Onun bu sözünün gerekçesi, ondaki merfû’ hadislere hiç bir kimsenin sözünün karışmamış olmasıdır.
“Müslim kitabını ikâmet ettiği yerde, kaynaklarının yanıbaşında ve şeyhlerinin hayatta bulunduğu bir sırada meydana getirmiştir.
 Hadislerin arasında başka söz serdinden kaçınmıştır.
 Kitabın üslûbuna, siyâkına özen göstermiş, Buhârî gibi muhtelif bâblarda hadisleri parçalamaya (taktî’e) mecbur kalacak şekilde ahkâm istinbatına çalışmamış, muhtelif hadis zincirlerini bir yerde toplamış,
 Mevkûf hadislere ehemmiyet vermeyip sadece müsned rivâyetlerle ilgilenmiştir.
 Kütüb-i sitte içinde mukaddime sadece müslimde vardır.
Müslim’in bazı hadisleri birden fazla yerde tekrarladığı da olmuştur. Tekrar ettiği hadislerin sayısı 137’dir. Birden fazla isnadla gelen tek metin için senedlerin değiştiği noktalara bir     ( ح ) harfi koymak suretiyle bu durumu belirtir. Bu harf, “tahvîl” anlamında bir kısaltmadır. Sahîh’de yaklaşık olarak 1258 yerde kullanılmıştır. Buhârî’nin Sahîh’inde ise bu harfin kullanıldığı sened sayısı 60 kadardır.(buhariyle Müslim arasındaki sayıya dikkat)
Bir Hadisin metninin benzeri, yukarıdaki sıralamaya göre daha aşağı derecedeki râvîlerden oluşan senedlerle de gelmişse, o senedleri verdikten sonra metin yerine “mislehû”(lafzı benzer) veya “nahvehu” (mânâsı benzer) demekle iktifâ eder. Bu konu, Sahîh-i Müslim ile meşgul olacakların bilmesi gereken önemli bir ayrıntıdır.
Rivâyet edilen lafzı aynen edâya büyük itinâ gösterir. Râvilerin bir harfte de olsa ihtilaflarını kaydeder. 
Buhârî ise, mânâ ile rivâyeti tecvîz ettiği için buna o kadar riâyet etmemiştir.
Müslim’in Sahîh’i “kitab” adını taşıyan 54 bölümden oluşmaktadır. Bâblarının sayısı ise, 1322’dir. Mükerrerler dışında 3033 hadis ihtivâ etmektedir. Kitab isimleri, Buhârî’deki kitab isimleriyle büyük ölçüde paralellik arzeder. Bâb başlıkları ise, daha önce de belirttiğimiz gibi, sonradan Nevevî tarafından konulmuştur..
Müslim’de sadece 17 ta’lik vardır. Ta’lîk, müellifin, kendi hocasından başlamak üzere senedden bir veya daha fazla râviyi ya da bütün senedi atlayarak hadisi en yukarıdaki râvîden, cezm sîğalarından (kesinlik bildiren lafızlardan) biriyle zikretmesidir. Bu tür hadislere Muallak denir. Buhârî’deki ta’liklerin sayısı 1341’dir.
. İbnü’s-Salâh’ın Sıyânetü Sahîhi Müslim (s. 67)’de isnadsız olarak zikrettiği bir rivâyete göre Müslim, Sahîh’ini yazdıktan sonra devrinin büyük hadis münekkidi Ebû Zür’a’ya takdîm etmiş ve onun tashihlerini aynen uygulamıştır.

SAHÎH’İN NÜSHALARI VE RÂVİLERİ


Müslim’in Sahîh’i bize Ebû İshak İbrahim b. Muhammed b. Süfyân (308/920) ve Ebû Muhammed Ahmed b. Ali el-Kalânîsî’den rivâyet edilen iki nüsha halinde intikâl etmiştir.
İbn Süfyân rivâyeti, Ebû Ahmed Muhammed b. İsa b. Amrûyâ el-Cülûdî (368/978) ve Ebû Bekr Muhammed b. İbrahim el-Kisâî’den (384/994) oluşan iki kişi tarafından naklolunmuştur. Müslim’in meşhur şârihi en-Nevevî şerhinde, kendisine Cülûdî – İbn Süfyân tarîkiyle gelen nüshayı esas almıştır.
Nevevî’nin İbnu’s-Salâh’tan naklen bildirdiğine göre el-Kalânîsî rivâyeti, Garpta çok kullanılan, fakat başka yörelerde bilinmeyen ikinci nüshayı oluşturmaktadır.

SAHÎH’İN BASKILARI VE ŞERHLERİ

Müslim’in Sahîh’i değişik yerlerde (meselâ, Delhi/Dihli, Kahire ve İstanbul) basılmıştır. En güvenilir baskılarından biri, Mehmed Zihni Efendi’nin (1332/1914) harekelediği, Matbaa-i Âmire tarafından 1330/1912’de 4 cilt-8 cüz halinde basılmış olan nüshadır.
Dipnotlar ve 1 cilt tutarındaki detaylı ilmî fihristler ilâvesiyle ve hadisleri numaralamak suretiyle 5 cilt halinde Kahire’de 1375/1955’de modern bir baskısı Muhammed Fuad Abdülbâkî tarafından gerçekleştirilmiştir. Müslim’in bu baskısı son derece değerlidir. 
2000 yılında italyada da baskısıkı gerçekleşmiştir.
Müslim’in Sahîh’ine 30’a yakın şerh yazılmıştır. Bunların en meşhur ve yaygın olanları arasında Endülüs’lü Mâlikî âlim Kadı Iyâd’ın (544/1149) İkmâlü’l-Mu’lim bi fevâidi Müslim adıyla el-Mâzerî’nin (536/1141) el-Mu’lim bi fevâidi Müslim’ine yazdığı tekmile niteliğindeki şerh ile Ebû Zekeriyyâ Yahya b. Şeref en-Nevevî’nin (676/1277) el-Minhâc fî şerhi Sahîhi Müslim İbni’l-Haccâc isimli şerhi yer almaktadır. Nevevî’nin şerhi oldukça yaygındır. Hatta Müslim şerhi deyince akla Nevevî şerhinden başkası gelmez.
. Mevcut en son ve en hacimli Müslim şerhi, Etiyopya’lı âlim Muhammed el-Emîn el-Hererî’nin el-Kevkebü’l-Vehhâc ve’r-Ravdu’l-Behhâc adlı 26 ciltlik şerhidir.
Müslim’in Sahîh’i Mehmed Sofuoğlu tarafından Türkçe’ye tercüme ,Ahmed Davudoğlu tarafından da tercüme ve şerh edilmiştir.. Davudoğlu’nun tercüme ve şerhi  tavsiyeye şâyândır.
Buhari ve müslim’in( Sahîhâyn) Mukâyesesi
Buhârî’nin Sahîh’i, Kur’an’dan sonra en güvenilir kaynak olarak ümmetin bütünü
tarafından kabul edilmiştir. 
Buhârî’nin Sahîh’inin Müslim’e tercih yönleri şunlardır:
1. Buhârî’nin sıhhat için ortaya koyduğu şartlar daha kuvvetlidir.
2. Buhârî râvîde, kendisinden hadis rivâyet ettiği kişi ile bir defa da olsa mülâkât etmiş
(görüşmüş) olmayı arar. Müslim ise, görüşebilme imkânının bulunmasını yeterli görür.
3. Buhârî’nin râvîlerinin adâlet ve zabt yönü, Müslim’in râvîlerinden üstündür. Zira
Buhârî’nin ricâlinde cerh edilenler oldukça azdır. Onlardan da Buhârî’nin rivâyeti pek
azdır. Üstelik bunların büyük bir kısmı, Buhârî’nin iyi tanıdığı kendi şeyhleridir.
4. Buhârî’nin hadislerinin, “şâz ve illetten sâlim olma” yönünden de belli bir üstünlüğü
vardır. Buhârî’de tenkîde uğrayan hadis sayısı pek azdır.
5. Müslim, Buhârî’nin talebesidir. Onun eserlerinden istifâde etmiş ve ona dayanmıştır.
Bunun yüzden Dârekutnî (385/995); “Eğer Buhârî olmasaydı, Hadîs İlmi’nde Müslim
ortaya çıkmaz ve bu mertebeye ulaşamazdı” demiştir...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İmam Müslim ve Sahih'i
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:33:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İmam Müslim ve Sahih'i rüya tabiri,İmam Müslim ve Sahih'i mekke canlı, İmam Müslim ve Sahih'i kabe canlı yayın, İmam Müslim ve Sahih'i Üç boyutlu kuran oku İmam Müslim ve Sahih'i kuran ı kerim, İmam Müslim ve Sahih'i peygamber kıssaları,İmam Müslim ve Sahih'i ilitam ders soruları, İmam Müslim ve Sahih'iönlisans arapça,
Logged
19 Ağustos 2016, 16:57:55
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 19 Ağustos 2016, 16:57:55 »

Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri bu büyük alimlerin yolunda giden ve onlar gibi yaşayıp onun rahmetine eren kullardan eylesin inşallah..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

01 Şubat 2017, 14:28:40
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.948


« Yanıtla #2 : 01 Şubat 2017, 14:28:40 »

Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Çok güzel ve değerli konulara değinilmiş. Vede dersimle ilgili konu olduğu için daha da mutlu oldum. Mevlam hayırlısıyla ilmimizi artırsın ve hakkıyla öğrenip uyguluyabilenlerden eylesin bizleri inşaAllah.
 Bu güzel bilgiler için Allah ( Celle Celalühu ) Razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes