> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Hadis te Metin Tenkidi Metodları > Sünnetin genel esaslara arzı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sünnetin genel esaslara arzı  (Okunma Sayısı 871 defa)
13 Haziran 2011, 15:36:20
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 13 Haziran 2011, 15:36:20 »



VI. Sünnetin Genel Esaslara Arzı


Bu ölçü gerçekte sünnetin Kur'an'a ve mütevatir sünnete arzını oluşturan bir ve ikinci ölçüler içinde mütalaa edilebilir. Çünkü kitap ve sünnet İslâm dininin iki aslî kaynağı olup, icma, kıyas, -delil sayanlar için- sahabe uygulaması neticesi itibariyle bu ikisine dayanan delillerdir. Çünkü icma ekseriya bu ikisi ile sabit olan bir konuda olur. Kıyas da bu ikisi ile sabit olan bir hüküm esas alınarak yapılır. Kendisinde ihtilaf olunmayan sahabe uygulaması da çok kerre bir âyet veya hadisin genel anlamına dayanır.

Ancak bizim burada "teşriî kaynak" ile "genel esaslar"ı birbirin­den ayırmamız gerekir. Teşriî kaynak, bize hayatın bütün alanlarında ihti­yaç duyduğumuz bağlayıcı nasları verir. Genel esaslar ise şer'î naslardan çıkarılan, dinin özü ve genel maksatları ile uyuşan küllî kaidelerdir. Bazan teşriî nas, özel bir hüküm hakkında veya belirli bir olayla ilgili gelmiş olabilir. Ancak şeriatın ifadesine küllî bir bakışla baktığımız zaman söz konusu hüküm veya olayla ilgili olarak gelen mânayı teyit ettiği anlaşılır. Bu sebeple de fakihler onu sadece bu konuya tahsis etmeyip birçok hü­küm veya olayı içeren genel bir esas kabul etmişlerdir.

Teşriî kaynak ile genel esaslar arasındaki farkı açıklamak için mak­sadımızı ortaya koyan şu örneği verebiliriz:

Yüce Allah:

"Allah'tan başkasına tapanların ilahlarına sövmeyin; onlar da düşmanlıkları dolayısı ile ve bilmeden Allah'a söverler" [1357] bu­yurmaktadır. Bu âyetten anlaşılan, kafirlerin ilahlarına sövmenin menedildiği hükmüdür. Bu, nasdan anlaşılan açık ve belirgin bir mânadır. Ancak fakihler âyetten bunun dışında daha geniş mânalar çıkarmışlardır. Şöyle ki:

Allah, kafirlerin ilahlarına sövmeyi, onların Allah'a sövmemeleri ama­cıyla yasak etmiştir. Burada Allah'a sövmek gibi büyük bir günaha mey­dan vermemek için kafirlerin ilahlarına sövmek gibi mubah bir şey yasaklanmıştır.

Böylece fakihler âyeti "seddü'z-zerâî" diye isimlendirdikleri bir esasa kaynak kılmışlar ve mefsedete götüren mubah ve mendup her şeyin, onu mubah dairesinden çıkarıp haram dairesine dahil edeceğini söylemiş­lerdir.

Bu örnekte fakihlerin düşüncelerinin derinliğini, hüküm çıkarma­daki dikkatlerini dinî hükümlere ve onların maksatlarına bakışlarındaki kapsamlılığı görmekteyiz.

Bu ölçüde, kendileri ile bazı âhâd hadislerin reddedildiği kaidelerin çoğunun daha önceki ölçülerde geçtiğini göreceğiz. Ancak burada on­lara bakışımız bir başka açıdan olacaktır. Bununla beraber her aslı âyet ve hadisten dayandığı dinî kaynağa dayandırmamız da mümkündür. Fakat bu, konuyu teknik yönden bölümlere ayırmak için bunları ayrı başlıklar halinde ele almamıza mâni değildir. Sözgelimi fakihlerin bu asıl gerçekte Allah'ın kitabından bir âyet ve Resûlullah'ın sünnetinden bir hadis oldu­ğu halde, bu hadis serî bir esasa veya dinî bir kaideye aykırıdır dediklerini görmekteyiz.

Aslında bu, fakihlerin ittifakla kabul ettikleri bir ölçü değildir. Me­selâ İbn Hazm'a göre bir hadisin isnadı sahih ise onu red veya ona mu­halefet caiz değildir. Aynı şekilde İbn Kayyım da "Musarrat hadisi'nden söz ederken:

Bu hadis dinî asıl ve kaidelere uygundur. Eğer hadis di­nî asıllara muhalif olacak olsa diğerleri gibi o da bizzat asıl olur" [1358] de­mektedir. Herhalde bütün muhaddislerin tutumu:

Hadisin isnadı sahih ol­duğu zaman, daha önce de geçtiği üzere reddedilmeyeceği yönünde ol­malıdır.

Böylece her ne kadar İmam Mâlik bu ölçü ile amel etme konusun­da mütereddid ise de Mâlikîlerin bu ölçüyü önemli saydıkları ve onu makbul bir asıl kabul ettikleri ortaya çıkıyor.

Ebu Bekir İbnü'l-Arabî haber-i vahidin dinî kaidelerden birine ay­kırı olduğu zaman onunla amel edilip edilmeyeceğinden bahsederken Ebu Hanife'nin onunla amel edilmeyeceğini, Şafiî'nin ise edilebileceğini söylediklerini nakleder. İmam Mâlik'in ise bu konuda tereddüt içinde olduğunu, onun meşhur olan ve kendisi ile amel edilen görüşünün ise böyle bir hadisi başka bir kaide destekliyorsa -araya tarzı alışverişte oldu­ğu gibi- amel edilebileceğini; köpeğin ağzını sokması sebebiyle kapların yıkanması hususunda olduğu gibi tek başına kalırsa terkedileceğini nak­letmektedir [1359].

Biz burada kitap ve sünnette zikrolunan delillerin tümünden çıka­rılmış genel kaide ve amaçlardan özet olarak söz edeceğiz.

Şerî delillerin tümüne muttali olan, -her ne kadar bunlar, gözetim­leri farklı ve önem durumları çeşitli ise debunların muayyen maksatları gözetmek için geldiklerini anlar. Din koyucusunun gözettiği söz konusu maksatlar:

Dini, nefsi, aklı, nesli ve malı muhafazadır. Bu muhafaza zaruriyyat, ihtiyaçlar, tahsiniyyat olmak üzere üç derecededir.

Zaruriyyat: Terkedildiğinde dünya ve ahiret hayatı için doğru ol­mayan, ibadet, âdet, muamelât ve suçlar konusunda gözetilmesi, din ve dünya maslahatını karşılamak için yapılması gereken- şeylerdir.

İbadetler hususunda kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak vs. âdetlerde yemek, giyinmek, barınmak gibi nefsi ve aklı muhafaza etmek; muamelât konusunda malları bedelli veya bedelsiz satış, mal, menfaat vs. hakkında akid yapmak suretiyle malı korumak ve nesli muhafaza etmek; suçlar konusunda ise kısası uygulamak ve hırsızlıkta haddi uygulamak gi­bi hususlar zaruriyyattandır [1360].

İhtiyaçlara gelince:

Bunlara, rahata kavuşma ve çok kere istenileni terke neden olan, zorluk ve meşakkate götüren durumu ortadan kaldırma yönünden ihtiyaç vardır. Bunlar gözetilmediği zaman genel olarak mü­kellef zorluk ve meşakkate düşer. Fakat bu sıkıntı ve zorluk, genel masla­hatları ortadan kaldıracak dereceye varmaz [1361].

Bunlar da ibadet, muamelât, âdet ve suçlarda geçerlidir.

İbadetlerde hastalık ve yolculuk gibi meşakkat ortaya çıkması ha­linde duruma göre hafifletici ruhsatlar tanıma; âdetlerde avlanma ve mü­min kadınlarla evlenme gibi şeyleri mubah görme; muamelât konusunda: borçlanma, sulama vb. şeyler ve suçlar hususunda öç almaya, kasâmeye, âkileye diyet koymaya hükmetme bunlardan bazılarıdır [1362].

Tahsiniyyâta gelince: o, uygun olan güzel âdetleri almak, akl-ı seli­min nefret ettiği kirli hallerden korunmak anlamına gelmektedir. Bu, gü­zel ahlâk konularını kapsar. İbadetlerde necaseti giderme, avret yerlerini örtme, nafile sadakalar, âdetlerde yeme-içme âdabı, muamelatta necis şeyleri satmaktan alıkoyma ve suçlarda köle karşılığında hür bir kişiyi öldür­meyi menetme bunlardan bazılarıdır.

Şarîin, bu maksatları gözettiği ve onlara derece derece ihtimam gösterdiği bilinmektedir. Bu maksatlardan her birini dinin bir temel ku­ralı saymak mümkündür. Dini, nefsi, aklı, nesli ve malı muhafazanın bu asıllardan olduğunda şüphe yoktur.

Burada Kur'an ve sünnette zikredilen ve fakihlerin dinî hükümleri inceleme ve onların bütünü üzerinde akıl yürütme suretiyle çıkardıkları başka temel kaideler de vardır. İleride kitap ve sünnette bulunan bu temel kaidelerden birkaçını zikredeceğiz. Burada hepsini ele almamız ise müm­kün değildir. Bu nedenle aşağıda zikredeceğimiz kaideler sadece bir ör­nek kabilindendir.

Köpeğin avının temiz olması: Allah Teâlâ:

"Onların sizin için ya­kaladıklarını yiyiniz" [1363] buyurmuştur.

Bu, kesin hükümlerden biridir. İmam Mâlik bununla köpeğin ağzı­nı sokması dolayısıyla kapların yedi kere yıkanmasına dair hadisi reddede­rek:

"Bu hadis rivayet edilmiştir. Onun hakikati nedir, bilmiyorum" de­miştir. Nitekim o, bu hadisin zayıf olduğunu belirterek:

"Köpeğin avladı­ğı yenirken salyası nasıl mekruh görülür?" demiştir [1364].

İmam Mâlik, yukarıda verdiğimiz âyetin, köpeğin avladığı avın he­lal olduğuna delalet ettiği kanaatindedir. Bu av, köpeğin onu yakalaması anında salyanın kendisine bulaşmasından kurtulamaz. Bu da söz konusu salyanın pis olmadığına delildir. Ayrıca Hz. Peygamber köpeğin tuttuğu yeri yıkamayı emretmemiştir. Bu durumda Hz. Peygamber, köpeğin avı tutması anındaki salyası ile kaba bulaşan aynı olduğu halde kaba ağzını sokması olayında o sözü nasıl söylemiş olabilir?

Ebu Bekir İbnü'l-Arabî, bu meseleyi zikrettikten sonra bu hadisin iki temel kurala aykırı olduğunu söylemiştir:

Birincisi "köpeklerin avladıklarının yenilmesine dair" Mâide sûre­sinin 4. âyeti; ikincisi ise "temizliğin illetinin diri olmak" olduğu, bunun da köpekte mevcut olmasıdır [1365].

Gerçekte burada hadisin âyete aykırı olması söz konusu değildir. Zira âyet köpeğin avını yemek konusundadır. Bu ise, ağzını kaba sokma­sından tamamen ayrı bir konudur. O, avını tutmak için ağzını kaba sokma­lı ki bu meselenin aynı konu olduğu söylenebilsin.

Bu hadis sahih olup âyetle aralarını telif mümkün olduğu sürece reddine hükmedilemez. Burada ise aralarında temelde ihtilaf yoktur. Söz konusu iki nas ile de kendi konusunda en ufak bir tenakuz söz konusu olmaksızın amel etmek mümkündür. Buradaki şüphe dinî bir hükümde aklı hakem kılmaktan doğmaktadır. Eğer din bütünüyle akla dayansaydı Hz. Ali'nin dediği gibi mestlerin altını meshetmek üstünü meshetmekten daha doğru olurdu. Halbuki dinî hükümlerin çoğu kulluk esasına dayan­makta olup, bu konularda akıl yürütmeye gerek yoktur.

İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır: Yüce Allah:

"İnsan için ancak çalıştığı vardır" [1366] buyurmaktadır.

Bu âyet, insana âhirette ancak dünyada yaptığı amelin fayda sağla­yacağını ve yine ancak dünyada yaptığının zarar vereceğini teyit etmekte­dir. Dolayısıyla insan, âhirette, sadece dünyada işlediği hayır ve şer şeklin­deki fiillerden dolayı hesaba çekilecektir.

İmam Mâlik bu kaideye dayanarak:

"Ölen bi...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sünnetin genel esaslara arzı
« Posted on: 26 Nisan 2024, 10:48:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sünnetin genel esaslara arzı rüya tabiri,Sünnetin genel esaslara arzı mekke canlı, Sünnetin genel esaslara arzı kabe canlı yayın, Sünnetin genel esaslara arzı Üç boyutlu kuran oku Sünnetin genel esaslara arzı kuran ı kerim, Sünnetin genel esaslara arzı peygamber kıssaları,Sünnetin genel esaslara arzı ilitam ders soruları, Sünnetin genel esaslara arzıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes