> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Müntehab Ehadis > Müntehab ehadis
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Müntehab ehadis  (Okunma Sayısı 3195 defa)
29 Ekim 2010, 19:09:44
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 29 Ekim 2010, 19:09:44 »



Kitaba Başlarken


Allahu Teâlâ buyuruyor ki:

“Muhakkak Allah mü’minlere büyük ihsanda bulunmuştur. Zira onlara kendilerin­den öyle bir peygamber göndermiştir ki, (o, insanlardan oiduğu için insanlar, onun yüce sıfatlarından rahatça, istifade etmektedirler.) O Rasûl, onlara Allah’ın ayetle­rini okuyor. (Ayetlerle onları İslam’a davet ediyor, nasihat ediyor.) Onları fena huylardan temizliyor (ahlaklarını güzelleştiriyor.) Onlara Allah’ın kitabını ve hikmeti (kendi sünnet ve yaşam tarzını) öğretiyor. Şüphesiz onlar, o Rasûlün gelmesin­den önce açık bir sapıklık içindeydiler.” [2]                                         

Yukarıdaki ayetin izahında ve ayette geçen konu üzerinde Mevlâna Seyyid Süleyman Nedvî rahmetullahi aleyh, Mevlâna Muhammed İlyas rahmetullahi aleyh ve Onun Dînî Daveti adlı eserinin önsözünde şöyle yazıyor: “Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi vesellem e nübüvvet işi olarak şu görevler verilmiştir: Kur’an tilaveti yoluyla davet etmek, tezkiye etmek, Kur’an ve hikmeti öğretmek. Kur’an-ı Kerim ve sahih hadis­lerin naslarıyla şu tesbit edilmiştir ki, Hâtemün Nebiyyîn sallallahu aleyhi vesellem’in ümmeti, kendi peygamberine tâbi olarak âlemdeki milletlere gönderilmiştir.”

Cenâb-ı Hak Teâlâ şöyle buyuruyor:

“Siz insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten menedersiniz.” [3]                                                               

Ümmet-i Müslime, nübüvvet görevlerinden olan hayra davet, emri bilma’rûf ve nehyi anilmünker görevinde kendi peygamberinin vekilidir. Bundan dolayı Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’e nübüvvet işi olarak verilen, ayetleri tilavet yo­luyla davet, tezkiye, Kur’an’ın ve hikmetin tâlimi aynı şekilde ümmeti müslimenin mesuliyet alanına girmiştir. Nitekim Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem, ümmetini, davet, tâlim, teallüm, zikir ve ibadet üzerine can ve malını harcayan kimseler ola­rak yetiştirmiştir. Bu ameller diğer meşguliyetler üzerine tercih edilmiştir. Her halükârda o amellerin eğitim ve talimi yaptırılmıştır. Bu amellerle fazla ilgilenmekle birlikte, sıkıntı ve meşakkatlere karşı sabır öğretilmiştir. Ümmet başkalarına fay­dalı olmak için kendi can ve malını harcayan kimseler olarak yetiştirilmiştir ve

“Allah’ın dini uğrunda gerektiği gibi çalışıp çabalayın...” [4] Buyruğunu yerine getirmek için peygamberlerin mizacı üzere, nefs terbiyesi, mücahede, fedakârlık ve baş­kalarını kendine tercih etmenin öyle bir manzarası oluşturulmuştur ki, ümmetin en yüksek dereceli topluluğu bu tarz üzere meydana gelmiştir. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem’in bu amellerinin ümmetin genelinde yüzde yüz yaşandığı devrin Hayrul Kurun - Devirlerin en hayırlısı olduğuna şehadet edilmiştir.

Sonra her asırda havas (yani ümmetin büyük zâtları) sırasıyla bu nebevî görevlerin edasına tam teveccüh göstermişler ve bütün güçleriyle çalışmışlardır. İşte onların mücâhedelerinin nurudur ki, onunla İslam sarayı aydınlanmıştır.

Bu asırda Allah celle celaluhu, Hz: Mevlâna Muhammed İlyas rahmetullahı aleyhi’in yüreğine dinin yok olmasından dolayı o kadar ateş, sıkıntı ve ıstırab, ümmet için o kadar derd, keder ve gam doldurmuştu ki, kendi zamanındaki din büyüklerinin naza­rında onun benzeri ancak kendisiydi. O her an Peygamber sallallahu aleyhi vesellem’in Allahu Teâlâ’dan getirdiği bütün hayat tarzı’nı bütün dünyada ihya etmek için muzdarip olurdu. O tam bir kararlılıkla şuna davet ediyordu ki, dinin ihyası için yapılan çalışma ve çabalamanın makbul ve müessir olması için o çalışmada Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’in tarzı ve tertibi canlandırılmalıdır. Öyle dâvetçiler yetiştirilmeli ki, onlar ilim ve amelde, fikir ve görüşte, davet tarzı ile manevi zevk ve hallerinde Enbiyâ aleyhisselam ile ve husûsen Muhammed sallallahu aleyhi vesellem ile özel bağlılık ve münasebetleri olmalıdır. İmanlarının sıhhatiyle, zahirî salih amellerinin yanısıra onların batını halleri de nübüvvet üslûbu üzere olmalıdır. Onlarda Allah sevgisi, Allah kokusu ve Allah ile irtibat hâli bulunmalıdır. Ahlak, âdet ve yaşam  tarzların da Peygamber sallallahu aleyhi vesellem’in sünnetine ittibâ etmeye önem ver­melidirler. Allah için sevmek, Allah için buğz etmek, müslümanlara lütuf ve rah­met, Allah’ın yarattıklarına şefkat, onların davetlerinin itici gücü olmalıdır. Enbiyâ aleyhimüsselam’in sık sık tekrarladıkları usûle uygun olarak Allah’ın vereceği ecri talep etmekten başka hiçbir gayeleri olmamalıdır. Onlarda Allahu Teâlâ’nın rızâsı için öyle bir din ihyası aşkı olmalıdır ki, Allah yolunda canı ve malı değersiz kılma arzusu onları çeke çeke (peşine takıp) dolaştırmalıdır. Makam ve mevki, mal ve servet, izzet ve şöhret, gösteriş ve fiyaka, şahsi rahat ve konforun hiçbir hayali bu yolda onlara manî olmamalıdır. Onların oturup kalkmaları, konuşmaları, davranışları, kısaca onların hayatlarının her coşku ve hareketi, o tek yönde toplanmalıdır.

Din için çalışma ve çabalamada Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’in tarzını ihya etmek, hayatın bütün bölümlerini Allah celle celaluhu’uun emirleri ve Peygamber sallallahu aleyhi vesellem’in hayat tarzına getirmek ve din çalışması yapan kişilerde bu sıfatları oluşturmak için altı tane sıfat kararlaştırılmış, zamanımızdaki hak ehli ulemâ ve meşâyıh bunu teyid etmişlerdir. Hz. Mevlâna Muhammed İlyas rahmetullahi aleyh’in ferzend-i reşidi Hz. Mevlâna Muhammed Yûsuf rahmetullahi aleyh, bir dâvetçiye ve mücâhide yakışan hayatını, bu çalışmayı o tarza yükseltmek ve o sıfatların hâmili olan bir topluluk hazırlamak için feda etmiştir. Bu yüce sıfatlar hakkında muteber hadis, sîret ve târih kitaplarından Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ve Sahâbe-i Kiram radıyallahu anhum’un hayatındaki olayları örnek olarak Hayatüs Sahabe adlı üç ciltlik eserinde toplamış ve bu eser, kendisi hayattayken (bihamdillah) yayınlanmıştır.

Mevlâna Muhammed Yûsuf rahmetullahi aleyh bu sıfatlar (altı sıfat) hakkında da seçilmiş hadislerden bir mecmua hazırlamıştı. Ancak onun tertib ve tekmilinin son aşamasından önce bu fâni âlemden, ebedi âleme irtihal eyledi. O, birçok hizmetçi ve dostuna bu eseri hazırladığını zikretmişti. Bundan dolayı Allahu Teâlâ’ya şükreder ve sevincini izhar ederdi. Onun kalbinde nasıl büyük bir azim olduğunu ve bu eserdeki her bir rengi nasıl açıklayıp, gönüllere yerleştire­ceğini ancak Allah bilir. Ama Allahu Teâlâ’nın indinde böyle takdir edilmişti (ve o vefat etti.) Şimdi Müntehab Ehâdîs adlı bu eser Urduca tercümesiyle birlikte takdim edilmektedir.

Bu kitabın tercümesinde kolay ve genel olarak anlaşılan bir dil tercih edil­meye çalışılmıştır. Hadislerin manalarının açıklanması için bazı yerlerde parantez içinde kısa ibareler ve fâideler yazılmaya gayret edilmiştir. Mevlâna Muhammed Yûsuf rahmetullahi aleyh, kitabının müsveddesini ikinci defa gözden geçirme fırsatı bulamadığından, kitab üzerinde çok çaba göstermek gerekmiştir. Hadis metinle­rinin düzeltilmesi, râvilerin cerh ve ta’dîli, hadislerin tashih, tahsin ve taz’îfi, ğaribûl hadis vs.nin şerhi de bu çabaya dahildir. Bu konuda göz önünde tutulan kaynak­ların fihristi kitabın sonunda zikredilmiştir.

Bütün bu çalışmalarda mümkün olduğu kadar ihtiyatlı ve dikkatli olmaya özen gösterilmiştir. Ûlemâ-i Kiram’dan bir topluluk da bu çalışmaya tam bir gay­retle yardımcı olmuşlardır. Allah celle celaluhu onla’rö mükâfatın en üstününü lütfet­sin. Beşerî hataların olması mümkündür. İlim erbabından ricamız şudur ki; kitabın içinde herhangi bir şeyin düzeltilmesini gerekli gördüklerinde lütfen bizi bundan haberdar etsinler.

Bu eseri Mevlâna Yûsuf rahmetullahi aleyh hangi maksatla te’lif ettiyse ve bu eserin ehemmiyetini Mevlâna Seyyid Ebul Hasen Ali en-Nedvî rahmetullahi aleyh nasıl açıkladıysa, bu maksat ve ehemmiyetin gereği olarak, kitab her türlü ilâve ve kısaltmadan korunmalıdır.

Allahu Teâlâ’nın, tebliğ etmeleri ve yaymaları için Enbiyâ aleyhimüsselam’ın vesile kıldığı ilimlerden tam olarak istifade etmek için şu hususlara dikkat edil­melidir: Bu ilme uygun bir yakîn oluşturulmalıdır. Allah celle celaluhu’nun yüce fermanı ve Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’in mübarek sözlerini okurken ve dinlerken kişi kendinin hiçbir şey bilmediğini kabul etmelidir. (Yani insani müşahededen kesin olarak uzaklaşılmali, gaybî haberlere kesin olarak inanılmalıdır.) Okunan ve din­lenilen her şey gönülden tasdik edilmelidir. Kur’an-ı Kerim okumak ve dinlemek için oturulunca “Allahu Teâlâ bana hitab ediyor” diye, hadisi şerif okumak veya dinlemek için oturulunca da “Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem bana hitab ediyor” diye düşünülmelidir. Bir kelâm okunurken ve dinlenirken, kelâm sahibinin azameti kişiyi ne kadar kaplarsa ve o kelâma ne kadar teveccüh edilirse, kelâmın tesiri o kadar fazla oiur. Kur’an-i Kerim’de Allahu Teâlâ, Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’e hitaben şöyle buyurmuştur:

“Rasûle indirilen kitabı dinledikleri zaman (Kur’an’ın tesiriyle) gözlerinden yaşlar boşandığını görürsün. Bu, onların hakkı tanımalarından dolayıdır.” [5]

Başka bir ayeti kerimede Allahu Teâlâ Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’e hitaben şöyle buyuruyor:

“Allah’ın Kelâmı’nı dinleyip de, sonra onun en güzeline uyan kullarımı müjdele! / İşte Allah’ın hidayet verdiği kimseler onlardır. İşte kâmil akıl sahipleri onların tâ kendileridir.” [6]                                                                                     

Sahihi Buhâri’de şöyle bir hadis geçmektedir:

Hz. Ebû Hûreyre radıyallahu anh’dan rivayet edilmiştir: Peygamber sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu; “Allahu Teâlâ göklerde bir hükmünü uygulamaya başiadığı zaman melekler o hükmün heybet ve azametinden dolayı titrerler ve kanatlarını çırparlar. Allahu Teâlâ’nın buyruğu (me...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Müntehab ehadis
« Posted on: 29 Mart 2024, 12:32:31 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Müntehab ehadis rüya tabiri,Müntehab ehadis mekke canlı, Müntehab ehadis kabe canlı yayın, Müntehab ehadis Üç boyutlu kuran oku Müntehab ehadis kuran ı kerim, Müntehab ehadis peygamber kıssaları,Müntehab ehadis ilitam ders soruları, Müntehab ehadisönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes