๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hadis İlimleri ve Hadis Istılahları => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 11 Haziran 2011, 15:27:13



Konu Başlığı: Müdrec olan kısım birkaç sekilde bilinir
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 11 Haziran 2011, 15:27:13
Müdrec Olan Kısım Birkaç Şekilde Bilinir:[903]



1. O kısmın Peygamber (s.a.v.)'e izafe edilmesi muhal olur. Bunun misâli: Teşe'üm şirk­tir..." hadîsidir. Bunun son kısmı müdrec olup îbnu Mes'ûd'a aittir; çünkü Rasûl-i Ekrem (s.a.v.)'e herhangi bir şekilde şirk izafe edilemez. Biraz önce gördüğümüz, Ebû Hureyre'nin hadîse kölelik temennisini ilâvesi de buria misâldir.

2. Sahâbînin   müdrec   cümleyi    Peygamber    (s.a.v.)'den duymadığını   açıkça   söylemesidir.   Misâli,   Ibnu   Mes'ûd'un:

"Rasûlullah (s.a.v.)'Allah'a şirk koşan Cehenneme girer" dediğini işittim; bende ona ilâveten diyorum ki: Kim de Allah'a şirk isnâd etmeden ölürse, Cennete girer" hadîsidir. Hadîs Sahîh-i Müslim'de: Rasûlullah (s.a.v.) bir söz söyledi; ben de ilâveten birşey söyledim", lâfzıyledir. Rivayetlerin muhtelif olması sebebiyle müdrec olan kısmın, Allah'a şirk koşmayanın Cennete gireceği kısmı mı, yoksa Allah'a şirk koşanın Cehenneme gireceği kısmı mı olduğunu katı olarak bilemiyoruz.

3. Bâzı râvîler müdrec olan sözü merfû metinden ayıra­rak kimin söylediğini belirtir ve ilâve edilen kısımla, edilme­yeni gösterir. Bunun misâli de İbnu Mesud'un teşehhüd hadîsini rivayet ettikten sonra:                             

yapınca namazın tamam olmuştur. Eğer kalkmak İstiyorsan kalkar, oturmak istiyorsan oturursun" demesİdir. Bunu Ebû Dâvûd kitabına almıştır. Bu söz müdrectir. Müdrec olduğunu da Şebâbe b. Sivâr'ın îbnu Mes'ûd'dan:

Abdullah dedi ki: Bunu yapınca..." diyerek rivayet etmesinden kesin surette anlamak tayız. Bu hadîsi Dârekutnî rivayet etmiş ve Şebâbe sika'dir, demiştir.[904]


[903] Bu şekiller hakkında geniş bilgi almak için bk. Laktu'd-dürer, s. 91; Tavzî­hu'l-efkâr, c. II, s. 62.

[904] Dr. Subhi es-Sâlih, Hadis İlimleri ve Hadîs Istılahları, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları: 210-211.