๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hadis İlimleri ve Hadis Istılahları => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 09 Haziran 2011, 16:45:19



Konu Başlığı: Enes b. Mâlik
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 09 Haziran 2011, 16:45:19
3 - Enes b. Mâlik.


Müksirûnun üçüncüsüdür, 2286 hadîs rivayet etmiştir.

Enes, Rasûlullah (s.a.v.)'ın.pek güvenip sevdiği bîr hizmetkârıdır Annesi Ümmü Sülem onu Rasûl-i Ekrem'e hizmet etmesi için getir­diği zaman henüz on yaşında İdi. Babası Mâlik b. en-Nadr'dır. Nesebi îbnu 'Adî b.  en-Neccâr  ile  birleşir.   Hz.   Peygamber  ona kulaklı" diye takılırdı; ona hiçbir zaman efendi - köle muamelesi yapmamıştır. Bu itibarla Enes diyor ki:

"Yaptığım herhangi bîr şey için Rasûl-i Ekrem, niye bunu yaptın veya yapmadığım birşey için de bunu niye yapmadın, diye beni azarlamaz, yalnız: ALLAH'ın dilediği olur, dilemediği olmaz, derdi".

Enes, yaşının küçük olması sebebiyle büyük Bedir savaşına katıl­mamış; fakat sonraları birçok gazvelerde bulunmuştur. Hz, Ebû Bekir, Enes'i Bahreyn'e vali olarak göndermek istediğini Hz. Ömer'e söylediği zaman, Hz. Ömer onu medh etmiş ve "Enes akıllı ve okur -yazar bir gençtir" demişti. Rasûl-i Ekrem'in yanında uzun zaman bulunması sebebiyle çok muttekî idi. Onun hakkında Ebû Hureyre şunları söyler:

"Kıldığı namaz Rasûl-i Ekrem'in namazına Enes'inki ka­dar benzeyen birini daha görmedim." îbnu Şîrîn de:

"Hazarda ve seferde en güzel namaz kılan Enes'ti", diyor.

Enes hayatının sonlarına doğru Basra'da ikâmet etmeye başla­mıştır. Bunun sebebini îzâh maksadıyle bâzıları diyor ki, Enes'in Bas­ra'ya gidişinin sebebi, tbnul-Eşcas fitnesinde tazyike mâruz kalma­sıdır. Haccâc ona eziyet etmeye başlayınca Basra'ya gitmekten başka bir çıkar yol bulamadı. Basra'da bulunan yegâne sahâbî o idi. işte bu sebeple Basra'da vefat eden son sahâbînin Enes olduğu söylenmek­tedir. H. 93 yılında yüz yaşını aşkın olduğu halde vefat etmiştir. Vefat ettiği gün Muverrik şöyle demiştir: "İlmin yarısı gitti. Bir bid'atçı bize muhalefet ettiği zaman ona, gel, Hz. Peygamber (s.a.v.)'i dinleyenin yanına gidelim derdik!"

Enes'in esahhu'l esânîdi: şeklindedir.[1173]

En zayıf isnadı da şöyledir:[1174]



[1173] Enes'in terceme-İ hâli için bk. Tabakâtu îbni Sa'd, c. VII, s. io; Tehzîbu îbnu 'Asâkir, c. III, Si 139.

[1174] Dr. Subhi es-Sâlih, Hadis İlimleri ve Hadîs Istılahları, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları: 311-312.