> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Hadis Edebiyatı  > Bir Uyulama
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bir Uyulama  (Okunma Sayısı 1867 defa)
05 Haziran 2011, 12:50:04
Hadice
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 5.945


« : 05 Haziran 2011, 12:50:04 »



Bir Uyulama

Şimdi bir uygulama yaparak elimizdeki hadisin Concordance aracılığıyla hadis edebiyatındaki yerini bulmaya çalışalım:

Elimizde şöyle bir metin bulunmaktadır:

Eh kısa yoldan bu hadis hakkında'Concordance'tan bilgi alabilmek için "Lâ yüldeğu" kelimesinin mazisi kelimelerinden ba­kabiliriz.

Ledeğa1 maddesinden bakıyoruz, Concordance'ın VI. cildinin 111. sayfası­nın ikinci sütununda şu satırları buluyoruz:

Cuhr, kelimesinden bakıyoruz. Concordance'ın I. cildinin 322. sayfasının ikinci sütununda şu satırları buluyoruz.

Ayrıca bu hadis için el-Mü'min kelimesinin mazisi Âmene maddesinden hareketle, el-Mü'min kelimesinin merfu' olarak geçtiği satırlara bakabiliriz. Bu hadisi, Concordance'm I. cildinin 114. sayfasının ilk sütununda şu satırlarla buluyoruz:

Birinci kelimeden bu hadisi bulabilmek için madde başı olan Ledeğa keli­mesinden itibaren yaklaşık bir sütün; Cuhr kelimesinden itibaren yaklaşık V3 sütün; el-Mü'min kelimesi için ise, Âmene'den itibaren yaklaşık 12 sütûn'u ta-kib etmemiz gerekmiştir. Bu demektir ki, bu hadisi en kısa yoldan bulabilmek için Cuhr kelimesine bakmak uygun olacaktır. Gerçekten de hadîsteki en nâdir müştak kelime odur.

Hadisimizin geçtiği üç yerde, az-çok farklılıklarla verildiğini, gösterilen kaynaklarda da verilen şekle göre farklılıklar olduğunu görmekteyiz. Şöyle ki, Ledeğa maddesinde, hadisin metnindeki değişiklikler bir arada gösterilmiş, bu gösterilen şekillerden herhangi birinin geçtiği yer de kaynak olarak kaydedil­miştir.

Cuhr kelimesinde ise verilen metnin aynen geçtiği kaynaklar verilmiş, bir yukarıda görülen kaydı ile Ahmed b.Hanbel'e ait olarak yukarıda işaret edilmiş olan rakamı görülmemektedir.

el-Mü'min kelimesinde verilen metin, burada verildiği şekilde yer almadı­ğı için, en yukarıda görülen kaydı bulunmamaktadır.

Şimdi yukarıda gördüğümüz kaynaklarla ilgili satırları, Concordance'm usûlüne göre açıkça yazalım:

Buhârfnin Kitâbu'l-edeb'inin 83. babı[664]

Müslim'in Kitâbu'z-zühd'ünün 63. hadis'i, )       

Ebû Davud'un Kitabu'l-edeb'inin 29. bab'ı,

Ibn Mâce'in Kitabu'l-fiten'inin 13. bab'ı,

Darimî'nin Kİtabu'r-rikak'ının 65. bab'ı,

Ahmed b-Hanbel'inMüsned'inin İL cildinin 115 ve 379. sayfaları.

Aynı kaynaklar Türce bir araştırmada;

Buhârî, edeb 83; Müslim, zühd 63; Ebû Davud, edeb 29; îbn Mâce, fiten 13; Darimî, rikak 65; Ahmed b.Hanbel, II, 115, 379 şeklinde verilecektir. Bu müel­liflerin isimleri, kitablarının yerine geçmektedir. Ayrıca, Sahih, Sünen gibi ki­tablarının adını yazmaya gerek yoktur.

Şimdi araştırdığımız hadisi, burada gösterilen kaynaklardaki yerlerinde görmek istediğimizi düşünelim. Bu takdirde karşımıza, Müellif isimlerinden sonra gördüğümüz, edeb, zühd, rikak gibi bölümlerin o kitablann hangi cildin­de ve hangi sayfalarında yer aldığını bilmemiz gerekmektedir.

Bunun için de M.Fuad Abdülbâkî tarafından neşredilmiş bulunan Teys-îru'l-menfea adlı eser yardımıyla oradaki kitab ve bab numaralarını Buhârî, Ebû Davud, Tirmizî, Nesâî, ve Dârimî'nin elimizdeki nüshalarına işlemiş ol­mamız gerekmektedir. (Müslim, Muvatta ve îbn Mâce'in kitablarının M.Fuad Abdülbâkî neşirleri Concordance'a uygundur. Ahmed b.Hanbel için de cild ve sayfa no'su verilmektedir.)

Ayrıca her cildin sırtına, görülecek şekilde, kaçıncı kitabların o ciltte bu­lunduğunu, meselâ şeklinde yazacak olursak, işimiz daha kolaylaşmış olacaktır. Yine her cildin başına o cildde bulunan kitab isim ve numaralarını ve kaçıncı sayfada olduklarını da kaydetmeliyiz.[665]

Sonra Ahmed b.Hanbel'in Müsned'i hariç, öteki sekiz kitaba ait şu genel fihrist elimizin altında bulunmalıdır:

Bu fihristle görüldüğü üzere Kitâbu'I-edeb, Buharî'de 78. kitabtır. Bu ki-tab, 8 cildlik Buhârî baskısının 7. cildinin 68. sayfasında başlamaktadır. 83. bab ise, aynı cildin 103-sayfasında yer almaktadır. Orada aynen şu satırlar bu­lunmaktadır:

Müslim'de zühd kitabı 53. kitabtır. 5 cildlik Müslim baskısının 4. cildinin 2272. sayfasında başlayan Kitâbu'z-zühd'ün 63. hadisi aynı cildin 2295. sayfa-smdadir. Metin aynen şöyledir:

ıvıusıim in bu beş cildlik baskısının 5. cildi detaylı fihristlerin yer aldığı mo­dern ve örnek bir ilmî mesâi ürünüdür.

Ebû Davud'un Sünen'inde Kitâbu'1-edeb 40. kitabdır. Muhammed Muh-yiddin Abdülhamîd neşrinin 4. cildinin 237. sayfasında başlamaktadır. 29, bab ise, aynı cildin 266. sayfasmdadır. Aradığımız hadis de aynı sayfada şu şekilde yer almaktadır:

îbn Mâce'nin Sünen'inde Ktâbul-fiten 36. kitabtır ve II. cildin 1295. sayfa­sında başlamaktadır. 13. bab ise aynı cildin 1316. sayfasmdadır. Aradığımız hadis ise aynı babın devamında 1318. sayfasında iki ayn rivayet zinciri ile şöyle yer almaktadır:

Dârimî'nin Sünen'inde Kitabu'r-rikâk 20. kitabt 297. sayfasında başlamaktadır. 65. bab ise,aynı dişimiz bu sayfada şöylece yer almaktadır:

Hadisimiz Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inin II. cildinin  şeklinde ve 379. sayfasında da; şeklinde yer almaktadır.

Böylece aradığımız hadisin, Concordance yardımıyla 6 kitabtaki yerini ve metinlerin görmüş olduk. Aynca bu hadisin, Tirmizî, Nesâî ve Muvatta'da yer almadığını da öğrendik.[666]

 

[664] Concordance'da 83 rakamının sol üst köşesinde çift yıldız bulunmaktadır. Bunun anlamı yüldeğu kelimesi 83. bab'ta iki kez geçiyor demektir.

[665] Bu kayıt işinde elimizdeki nüshaların her cildi sonundaki içindekiler fihristinden yararlanabiliriz. Kitab ve bab numaralarını bu kısma işleyerek gerektikçe oradan bakıp aradığımız kitab ve babı bulabiliriz

[666] Doç. Dr. İsmail Lütfi Çakar, Hadis Edebiyâtı, İfav Yayınları: 205-219.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bir Uyulama
« Posted on: 28 Mart 2024, 21:05:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bir Uyulama rüya tabiri,Bir Uyulama mekke canlı, Bir Uyulama kabe canlı yayın, Bir Uyulama Üç boyutlu kuran oku Bir Uyulama kuran ı kerim, Bir Uyulama peygamber kıssaları,Bir Uyulama ilitam ders soruları, Bir Uyulamaönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes