๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hadis Edebiyatı => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 03 Haziran 2011, 10:14:25



Konu Başlığı: Hadîs Edebiyatından Faydalanmakta Yeni İmkanlar
Gönderen: Hadice üzerinde 03 Haziran 2011, 10:14:25
IV. Hadîs Edebiyatından Faydalanmakta Yeni İmkanlar

Her ne kadar, "Hadis Edebiyatından Faydalanmakta Yeni İmkanlar" diyorsak da aslında, burada "Hadis timi Açısından Değerlendirilmesi Gerekli Yeni İmkanlar"ı sözkonusu etmek istiyoruz.

İlimler, gelişen teknolojiden yararlanmak suretiyle sosyal ihtiyaçlara cevap verme imkânlarını arar ve kullanırlarsa, hem hayatiyetlerini sürdürürler hem de kendilerinden bekleneni vermiş olurlar. Çünkü ilimde tek ürün ve tek usûl olmaz. Ürün ve usûllerin değeri, kendi şartlarında geçerlilikleri oranıyla ölçülür. Tarihin belli bir kesiminde ortaya konmuş eserleri, önce o devrin şart ve ihtiyaçları açısından değerlendirmek gerekir. Günümüzün şartları ve anlayışı ile kritik etmeye kalkmak, gerçekçilik bakımından isabetli olmaz.

Bu sebeple, yukarıdan beri devre devre, değişik tertib ve muhtevada ortaya konmuş Hadis Edebiyatı çeşitlerini incelemeye çalıştık. Şu ya da bu ölçüde her devir ilim adamlarının hadis ve sünnet'e hizmette daima yeni imkân ve teşebbüsler içinde olagelmiş olduklarını yine kendi eserleriyle tesbit etmiş olduk. Gördük ki onlar, sünnet'e ait bilgi ve belgeleri değişik şekil ve boyutlarda daima istifadeye hazır tutmuşlardır.

Günümüzde de gelişen teknoloi, bilhassa şahıs, terim, metin ve edebiyat açısından fevkalâde derinliğe ve yoğunluğa sahib olan Hadis İlmi alanında büyük hizmetler vadetmektedir. Bilhassa çağımıza adım veren, bilgisayar Hadis ilmi sahasında çok kısa zamanda ve kapsamlı bir şekilde kullanılabilecek niteliktedir. Bilgisayarlardan yararlanarak mevcut hadis külliyâtını, özellik, kaynak, şahıs, nitelik, lügat ve konu itibariyle ilmi araştırmaların emrine vermek mümkündür.

Bu konudaki en geniş tasavvuru, Doha'da yapılan III. Siret Konferansı'na Dr.Abdülazîm ed-Deyb tarafından sunulan tebliğ ile dile getirmektedir. Bu tebliğ Dr.Abduîlah Aydınlı tarafından "Bilgisayar Vasıtasıyla Sünnet'i Şerifeyi Toplama ve Tasnif İçin Bir Tasan" adıyla Türkçeye çevrilmiştir.[792]

Bu arada, devam ettiğini bildiğimiz Prof.Dr.M.Mustafa el-A'zamî'nin kompüter çalışmasının da kısa zamanda neticelenmesini dilemekteyiz. [793]


[792] bk. Diyanet Dergisi, Ocak-Şubat-Mart, 1984, C. XX, sy. 1, s, 57-64.

[793] Haziran 1985'de vâki görüşmemizde, çalışmasının iki yıl kadar neticelenebileceği haberini sayın A'zamî'den almış bulunmaktayız.

Doç. Dr. İsmail Lütfi Çakar, Hadis Edebiyâtı, İfav Yayınları: 260.