๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hadis Edebiyatı => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 04 Haziran 2011, 15:01:03



Konu Başlığı: Araştırlacak Sözün Hadis Olduğu Kesin Belli Değildir
Gönderen: Hadice üzerinde 04 Haziran 2011, 15:01:03

2. Araştırlacak Sözün Hadis Olduğu Kesin Belli Değildir:


Bu takdirde en yakın ihtimal olarak şu iki hal düşünülebilir:

a. Halk Dilinde Dolaşan sözlerdendir. Ya da hadistir ama, kısalığı ve veciz oluşu sebebiyle kelâm-ı kibar gibi dillerde dolaşır olmuştur.

Bu halde yapılacak iş, metnin ilk kelimesine göre alfabetik olarak bu kabil sözler hakkında bilgi veren el-Mekasıdu'1-Hasene ve Keşfu'1-hafâ gibi eserlere başvurmaktır.

b. Hadis Diye Uydurulmuş sözlerdendir.

Bu takdirde de Mevzuat Edebiyatına, meselâ îbn Arrâk'm Tenzihu'ş-şe-ria'sma veya Aliyyu'l-Kaarî'nin el-Esrâru'l-merfû'a veya el-Masnu'una başvu­rulmalıdır.

Hadis olduğu kesin olarak belli olmayan sözlerin ilk kelimesi elde ise, Mev­zuat Edebiyatının alfabetik olanlarına; konusu biliniyorsa ale'l-ebvâb olanları­na başvurmak kısa yoldan o sözün uydurma olup olmadığını anlamaya yaraya­caktır.[675]

Şimdi bütün söylediklerimizi şöyle bir çizimle şekillendirebiliriz. [676]


[675] Hadis bulmakta Türkçede bir başka problem süz konusudur. Şöyleki, çoğu kişi duyduğu ya da takvim yapraklarında okuduğu Türkçe sözlerin gelip hadis olup olmadıklarını, ha­dis ise kaynağını sormaktadırlar. Bu takdirde yapılacak iş, sözün konusundan hareketle alel-ebvab eserlere başvurmaktır. Ya da o Türkçe metnin, Arapçasınm ne olabileceğini düşünüp tahmin edilen kelimelerden hareketle bulmaya çalışmak gerekmektedir. Tabia­tıyla bu iş, zaman zaman oldukça yorucu olmaktadır. Belki Türkçede yaygın sözleri Türk­çe olarak alfabetik bir sıra içinde verdikten sonra Arapça metinlerini kaydeden bir çalış­ma bu ihtiyacı karşılayacaktır.

[676] Doç. Dr. İsmail Lütfi Çakar, Hadis Edebiyâtı, İfav Yayınları: 222-223.