> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Haberiniz Olsun > Haberiniz olsun
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Haberiniz olsun  (Okunma Sayısı 750 defa)
16 Mayıs 2012, 11:27:08
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Mayıs 2012, 11:27:08 »



HABERİNİZ OLSUN

Kasım 2011 74.SAYI

ARAPÇA İLKOKULLARA İNİYOR

Liselerde geçtiğimiz yıl seçmeli ders olarak okutulmaya başlanan Arapça’nın, 2011-2012 öğretim yılıyla birlikte İlkokul 4. ve 5. sınıflardan itibaren de seçmeli ders olarak okutulabilmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık Türkiye’nin komşu ülkeleriyle olan ekonomik ve kültürel ilişkileri için iletişimi sağlamak amacıyla bu uygulamaya başlayacaklarını belirtti. Yeni nesillerin kültürel birikimimize vakıf olabilmesi adına da umut verici bir gelişme.

“İSLAMİ SİTELER” İSLAMİ SORUNLAR ÇIKARACAK

Sözlerin sahibi iktisatçı yazar Mustafa Özel. Özel, Yeni Şafak gazetesine verdiği söyleşide zengin dindarların, içinde cami de bulunan sitelerde oturarak, diğer Müslümanlarla irtibatlarının kesileceğine dikkatleri çekti. “Çocuklar, yoksullarla büyümedikleri için onların dertleriyle dertlenmeyecekler. Yoksullardan korkan, boyuna güvenlik arayan paranoyaklara dönecek, farklı Müslüman olacaklar. Şu anda kapitalist ülkelerde de durum böyledir” dedi. Özel, Peygamber Efendimiz (s.a.v) zamanında da pek çok zengin olduğunu ama yoksullarla birlikte aynı camiye gidip, birlikte vakit geçirerek onların haliyle hemhal olduklarını, zenginleşirken onların dertleriyle dertlendiklerini sözlerine ekledi. Aynı zamanda markaların da dünya açısından adeta birer puta dönüştüğüne dikkat çeken Mustafa Özel “Cahiliye döneminin Kabe’sindeki putlar gibi sayısı 360’ı bulan marka insanları yüksek bir bedel karşılığında bir locaya ait kılıp diğer insanlardan ayırmaya çalışıyor. Böylece marka düşkünlüğü site yurttaşlığı ile birbirini tamamlıyor” dedi.

AKIL HASTANELERİ TARİHE KARIŞIYOR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Hastaların evlerinden uzak hastanelerde aylarca yattığı hastaneler tarih olacak” dedi. Akdağ, ağır ruh sağlığı problemi olan hastaların kısa sürede hastanede tedavileri yapıldıktan sonra takip ve tedavilerine ruh sağlığı merkezlerinde devam edileceğini belirtti. Bu nedenle her 200-300 bin kişiye bir merkez olacak şekilde Toplum Temelli Ruh Sağlığı merkezleri açılacağını sözlerine ekledi.  Şu anda bu merkezlerden 29 tane bulunuyor. Aslında filmlerdeki kahramanların hayatlarına kafa yorduğumuz kadar eşimizle dostumuzla hemhal olsak, sanırız bu tarz merkezlere pek de ihtiyacımız kalmayacak.

TDK’DAN  YABANCI SÖZCÜKLERE İLGİNÇ TÜRKÇE KARŞILIKLAR: CINGA, TEZBAK, ZITGEL

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Aka’nın girişimiyle oluşturulan kurulda Candan Erçetin,  Kıraç vb. ünlülerin yanında kendi alanlarında öne çıkmış pek çok kişi de gönüllü olarak yer aldılar ve yabancı sözcüklere karşı alternatif (alternatifin Türkçesi var mıydı bu arada?) Türkçe kelimeler bulmaya çalıştılar.
İşte birkaç örnek: Araba kapılarını uzaktan açan anahtar yani “keyless-go” yerine açgeç, manahtar, açam gibi kelimeler önerildi ama Nasuh Mahruki’nin önerdiği AÇS (ARAÇ ÇALIŞTIRMA SİSTEMİ) kabul edildi.
“Flaş Haber” yerine cınga, haberge, tezbak, zıtgel gibi pek çok ilginç kelime önerildi. Neyse ki “çarpıcı haber” kabul edildi.

Ter kokusuna karşı koltuk altına sürülen “roll-on” yerine bilyalı, dön-dur, koku savar, topbaş gibi kelimelerin arasından “bilyalı” kabul edildi.

Bilgisayar faresi altlığı “Mouse ped” yerine fare pulu, fare minderi, sürtünük gibi teklifler arasından fare altlığı kabul edildi. Ayrıca “metadote” yerine iz bilgi, “straplez” yerine askısız,  “free” yerine serbest, “blog” yerine e-günce kelimeleri kabul edildi. Hararetli çalışmalar sonucu ortaya çıkan kelimeler bazen işe yarıyor, bazen de paylaştığımız türden ilginç denemelerden ibaret kalıyor.

HAYDİ ÇOCUKLAR CAMİYE

Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz ay “Haydi Çocuklar Camiye” kampanyası düzenledi. Kampanyanın amacının çocukları camiyle kaynaştırmak olduğunu bildiren DİB Din Hizmetleri Genel Müdürü Yaşar Yiğit, “Peygamber Efendimiz’in uygulamalarından örnek vererek, Efendimiz’in torunlarının secdedeyken omuzlarına çıktığını, hatta bir keresinde Efendimiz hutbe verirken düşe kalka gelen torunları Hasan ve Hüseyin’i  görünce hutbesine ara verip minberden inerek, torunlarını kucakladığını hatırlattı. Yiğit, “Bu bakış açısı zamanla farklı etkenler ve göreneklerle çocukların ibadet esnasında motivasyonu bozdukları anlayışına dönüşmüştür. Biz de bu uygulamayla babaların ve annelerin birlikte alışverişe, sinemaya gittiği gibi camiye gelmelerini sağlamak istiyoruz” dedi. Biz büyüklere düşen görev de melek hükmündeki yavrularımızı camiye ısındırmak adına biraz anlayış göstererek bozulduğu iddia edilen motivasyonun kaynağını içimizde aramak.

BALIKLAR DA HAVLAR

Bilim adamları sanılanın aksine balıkların da ses çıkarabildiğini tespit etti. İçinde piranaların bulunduğu bir akvaryuma su altı mikrofonu yerleştirildi. Piranaların avlarına yaklaşırken ya da bir rakibiyle karşılaşırken havlamaya benzeyen ses çıkardıklarını fark etti. Söz konusu rekabet olunca balıklar bile tanınmaz hale geliyor anlaşılan.

“İTİRAF EDİYORUM YANILMIŞIZ”

Bir buçuk milyondan fazla insanın öldüğü, milyonlarca kadının ve çocuğun çaresizlik içinde ortada kaldıkları Irak operasyonuyla ilgili dönemin ABD Dış İşleri Bakanı Powell’den açıklama geldi.  Powell o dönemde BM Genel Kurulun’da Irak saldırılarını haklı göstermek amacıyla küçük bir şarbon (bir tür kimyasal silah) şişesini elinde göstermiş. “İşte bu şişe Irak’a saldırmamız için en güçlü kanıttır” demişti. Powell geçtiğimiz günlerde El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada aslında yanılmış olduklarını, o gün söylediklerinin gerçek bilgilere dayanmadığını itiraf etti. İşte tam da bu yüzden olacak ki geçtiğimiz günlerde “İran, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisine saldıracak” iddiaları inandırıcı olmadı ve ABD basınında bile senaryo diye adlandırıldı. Ülkede başlayan iç isyanlara da  bakılırsa “mazlumun ahı çıkar aheste aheste…”

BİR CİMCİME NE İSTER

“Anne sen öldüğünde cennete mi gideceksin?”
“İnşallah kızım, orda seni de bekleyeceğim” diyen annesine
“Sen yine de acele etme, ölmemeye gayret et” diye öğütte bulunmak ister.
(Nur Bahar, 6 yaşında)

ORGANİKÇİNİN GÜNLÜĞÜ

Kurban Bayramında kavurmadan çok, eti ızgara ve haşlama şeklinde tüketmek çok daha sağlıklı. Uzmanlar sağlıklı bir yetişkinin günde en fazla 3-4 köfte büyüklüğünde et tüketebileceğini belirtiyor. Hayırlı Bayramlar.

AKLIMDAN ÇIKMIYOR

“… Allah sizi kendisine karşı dikkatli olmanız hakkında uyarmaktadır. Allah kullarını çok esirgeyicidir.”
(Al-i İmran, 30)

Zeynep ÖZEL

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Haberiniz olsun
« Posted on: 27 Nisan 2024, 16:50:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Haberiniz olsun rüya tabiri,Haberiniz olsun mekke canlı, Haberiniz olsun kabe canlı yayın, Haberiniz olsun Üç boyutlu kuran oku Haberiniz olsun kuran ı kerim, Haberiniz olsun peygamber kıssaları,Haberiniz olsun ilitam ders soruları, Haberiniz olsunönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes