> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Gündem > Yeni Bir Dönemin Başlangıcı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yeni Bir Dönemin Başlangıcı  (Okunma Sayısı 868 defa)
11 Haziran 2012, 19:34:16
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 11 Haziran 2012, 19:34:16 »



Yeni Bir Dönemin Başlangıcı
İbrahim BARAN • 51. Sayı / GÜNDEM


Yaklaşık bir yıldır yerel seçimlerle oturup kalkıyoruz. Gündemi meşgul eden başka birçok hadisenin yanında, yerel seçimler hep televizyon ekranlarında, gazete köşelerinin bir yerlerinde konuşuldu, yazıldı. Kimi zaman ülkemizi ciddi sıkıntıya sokacak bazı meseleler dahi seçimlerle birlikte göz ardı edilir oldu. Hatta seçimden çok kısa bir süre önce yaşanan elim helikopter kazası bile seçim heyecanını insanların zihinlerinden tamamen silmeye muvaffak olamadı. Seçim tarihi yaklaştıkça da partilerin seçim otobüslerinden çıkan seslerin yükseldiğine, sokakların parti bayraklarıyla, adayların resimleriyle süslendiğine şahit olduk. Yerel seçimlerden başarı ile çıkmak elbette her siyasi partinin istediği bir şeydi. Ama 29 Mart Yerel Seçimleri’nin her parti için ayrı sürprizleri vardı.

3 Kasım 2002’de gerçekleştirilen Genel Seçimlerde %36 oy alarak tek başına iktidara gelen AKP, I. iktidar döneminde hayata geçirmek istediği birçok projeyi bir takım sebepler yüzünden geri çekmişti. I. AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen en önemli projelerden biri kuşkusuz Mahalli İdarelerle ilgili düzenlemelerdi. 2004 yılından itibaren yerel yönetimlerle ilgili önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Yerel yönetimlerin mali ve idari özerkliği noktasına vurgu yapıldı. Dağınık halde bulunan yerleşim birimleri ile ilgili yapılan düzenlemeler neticesinde ise birbirine yakın yerleşim birimlerinin birleştirilmesine karar verilerek çözüm yoluna gidildi. 29 Mart’ta yapılan seçimler işte bu yenilikleri uygulayacak olanların seçildiği bir seçim oldu.

Seçimin siyasi sonuçlarını değerlendirirken ise, 29 Mart’ın seçim tarihinde farklı bir yer edindiğini söylemek pek de abartılı olmasa gerek. Çünkü halk bu seçimlerde tepkisini ortaya koydu. “Kimi aday göstersek kazanırız” anlayışı iflas etti ve seçmen kitlesi iktidar partisine ciddi bir mesaj vermiş oldu. Aynı zamanda ülkede iktidarı cebren kontrol etmek isteyen güçlere de “halkın gücü”nün ne olduğunu ve demokratik bir sistemde baskıyla, darbe yaparak, muhtıra yayınlayarak bir kontrol mekanizması oluşturmanın gereksizliğini gösterdi.

Seçimlerden en büyük dersi çıkarması gereken partinin iktidar partisi olduğuna kuşku yok. Urfa, Antalya, Adana, Van, Siirt gibi kentlerde seçimi kaybeden iktidar partisinin bunun nedenleri üzerinde detaylı bir çalışma yapması gerekiyor. Son 2 yılda meydana gelen Global Ekonomik Kriz, Ergenekon Operasyonu gibi faktörler bu seçimi etkiledi elbette. Ancak bu sonucun nedenini genel siyasi konjonktürde aramak, meseleye sınırlı bir çerçeveden bakılmasına neden oluyor. İktidar partisinin seçim sürecinde takındığı tavır, miting meydanlarında diğer partilerle giriştiği polemikler, aday belirleme sürecindeki stratejik hatalar, son dönemde geliştirdiği siyasi söylem ve parti içi demokrasiyi tam olarak gerçekleştirememiş olması bu sonucun nedenleri olarak sıralanabilir. Nitekim Başbakan Erdoğan da seçimin ardından, bu sonuçların sebepleri üzerinde çalışacaklarını, parti teşkilatlarıyla meseleyi tartışacaklarını ifade etti.

İktidar partisinin oy kaybetmesi kadar CHP, DTP, MHP ve Saadet Partisi’nin oylarını artırması da kamuoyunca beklenmeyen bir gelişmeydi. CHP’nin seçim öncesinde geliştirdiği yeni açılım projesi beklendiği kadar tutmadı ama, geçmişte yaptığı laiklik ve irtica söylemlerini yinelememesi bu seçimde kendisine az da olsa oy kazandırdı. Ankara ve İstanbul’da CHP’nin AKP’yi zorlamasında bu nedenin hakkını teslim etmek gerekiyor. Seçimlerden önce Murat Karayalçın ve laisist söylemleriyle dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu’nun halkın jargonuna uygun bir dil kullanmaları, Ankara ve İstanbul’da CHP’nin oylarını artırdı diyebiliriz. Özellikle muhafazakâr bölgelerde dindar isimlerin aday gösterilmesi, beklendiği kadar ciddi bir teveccühe neden olmadı. CHP’nin siyasi açılımlarını daha ne kadar sürdüreceğini şimdiden kestirmek güç. Ama bu projeden beklenen verimin alındığını söylemek pek mümkün görünmüyor.

AKP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bazı büyük kentlerde seçimi kaybetmesinde son dönemde geliştirdiği söylemlerin etkisi kadar DTP’nin yaptığı kimlik siyasetinin de etkisi büyük. Kürt halkının Türkiye’de bir kimlik meselesi var ve Kürtler kimlik meselesine destek olan partiye oy veriyor. AKP’nin “kaleleri alacağız” siyasetine karşın DTP kimlik siyasetini öne çıkardı ve bu bölgedeki oylarını artırdı.

MHP’nin, CHP’nin kazanması muhtemel gözüyle bakılan kıyı kesimlerinin iç kısımlarını alması da CHP-AKP kutuplaşmasına bağlanıyor. Ayrıca CHP radikalizmi de bu bölgelerde MHP’nin tercih edilmesine neden oldu. CHP-AKP kutuplaşması bu seçimlerde Türk milliyetçiliği söylemleri geliştiren MHP’ye ve biraz da Kürt milliyetçiliği söylemleri geliştiren DTP’ye yaradı.

Öte yandan, seçimlerde oyunu %250 oranında artırarak dikkatleri üzerine çeken bir parti var: Saadet Partisi. Saadet Partisi’ndeki kan değişiminin, toplumun bilinçaltında yer alan “boşta kalan muhalefeti doldurma içgüdüsü”nü harekete geçirdiği söylenebilir. Saadet Partisi, yeni genel başkanıyla yeni bir çehreye büründü. Ve eğer değişim pürüzsüz bir şekilde devam ederse, bir dahaki seçimlerde Saadet Partisi’nin diğer partiler için önemli bir rakip olacağını şimdiden kestirebiliriz.

Bu seçimler bir zihniyet değişiminin başladığının belki de ilk işaretiydi. Türkiye’de uzunca zamandır konuşulan demokratikleşme süreci artık yavaş yavaş olgunlaşıyor. Seçimlere dair en iyi okuma da bu yönde olmalı: Sözün millette olduğu günler çok uzakta değil.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yeni Bir Dönemin Başlangıcı
« Posted on: 26 Nisan 2024, 20:53:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yeni Bir Dönemin Başlangıcı rüya tabiri,Yeni Bir Dönemin Başlangıcı mekke canlı, Yeni Bir Dönemin Başlangıcı kabe canlı yayın, Yeni Bir Dönemin Başlangıcı Üç boyutlu kuran oku Yeni Bir Dönemin Başlangıcı kuran ı kerim, Yeni Bir Dönemin Başlangıcı peygamber kıssaları,Yeni Bir Dönemin Başlangıcı ilitam ders soruları, Yeni Bir Dönemin Başlangıcıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes