> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Gündem > Kürt Meselesinde Tarihi Süreç
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kürt Meselesinde Tarihi Süreç  (Okunma Sayısı 1109 defa)
06 Haziran 2012, 10:56:47
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 06 Haziran 2012, 10:56:47 »



Kürt Meselesinde Tarihi Süreç
Naci BOSTANCI • 55. Sayı / GÜNDEM


Kürt meselesi, belki herkesi memnun ederek değil ama çoğunluğun muvafık bulduğu şekliyle çözülecek. Bundan ülke ve insanlar kazançlı çıkacak, çözüme olumlu katkı yapmış çevreler politik konumlarını güçlendirecekler. Diğerleri ise bu süreçte güçlerini yitirecekler.

Kürt meselesinde soru belli: Sorun nasıl çözülecek, meseleyi kim çözecek? Cevaplar muğlak. Her kesimin, her politik çevrenin farklı bir cevabı var gibi. “Gibi” diyorum, çünkü söylemekten söylenmeye kadar çeşitli diller, anlatımlar işin içinde. Elbette bu işlerin bütünüyle aklî, matematiği olan bir düzlemde tartışılması beklenmez. Fakat her dilin, yaklaşımın kendi içinde dahi var olan parçalanmışlığından topluma karşılık gelen bir bütünlük çıkartmak, “ortak aklı” oluşturmak çok güç. Zaman içinde Kürt meselesinin nasıl karmaşıklaştığını, ne kadar farklı unsurlardan beslendiğini biliyoruz. Dünün hakikatiyle bugününki aynı değil.

Öte yandan meseleler karmaşıklaştıkça çözümde inisiyatif almak da zorlaşır. Çünkü herkese mavi boncuk dağıtamazsınız, atacağınız her adım, söyleyeceğiniz her söz aleyhte bir kamuoyu oluşturmaya teşnedir. Çözümün ve bu uğurda inisiyatif üstlenenin lehindeki kazanımlar ise, en azından başlangıç için sınırlıdır. Çeşitli kesimler işin ucunu görmeden politik pozisyonlarını değiştirmeye hevesli değildirler. Ortak bir akıl oluşturmaya dönük teklifler kırılgandır, eleştirilere son derece açıktır. İktidarlar bir maceraya atılmak yerine statükoyu sürdürmenin daha kendi yararlarına olacağına dair bir aklın cazibesine kapılmaya eğilimlidirler.

Bunlar eldeki olumsuz unsurlar. Diğer yandan ise eğer bu saydıklarımız ve bunlara eklenecek yenileri sürekli alana egemen olsalardı hiçbir toplum bu türden meselelerini çözemez, ilânihaye onlarla birlikte yaşamaya çalışırdı. Oysa böyle olmuyor. Tıpkı ticarette olduğu gibi siyasette de risk üstelenen, çıkacak sonuçlara katlanacak ölçüde özgür ve irade sahibi güçler yaraya neşter vuruyor, çözüm yolunda radikal kararlar alabiliyor.

Bugün Kürt sorununda Türkiye böyle bir gelişmenin arifesinde. AKP iktidarı yaklaşık otuz yıllık mazisi olan, esasen kökleri daha da gerilere götürülebilecek nitelikteki Kürt meselesinde inisiyatif üstleniyor. Üstelik bunu gücünün zirvesinde olduğu bir zamanda değil, son mahalli seçimlerde kısmen iniş trendine geçmiş gibi göründüğü bir zamanda yapıyor. Hem Türkiye hem AKP için hayati ve mühim bir hamle. Burada elde edilecek başarı, AKP’ye daha uzun yıllar iktidar kapısını açabilir. Buna karşılık memnun olmayanların korosu güçlenirse bu defa da ömrünü kısaltmış olur. Arada bir yerlerde idare-i maslahat türünden bir konum gittikçe devre dışı kalıyor. Atılan adımlar, beyanlar, ilişkiler AKP’yi daha kesin ve açık bir tavra doğru götürüyor.

Öncelikle bir hususun altını çizmekte fayda var: Kürt sorununu çözecek olan siyasi iktidardır. Sorumluluk ve yetki ona aittir. Bunun dışındaki hiçbir gücün, çevrenin doğrudan ve kesin bir etkisinin olması mümkün değildir. Siyasi iktidar kendine ait olan bir ödevi başka çevrelere ihale edemez, kenara çekilemez, belirsiz bir faile bırakamaz. “Bir gün mükemmel bir çözüm mümkün olacak” tarzında faili belirsiz bir beklentiyle toplumu idare etmeye çalışmak kabul edilir bir yol değildir. Ne yapacak, nasıl yapacak türünden sorulardan önce, AKP sorunla ilgili inisiyatif üstlenerek doğrusunu, ahlâkî olanı ve siyaset için son derece anlamlı bir işi yapıyor. Bu tür konularda ilk adımın doğru atılması önemlidir, şimdi bu yapılıyor.

Uzun yıllara dayalı, kemikleşmiş problemler keskin saflar oluşturur. Süreç içinde gelişmeler yaşandıkça beyanlar ortaya kondukça bu saflar da kendilerini daha uçlarda ortaya koyarlar. Tam anlamıyla orada oldukları, ne ifade ediyorlarsa öyle düşündükleri mânâsına gelmez bu. Çözüm süreci sonunda teşekkül edecek politikanın, temsil ettikleri kamunun görüşlerine alabildiğine yakın olabilmesi için bir başlangıç noktası olarak bu konumu oluştururlar. Bu da bir politikadır ve ilgili süreçlerin hakikatidir. Çözüm yolunda çaba gösterenler, tablonun bu şekilde gergin, neredeyse bir araya getirilmesi imkânsız görüşlerle oluştuğu düşüncesine kapılmamalıdırlar. Söylenenler, tavırlar piyasalar için söylendiği gibi, “köpükleri alınarak” değerlendirilmelidir.

Türkiye’nin mevcut ortamı çözümün iklimini oluşturmak bakımından elverişlidir. Herkes Kürt meselesinden yorgun düşmüştür. Çok kan akmıştır. Öfke ve kızgınlık duygularını dile getirmeden neredeyse bu meseleden bahsetmek imkânsızdır. Fakat zaten böyle karmaşık meselelerde çözüm noktası da tam burası değil midir? İnsanlar neyin mümkün olamayacağını gördükçe bu defa mümküne doğru çaba gösterme kıvamına gelirler. Kürt meselesinin “bölünmeyle” çözüleceğini düşünen insanların sayısı, herhalde on, on beş sene öncesine nispetle çok daha azdır. Şiddetin, katliamların acı ama kullanışlı bir strateji olduğunu düşünenlerin sayısı da herhalde aynı şekilde azalmıştır. Elde kalan konuşmak ve siyaset yapmaktır. Zaten siyaset kurumunun varlık nedeni budur; meseleler konuşulur, müzakere edilir, elde edilen toplam ise yeni yaklaşımların harcı olur.

Çözümün somut bir reçetesini kimse beklememelidir. Uygulanacak politikalar iklimden bağımsız değildir, fakat aynı zamanda iklim kurucu unsurlardır. Dolayısıyla “reçete” süreç içinde teşekkül eden iklimin eseri olacak, aynı zamanda yeni bir iklimin en temel kurucu unsuru olarak dile getirilecektir. İktidara karşı, “Sen ne yapacaksan söyle, biz de bunun niye olamayacağını anlatalım” tarzındaki bir politikayı ülkeye karşı genel sorumlulukla uyumlu bulmak zordur. Söylenenlere itiraz edenler, neyin yanında olduklarını, bu toplumda farklı çevreler için neyin daha ikna edici bulunacağını dile getirmekle mükelleftirler. Sadece siyaset yapılan kamuları tatmin etmeye dönük yaklaşımlar, bu politikanın sahiplerini de mutlu etmeyecektir. Sonuçta kimler nerede hangi anlayışta olurlarsa olsunlar, bu meselenin çözümünde bir ortak aklın gerekliliğini takdir edecek ölçüde reşittirler ve kışkırtıcı sözler değil, “duyup da anlatamadıklarını dile getirecek” aklî siyasetler beklemektedirler.

Türkiye bu süreçten mutlaka salimen çıkacaktır. Kürt meselesi, belki herkesi memnun ederek değil ama çoğunluğun muvafık bulduğu şekliyle çözülecektir. Bundan ülke ve insanlar kazançlı çıkacaktır, bir de çözüme olumlu katkı yapmış çevreler politik konumlarını güçlendireceklerdir. Diğerleri ise süreçten güçlerini yitirmiş olarak çıkacaklardır. Büyük meselelerin çözümü genel resimde de büyük değişiklikler doğurur. Tarih yeniden kurulurken eski tarihin tabyalarında yer alanların maziye karışması kaçınılmazdır. Siyasette öngörünün değeri malum. Bugün de öyle bir gündür. Ümit edilir ki, herkes bu öngörüyü gösterebilsin.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kürt Meselesinde Tarihi Süreç
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:48:12 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kürt Meselesinde Tarihi Süreç rüya tabiri,Kürt Meselesinde Tarihi Süreç mekke canlı, Kürt Meselesinde Tarihi Süreç kabe canlı yayın, Kürt Meselesinde Tarihi Süreç Üç boyutlu kuran oku Kürt Meselesinde Tarihi Süreç kuran ı kerim, Kürt Meselesinde Tarihi Süreç peygamber kıssaları,Kürt Meselesinde Tarihi Süreç ilitam ders soruları, Kürt Meselesinde Tarihi Süreçönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes