> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Gündem > Osman Atalay
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Osman Atalay  (Okunma Sayısı 1656 defa)
04 Temmuz 2012, 16:53:25
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 04 Temmuz 2012, 16:53:25 »



Osman Atalay: “Gazze’nin yardıma ihtiyaç duyduğunu dünyaya hatırlattık”
Salih DEMİRHAN • 60. Sayı / GÜNDEM


Bundan bir yıl evvel (Ocak 2009) Gazze, İsrail saldırılarıyla yerle bir oldu. Zaten yıllardır dünyadan izole edilmiş bir halde, temel insani gereksinimlerini bile karşılamakta güçlük çeken Gazze bu saldırılarla iyice dışarıya bağımlı hale geldi. Filistin’e karşı yürütülen bu ambargoyu delerek insani yardım götürmek için oluşturulan Viva Palestina (Filistin’e YolAçık) konvoyu Mısır yetkililerinin tüm engellemelerine rağmen 6 Ocak’ta Filistin’e ulaştı. Bu konvoyda yer alan İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Afrika Koordinatörü Osman Atalay ile başından sonuna konvoyun Filistin’e varış sürecini konuştuk.

Filistin konvoyunun oluşum sürecini ve İHH’nın konvoya dâhil oluşunu kısaca anlatabilir misiniz?

Filistin’e YolAçık (Viva Palestina) konvoyu 7 Aralık’ta İngiltere’den yola çıktı. Başında Saygı Partili İngiliz parlamenter George Galloway bulunuyordu. Bu, İngilizlerin düzenlediği üçüncü konvoy. Gazze ambargosunu kırmak için özellikle İsrail’in Gazze saldırılanın birinci yıldönümünde Gazze’de olmak ve tüm dünyaya ambargoyu bir kez daha hatırlatmak maksadıyla yola çıkan bir konvoydu. Bize bu gruptan“Türkiye ayağında yardımcı olabilir misiniz, siz de katılabilir misiniz?” teklifi geldi. Biz de memnuniyetle kabul ettik. Bir yıl önce savaş sırasında bölgede bulunduğumuzu ve Filistin çalışmalarımızı biliyorlardı. 7 Aralık’ta İngiltere’den yola çıkıp, Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giren konvoyu Edirne’de karşıladıktan sonra burada ve İstanbul’da ağırladık. Onların yola çıkmasından önceki süreçte biz de konvoya bağışçılarımızdan katkı bekledik. Çok kısa bir süre içerisinde oldu her şey. Sağ olsunlar, bu kısa süre içerisinde bağışçılarımız katkılarını esirgemediler. Bu sayede bu konvoya yüzün üzerinde araçla katıldık. Toplam iki yüz araç vardı. Bu araçlar içerisinde tır, Şeyh Şamil aşevimiz, bağışçıların verdiği ambulanslar, binek araçlarımız, çöp arabaları, cipler, yüksek tonajlı araçlar ve İngiltere’den gelen araçlarla beraber 200 araç ve 400 insanla yola çıktık. Biliyorsunuz İstanbul’da bir basın açıklaması yaptık. Ardından konvoy Adapazarı’nda misafir oldu. Ankara’da TBMM’yi ziyaret etti. Daha sonra Konya, Adana ve Gaziantep’te birer gece kalarak Türkiye’den Suriye’ye geçiş yapıldı.

‘KONVOY 17 FARKLI MİLLETTEN OLUŞUYORDU’

Bildiğimiz kadarıyla konvoyda farklı din ve milletlerden insanlar vardı. Bu kadar farklı grubu bir araya getiren amaç neydi?

Avrupa’dan gelen grubun içinde İslam dünyasının birçok ülkesinden Müslümanlar ve farklı ülkelerden Hıristiyanlar da vardı. Toplam 17 milletten, farklı siyasi görüş, din ve mezhepten insanlar vardı. Ayrıca İstanbul ve Ürdün’de konvoyumuza Hahamlar da katıldı. Aramızda gaye birlikteliği vardı. O topraklarda 62 yıldır adaletsizliğin olduğuna inanıyorduk hepimiz. Ve orası 4 yıldır ambargo altında. Hedefimiz belliydi: Filistin topraklarına gitmek ve Gazze’ye yardımları ulaştırmak.

MISIR’DA SİYASİ REFLEKSLE KARŞILAŞTIK

Türkiye’den çıktıktan sonra neler yaşadınız?

Suriye ve Ürdün’de de yoğun ilgi ile karşılandık. Özellikle oralarda yaşayan Filistinli mültecilerin ilgisi çok daha fazlaydı. Açıkçası, bu ülkelerdeki ilgi karşında şaşırdık. Mısır’a gelirsek eğer, tabii Mısır halkı da bize ilgi gösterdi. Ama Mısır’da tamamen siyasi bir refleksle karşılaştık.

Basına da çokça yansıdı Mısır’daki olaylar. Neler yaşadınız tam olarak?
Mısır’la sıkıntımız ilk olarak Ürdün’de başladı. Biz Suriye’den geçerek Ürdün Akabe limanına ulaştık. Akabe limanından gemiye binerek çok kısa bir sürede Mısır topraklarına geçecektik. Fakat orada Mısır makamları kesinlikle gemiye binemeyeceğimizi söylediler. Biz Ürdün’deki Mısır büyükelçiliğiyle 4 gün mücadele ettik. “Bu bir insani konvoydur ve gitmesinde bir sakınca olmaması gerekir” dedik. Ardından Akabe’de ve Mısır konsolosluğu önünde sessiz bir oturma eylemi yaptık. Sonra konvoya Avrupa’dan katılan 4 Filistin gönüllüsü açlık eyleminde bulundu. Limandan İsrail’in işgal ettiği topraklar görünüyor. Buna mukabil biz sembolik olarak topluca denize taş atma eylemi de yaptık. Bu şekilde orada bir medya oluşturduk. El Cezire ve Ürdün televizyonları konvoyu yakından izlediler. Son derece sivil, çevreye zarar vermeyen eylemler yaptık. Tüm bunlara rağmen dört günlük mücadelemiz neticesiz kaldı. Ancak Suriye’nin Lazkiye limanından Mısır’ın El Ariş limanına giriş yapabileceğimizi söylediler. Biz de gerisin geriye 8 saatlik yol alarak Lazkiye’ye vardık. Lazkiye’de Filistinli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bir mahallede dört gün kaldık. Törenlerle araçlarımız gemilere bindirildi. Biz de Lazkiye’den uçakla El Ariş’e geçtik.

Suriye ve Ürdün güvenlik güçlerinden herhangi bir kötü muamele gördünüz mü peki?
Hayır. Suriye ve Ürdün polisi de, halkı gibi gayet iyi ağırladı bizleri.

MISIRLI YETKİLİLER: “SİYASİ BİR KONVOYSUNUZ!”

Mısır hükümeti ülkeye girişinizden sonra ne gibi zorluklar çıkardı?

El Ariş havaalanına vardıktan sonra hiçbir sebep gösterilmeksizin 9 saat bekletildik. Sabah limana gemiyle gelen araçlarımızın yanına gittik. Mısırlı yetkililer araçların hepsini götüremeyeceğimizi, araçlarımızın bir kısmının burada kalması gerektiğini söylediler. Kimi araçların tonajının yüksek olmasını bahane gösterdiler. Tırlar, aşevi, cipler, çöp kamyonu giremez dediler. Biz bunun insani bir yardım konvoyu olduğunu tekrar vurguladık. Onlar ise bunun bir insani yardım konvoyu olmadığını, siyasi bir konvoy olduğunu söylediler. “Araçlarımızın içinde tıbbi malzemeler, çocuk mamaları, çocuk bezleri, oyuncaklar var. Açın bakın.” dedik. Akşam oldu ve bir gün böyle geçti. Sabah olduğunda limanın önünde tam teçhizatlı, kasklı, sopalı polisler, su tankerleri, itfaiye araçları, büyük kamyonlar barikat kurarak bizi tam anlamıyla ablukaya aldılar. İlerleyen saatlerde sivil giyimli şahıslar polisin arkasından yüksekçe bir yerden büyük taşlar atmaya başladılar. Biz de kendimizi korumaya çalıştık. Biber gazı, tazyikli su kullanıldı. Canlı yayın aracımız vardı, bunların hepsi gösterildi. Demir çubuklarla önde bulunan arkadaşlarımıza saldırdılar. Yaklaşık 60 kişi yaralandı. Biz bunları kendi ambulanslarımızda, konvoyumuzdaki iki doktorumuzla tedavi ettik. Kolu, parmağı kırılan, başı yarılan arkadaşlarımız oldu. Ayrıca 7 arkadaşımızı gözaltına aldılar. Bu olaylar olurken aramızda Gazze’ye gitmek için yola çıkmış biri İngiliz, 5 parlamenter de vardı.

Mısır yetkilileriyle yaşanan gerginlikler sırasında Türkiye’nin Mısır’la resmî, siyasi bir görüşmesi oldu mu?
Olaylar sırasında bizimle birlikte gelen milletvekilleri, Kahire’deki Türkiye büyükelçiliği yetkilileri, dış işleri bakanlığındaki arkadaşlar olaya müdahil oldular. İş bir anda Türkiye-Mısır krizine dönüştü. Konvoyda milletvekilleri bulunduğu için bu olay sivil toplum konvoyunu aştı ve görüşmeler üst düzeyde yürütüldü. Sonra olay kısa sürede çözüldü.

‘BOMBALAR YAĞMAZKEN DE BİR GAZZE VAR’

Bunca yaşanan zorluğun sonunda yardım malzemeleri eksiksiz olarak Filistin’e ulaştırılabildi mi? Burada neler yaşandı?

Yaptığımız pazarlıklar sonunda bize Gazze içinde durabileceğimiz 40 saat mühlet verdiler. Sınırdan gece yarısı geçtik. O saatte yediden yetmişe herkes ellerinde Filistin bayraklarıyla bizleri coşkulu bir şekilde karşıladılar. Kalacağımız yere kadar bizlere eşlik ettiler. Ertesi sabah bir basın toplantısı düzenledik. Sembolik olarak bütün araçların anahtarlarını Sosyal İşler Bakanı’na teslim ettik. Ardından Başbakan İsmail Haniye’yi ziyaret ettik. Haniye önemli mesajlar verdi, konvoyun kendileri için ne denli önemli olduğunu anlattı. Ambargoyu delmemiz için çalışmalara devam etmemiz gerektiğini söyledi. Kendilerinin orada doğdukları için bekçisi oldukları Mescid-i Aksa’nın aynı zamanda tüm Müslümanların izzet ve şerefi olduğunu anlattı. Türkiye halkına, her kesimiyle halkından yöneticisine teşekkürlerini iletti. Biz oradayken Mısır hükümeti tarafından ‘Refah sınırında yerin 18 metre altından başlayacak, 11 kilometre uzunluğunda çelikten duvarlar örülmesi kararı’ alındı. Çünkü 4 yıldır bir buçuk milyon Gazzeli Refah sınır kapısının altına açılan tünellerden gelen yiyecek ve ilaçlar sayesinde hayatta kalmaya çalışıyor ve bu Mısır tarafından önlenmeye çalışılıyor. Ertesi gün geri dönmek için yola çıktık. Getirdiğimiz her şeyi orada bıraktık. Bir otobüsle Kahire havaalanına gittik. Orada yine saatlerce bekletildik. Daha önce El Ariş limanında gözaltına alınan 7 arkadaşımızı tekrar sorgulamak istediklerini söylediler. Biz de duruma tepki olarak uçağa binmedik. 3-4 saat çok sıkıntı yaşadık. Çok şükür, Kahire büyükelçiliği ve Ankara’nın yaptığı görüşmelerle arkadaşlarımızı alarak İstanbul’a döndük. Amacımıza ulaştık çok şükür. Bombalar yağmazken de bir Gazze olduğunu, Gazze’nin yardıma ihtiyaç duyduğunu hatırlattık dünyaya.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Osman Atalay
« Posted on: 29 Mart 2024, 01:23:06 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Osman Atalay rüya tabiri,Osman Atalay mekke canlı, Osman Atalay kabe canlı yayın, Osman Atalay Üç boyutlu kuran oku Osman Atalay kuran ı kerim, Osman Atalay peygamber kıssaları,Osman Atalay ilitam ders soruları, Osman Atalayönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes