> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Gündem > Gündemden
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gündemden  (Okunma Sayısı 1124 defa)
10 Ağustos 2012, 01:48:55
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 10 Ağustos 2012, 01:48:55 »



Gündemden
Handan ÖZ • 87. Sayı / GÜNDEMDEN


12 Eylül ve 28 Şubat’a balans ayarı
12 Eylül darbesinin müsebbipleri yargı önünde. 28 Şubat sorumluları adlî soruşturmayla karşı karşıya. Benzer müdahalelerle ilgili olarak gerisinin çorap söküğü gibi geleceğini düşünmek mümkün. Üstelik Meclis’te konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulması için varılan siyasî mutabakat da başlı başına tarihî bir olay. Ancak sonuç alınabilmesi için adalet mekanizmasının hızlı ve etkin çalışması gerekiyor. Yargı sürecine 27 Nisan’ı da eklemek yerinde bir davranış olacak. Zira hiçbir benzeri müdahale veya girişim millî iradenin bilgisi dışında kalmamalı. Öte yandan, 12 Eylül davasına destek verenlerin iş 28 Şubat soruşturmasına gelince mesafeli duruşları anlaşılabilir, ama kabul edilebilir değil. 28 Şubat’ın daha yakın bir geçmişte cereyan ettiği düşünüldüğünde bugün hâlâ sistem üzerinde canlı ve doğrudan etkisi bulunduğunu veya sistemle göbek bağı olduğunu söylemek gerekiyor. Ama bu bağın kesilme vakti geldi. Bu sebeple, 28 Şubat post-modern darbesine yönelik soruşturmanın Türkiye için tarihî bir fırsat olduğunu ifade edebiliriz. Bu soruşturmanın askerle sınırlı kalmayıp, siyaset, medya ve büyük sermayedeki uzantılarından da hesap sorulması ise fırsatın kaçırılmaması adına önem taşıyor. 28 Şubat’ın kudretli generali Çevik Bir’in “demokrasiye balans ayarı” olarak nitelediği post-modern darbeye karşı “demokrasinin balans ayarı” gerçekleştirilmek isteniyorsa, yapılması gerekenin bu olduğunu hatırlatmaya bile gerek yok.

4+4+4 sistemiyle seçmeli Kur’an ve Siyer dersi
12 yıllık zorunlu eğitim yasalaştı ve çok önemli bazı değişiklikleri de beraberinde getirdi Özellikle Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber (s.a.v)’in hayatını konu alan Siyer’in seçmeli ders olarak okutulacak oluşu, bir İslam toplumunda genç nesillerin dinini öğrenmesi ve yaşayabilmesi açısından gelecek adına önemli bir moral değer. Üstelik yönetici elitin, toplumun manevi değerlerine Batılı oryantalistler gibi her daim tepeden baktığı, mesafeli durduğu, hatta yasakçı bir anlayışla yaklaştığı ülkede, son yıllarda yaşanan değişimin yansıması olarak bu derslerin yasa ile teminat altına alınması paha biçilemez bir durum. Her ne kadar bu kazanıma karşı aykırı sesler yükselse de, bu sesler, toplumsal kabul nedeniyle cılız kalmaya ve kısılmaya mahkûm. Öte yandan kabul edilen yasa ile birlikte yürürlüğe giren uygulamalarla ilgili olarak derslerin uzmanlarca, modern eğitim sistemine paralel ve zamanın ruhuna uygun verilmesine dikkat edilmesi gerekiyor. Dünyada 197 ülkenin en gelişmişleri arasında gösterebileceğimiz 30’unda 4+4+4 yürürlükte iken giriş ve adaptasyon sürecindeki aksaklıklar bahane edilerek sistemi toptan reddetmenin anlamsızlığını da not etmiş olalım.

Yeni teşvik paketi: Nokta atışı!
Bölgesel gelişmişlik farklarını ortadan kaldırmak üzere hazırlanan teşvik paketinde en büyük destek Güney Doğu ve Doğu Anadolu illerine çıktı. Anlaşılan yeni paket Kürt Sorunu’nu kökten bitirmeye yönelik gayretlerden biri olacak. Hatta kısa vadede paketin olumlu sonuçları ortaya çıkmaya başladı bile. Uzun yıllar boyu ihmal edilen bu illere yapılan yatırımlar paketin açıklanmasıyla birlikte büyük bir artış gösterdi. Girişimciler Organize Sanayi Bölgeleri’nde yatırım için kuyruklar oluşturmaya başladı. Hepsi bu değil. Yeni teşvikler kapsamında öncelikle carî açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek ara mallara ve ürünlere yatırım özendiriliyor, üretim teşvik ediliyor. Genel, bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırım teşvikleri gibi alt başlıkları bulunan paket Türkiye’nin ekonomik vücudunu ihya edecek gibi görünüyor. Paket kapsamındaki stratejik yatırım teşvikleriyle dış politikada en büyükler arasında yerini almayı hedefleyen Türkiye, ekonomik alanda da eş-aktör olmaya hazırlanıyor. Bölgesel sistem yerine il esaslı bölgesel teşvikler nokta atışıyla terörle kanayan yara hâline gelen illere taze kan taşıyor. Dahası, hem kalkınma, hem yeniden yapılanma ve hem de sanayi için yeniden dönüşüm…

İran’la al takke ver külâh
İran nükleer silâh üretmediğini savunuyor. Amerika ve İsrail tersini iddia ediyor. Ve bu hikâye yıllardır sürüp gidiyor. Hikâyenin yeni bölümünde İstanbul’da bir araya gelen İran ve 5+1 delegeleri toplantıdan gülerek çıktı ama kimin neden güldüğü belli değil. Zira ortada somut bir netice yok. Öte yandan, Türkiye’nin müzakerelere ev sahibi olmakla birlikte katılmayışı gayet manidar. Amerika-İran çekişmesi bizi ister istemez etkiliyor. Ama Türkiye bu kez Brezilya-İran-Türkiye görüşmeleriyle kıyaslanınca daha temkinli davranıyor. Tarafların oyalama taktiğini sürdürecekleri öngörüsünde bulunmak zor değil. Görünen o ki; AB, İran’a yaptırım uygulamaya başlayacak. Ve Amerika’nın, İran’la petrol alışverişinde bulunan ülkelere ambargo uygulanması yönünde yeni geçirdiği kanun Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 40’ını İran’dan karşıladığı düşünülürse bizi de sıkıntıya sokabilir. Fakat Amerika bu yıl seçimlere gidecek. Dolayısıyla Obama hükümeti stratejik çözüm odaklı hareket etmek istiyor. Görüldüğü gibi çok yönlü çok seçenekli bir durumla karşı karşıyayız. Kaç takke kaç külâh var, hepsi oyundaki aktörlere yeter mi, bunu da zaman gösterecek.

Bosna’da kalbimiz ağrıyor…
Srebrenica katliamının üzerinden 17 yıl geçti… Akan sular durulur, derler ama çağıldayan suların durulduğu henüz görülmemiş. Katliam kurbanlarının yakınları görevde ihmali bulunan Birleşmiş Milletler’e (BM) karşı dava açarak hak aramak isteyince önlerine set çekildi. Toplu mezarlarda yatan binlerce insanın kemikleri sızlıyor, kalbimiz ağrıyor. Buna rağmen Lahey Bölge Mahkemesi’nin her zamanki yanlı tavrıyla hem BM’nin dava edilemeyeceği yönünde karar verirken hem de görevde ihmali bulunan Hollanda’yı temize çıkarırken vicdanı hiç sızlamadı. Adalet ve vicdan dengesini kuramayan her mahkeme eksik, yarım, hatalı. Sormak gerekiyor: Mahkeme’ce koruma altına alınması gerekenler kurumlar mı, yoksa mağdurlar ve kurbanların hakları mı? Karar Bosnalıları durdurmaya yetmez. Acıyla palazlanan insanı kim veya ne durdurabilir ki? İşte şimdi, Bosnalı anneler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidiyorlar, çünkü adaletin er ya da geç tecelli edeceğine gönülden inanıyorlar. Biz de…

Sahte ürün satana Bakanlık teşhiri!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı baldan sonra et ve süt mamullerinde sahteciliğe teşebbüs edenleri teşhir edince şöyle bir silkelendik. Bir de baktık ki; at etinden yabancı gıdaya, kanatlı etinden iç organlara kadar her şey olmaması gerektiği yerde ve güzel ambalajlar içinde tüketiciyi aldatmaya hazırlanıyor. Bu sahtekârlık yeni bir şey değil. Mesela daha önce de kırmızı pul biberin içine kiremit tozu karıştırıldığını duymuştuk. Akla hayale gelmeyen ne yöntemler var kim bilir… Aldatmacalar insanlık tarihi kadar eski ama bu duruma karşı önlem ve inisiyatif alınması, adeta kendilerine meydan okunması ülkemizde görülen yeni bir durum. Hoş, teşhir edilen müesseselerin başka isim altında geri gelmeleri ihtimali de var. Dolayısıyla bu duruma karşı, -gerekirse- teşhirle birlikte sahtekârların ticaretten men edilmesine kadar varacak bir dizi yaptırımın uygulanması caydırıcılık açısından önem arz ediyor. Tabii, bu yaptırımların yalnızca yetkili organlar tarafından uygulanması yeterli değil. Perakende ve toptan alış-satış yapan insanlar olarak bu mallara rağbet etmemenin, sahtekârlıkları önlemek adına ayrı bir vatandaşlık görevimiz olduğunu sürekli hatırımızda tutmamız gerekiyor.


Çeviri

Türkiye, Suriye krizine Kürt istikrarı perspektifinden bakıyor*


Suriye Ulusal Konseyi, Türkiye’nin Suriye’ye nüfuz etmesi ve Kürt meselesini bir dereceye kadar kontrol edebilmesi için en iyi yol olabilir.

GÖRÜNÜŞE BAKILIRSA TÜRKİYE Suriye’ye müdahale için bütün seçenekleri göz önünde bulunduruyor; hatta muhalifleri silahlandırmayı bile. Ancak Ankara’nın Suriye’deki Kürt sorunun gelişmesini izlemede bir başarı gösterememesi ve Beşşar Esed’in iktidar mücadelesi, diğer grupların kendi gündemlerini aşılamalarına zemin hazırladı.


SURİYE’DE KÜRT NÜFUSUN yoğun bulunduğu bölgelerde PKK Türkiye’ye karşı silâhlı cephesini genişletiyor. Irak’taki Kürdistan bölgesinin liderleri siyasî nüfuzlarını burada artırmaya ve Suriye’de bir Kürt bölgesinin kurulması için kampanyalarına devam ediyorlar.

SURİYE’DE PKK VE IRAKLI KÜRTLERİN GÜNDEMİ Türkiye’deki Kürt Sorunu’yla ilgili “Pandora’nın Kutusu’nu” açabilir, Kürtlerin özerklik talebini güçlendirebilir ve silahlı çatışmayı şımartabilir. Türkiye alarm durumunda ve içeride kendi topraklarında bir krizden kaçınabilmek için Suriye’deki durumu etkilemek için elinden ne gelirse yapıyor.

ESED REJİMİNİN DÜŞÜŞÜNÜ Suriye’deki Kürtleri etkilemek için bir fırsat olarak gören Türkiye, Suriye Ulusal Konseyi’ni kendi topraklarında misafir ederek Kürt Sorunu’yla ilgili görüşmeleri denetlemeyi umuyordu. İdeal durumda, Esed’in düşüşünden sonra Kürt hakları “Suriye devlet birliği” içerisinde tanınabilir. Böylece Suriyeli Kürtler özerklik elde etmekten alıkonulabilir, PKK’nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi (DBP) hafife alınabilir ve Türkiye’nin kendi Kürt ayrılıkçı hareketinin önü kesilebilir.

TÜRKİYE, IRAKLI KÜRTLERE Suriye’deki Kürt partilerinin görüşmeleri kabul etmelerini sağlayacakları konusunda güveniyordu. Ancak Türkiye’nin stratejisi geri tepti. Esed iktidarını Türkiye’nin beklediği gibi kaybetmedi. Iraklı Kürtler kendi gündemlerini öne çıkarıyor ve Esed PKK’ya Suriye’de sağladığı serbestlikle mücadelesini sürdürüyor.

SURİYE ULUSAL KONSEYİ Kürt üyelerini muhafaza edemedi. Ocak ayında Kürt partileri Suriyeli muhaliflere verdikleri desteği geri çektiler ve 11 Kü...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gündemden
« Posted on: 29 Mart 2024, 18:17:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gündemden rüya tabiri,Gündemden mekke canlı, Gündemden kabe canlı yayın, Gündemden Üç boyutlu kuran oku Gündemden kuran ı kerim, Gündemden peygamber kıssaları,Gündemden ilitam ders soruları, Gündemdenönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes