> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Gündem > Gündemden
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gündemden  (Okunma Sayısı 1031 defa)
30 Temmuz 2012, 17:13:51
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 30 Temmuz 2012, 17:13:51 »



Gündemden
Handan ÖZ • 82. Sayı / GÜNDEMDEN


DEPREMLER SÜRÜYOR
Van yaralarını sarmaya çalışıyor


Doğu Anadolu’nun üzgün kenti Van, 9 Kasım’da ikinci kez sarsıldı. Merkez üssü Edremit İlçesi olan ve Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki deprem 39 can kaybına sebep oldu. 23 Ekim’de meydana gelen 7.2’lik ilk depremin ardından yaşanan bu ikinci yıkımla birlikte, doğal afetlere karşı sağlık yapılaşma ile deprem sonrasına dair koordinasyon ve organizasyonun ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Hazır Beton Birliği’nin 10 Kasım tarihli “Türkiye’de 8 milyon çürük bina” bulunduğu yönündeki açıklaması ve “Deprem yönetmeliğine uygun tek binanın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olduğu” haberi vahameti sergiliyor. Öte taraftan Başbakan Erdoğan, depremin yaralarının en kısa zamanda sarılması için çalıştıklarını ifade ederken, bölgeye şu ana kadar yapılan nakdi yardım miktarının 28 milyon 765 bin lira olduğunu ve yardım hesaplarında yurtiçi ve yurtdışından toplanan miktarın 223 milyon liraya ulaştığını belirtti. Erdoğan ayrıca, bölgeye şu ana kadar 71 bin 514 çadır, 334 bin battaniye gönderildiğini ifade ederken, acil yardım ödenekleri dâhil gönderilen yardımın nakit karşılığının 341 milyon liraya ulaştığını açıkladı. Bununla birlikte, acil barınma-ısınma ihtiyacının karşılanması, bulaşıcı hastalıklara karşı önlemler alınması, vergi ve fatura borçlarının ötelenmesi, kredi kolaylıkları, teşviklerle ekonomi ve sağlık alanındaki kayıpların durdurulması için çalışmalar sürüyor. 23 Ekim’den bu yana devlet ile halkın el ele vererek Van’ın yaralarının sarılması için gösterdiği çabalar takdire şayan olsa da, ülke olarak bununla yetinmememiz gerekiyor. Deprem sonrası oluşan olumsuz şartlar nedeniyle yaklaşık 250 binden fazla Vanlının şehri terk ettiği belirtiyor. Şehirden göçün sürmemesi için çeşit kış şartlarıyla mücadele eden depremzedelerin bir an önce barınma, ısınma sorunlularının giderilmesi, Van’a yapılan ayni ve nakdi yardımın sürmesi gerekiyor.

TERÖRLE MÜCADELE
Başbakan Erdoğan: “KCK operasyonları sürecek”


Kısaca terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması olarak bilinen KCK’ya karşı 2009 yılından bu yana sürdürülen operasyonlara Kasım ayında da devam edildi. Operasyon kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma çerçevesinde farklı zamanlarda mahkemeye sevk edilen yüzlerce isim tutuklandı. Tutuklular arasında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu’nun bulunması bazı Marksist çevrelerin tepkisine yol açtı. Yaklaşık üç yıldır şehir merkezlerinde PKK imzasını taşıyan her şiddet eyleminin ardında ismi geçen KCK’nın basit bir siyasî yapılanmanın ötesinde bulunduğu ve “muhayyel birleşik bir Kürdistan”ın oluşturulmasına dair faaliyetlerde bulunduğuna dair bilgi ve belgeler kamuoyuna yansıdı. Bu noktada, Ersanlı ve Zarakolu’nun tutuklanmalarının ardından Başbakan Erdoğan’ın her türlü çatlak ses ve tepkilere rağmen “operasyonların süreceği” yönündeki açıklaması hükümetin terörle mücadelede taviz vermeyeceğini ortaya koyuyor. Devletin güvenlik birimlerinin KCK yapılanmasını deşifre ederek örgütün alan daraltmasına sebep olması, operasyonlarda isabet kaydedildiğinin bir göstergesi. KCK operasyonlarının ne kadar süreceği şimdilik bilinmese de, terörle mücadelede ülke olarak kararlı olunduğu sürece, ülkenin birlik ve beraberliği hanesine “başarı” olarak kaydedilmesi mümkün. Ancak mücadelenin belki de en önemli ayağını toplumsal mutabakatla yeni Anayasa’nın en kısa zamanda hazırlanması oluşturuyor. Ülkede demokrasi, hak ve özgürlüklerin teminat altına alınması ve sivil Kürtler ile PKK’nın ayrıştırılması hayatî önemi haiz.

NİHAYET AÇIKLANDI
Bedelli askerlikte kötü sürpriz!


Kamuoyunu uzunca bir süredir meşgul eden “bedelli askerlik” kanun tasarısının Bakanlar Kurulu’na sunulmasının ardından Başbakan Erdoğan konu hakkında bir açıklama yaptı. Erdoğan, 22 Kasım’da yaptığı Meclis Grup Toplantısı konuşmasında söylentilere son noktayı koydu ve bedelli askerlikte yaş sınırının 30, ödenmesi gereken meblâğın 30.000 TL olduğunu açıkladı. Yaklaşık 400.000 kişinin yararlanabileceği uygulamadan ortalama 12 milyar euro gelir elde edilmesi beklenirken, uygulama sayesinde işgücünde kesintiye gidilmeyeceğinden ekonomik verimliliğin artacağını ileri sürülüyor. Zira “bedel” için öngörülen 21 günlük kışla hizmeti zorunluluğu bu uygulama çerçevesinde tamamen kaldırılmış bulunuyor. Erdoğan’ın açıklaması sonrası yetkili ağızlardan “Bedelliyi toplumsal gerçekler zorunlu kıldı” açıklamaları gelirken, uygulamanın toplumsal beklentileri karşılamadığı ve uygulama için telâffuz edilen miktarın adaletten uzak olduğu açık. Bunun en temel sebebi hayata çoktan atılmış, evlenip çoluk çocuğa karışmış yükümlülerin kendilerini ve ailelerini geçim darlığına düşürmeden 30,000 TL’yi denkleştirip askerlik görevini yerine getirmelerinin imkânsız olması. Böyle bir beklenti içerisine girmek onlara yapılacak bir haksızlık olmakla birlikte, toplumsal gerçeklerle de örtüşmüyor. Uygulamaya yöneltilen tepkilerden anlaşıldığı kadarıyla, bu kadar yüklü bir meblâğı denkleştirerek “bedelli” hakkından yararlanacakların sayısı beklenenin altında seyredecek. Dolayısıyla ekonomiye katkıda beklenen randımana da ulaşılamayacak. Özetle kamuoyunu diken üstünde tutan bir mevzuda sona ulaşıldı ama sonuç ne yazık ki sadece pek az insan için tatminkâr. En önemlisi ise, açıklanan ve talep edilen meblâğ halkı rahatlatmak yerine sosyal sınıf uçurumuna olumsuz yönde katkıda bulunmaktan, yeni tartışmalara kapı aralamaktan ve daha adil “bedelli” beklentilerine sebep olmaktan başka bir işe yaramayacak.

SURİYE’DE SON DURUM
Türkiye, Esed’in gidişi için düğmeye bastı


Dünya liderlerinin Beşar Esed’in gidişinin kaçınılmaz olduğu yönündeki açıklamaları sürerken Türkiye de Şam yönetimine baskıyı artırmaya, daha etkili, açık ve sert bir tutum izlemeye başladı. İngiliz The Daily Telegraph gazetesi 3 Kasım’da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun tavsiyesi üzerine Ekim ayında Suriye Ulusal Konseyi çatısı altında toplanan yaklaşık 15,000 kişilik muhalif askeri Türkiye’nin koruyup, desteklediğini bildirdi. Bu aslında Türkiye’nin Esed’i kıskaca almak için “kaleyi içten fethederek” Suriye Ordusu’nda çatlak oluşturma düşüncesinin eyleme dönüştüğünün işaretiydi. Oynanan bir başka doğru kart da ekonomik durumun Suriye’nin yumuşak karnı olması sebebiyle 6 Kasım’da Suriye’ye elektrik satışının durdurulmasının gündeme gelmesi, TPAO’nun bu ülkede sürdürülen petrol arama çalışmalarını askıya alması oldu. Diğer yandan, Arap Birliği’nin 12 Kasım’da Suriye’nin üyeliğini askıya alması üzerine Esed yanlılarının yabancı misyon şefliklerine saldırıları sonrasında Türkiye, bölgesel lider karakterini yansıtan bir nota ile şiddet tekrarlanırsa tavrını sertleştireceğini açıkladı. Bu paralelde bazı dış çevreler askerî müdahaleyi dillendirseler de Türkiye’nin temkinli yumuşak güç stratejisine devam edeceği söylenebilir. Zira içeride PKK ve terörle mücadelede güç kaybı, konsantrasyon eksikliği yaşanmaması gerekiyor. Öte taraftan, Suriye Ulusal Konseyi’nin 16 Kasım’da, rejim değişikliği durumunda karmaşayı önlemek amacıyla geçici askerî konsey oluşturma kararı almasına bakılırsa, Esed için geri sayımda sona yaklaşıldığını görebiliyoruz. Ayrıca Davutoğlu’nun “Suriye’nin kaderini Suriyeliler belirleyecektir” açıklaması Türk dış politikasında sapma olmadığının işareti. Zira bu sözle Türkiye, “halka kan kusturan diktatörler” yerine demokratik hak ve özgürlüklere sahip halkların komşuluğunu tercih edeceğini teyit ediyor. Esed’e karşı girişimler Türkiye’nin dış politika duruşunu iki noktada özetliyor: Bölgesel liderlikten küresel liderliğe, ulusal çıkarlardan ahlakî ve ilkeli duruşa geçiş.

FAİL-İ MEÇHULLER İÇİN BÜYÜK ADIM
TBMM’de Yaşam Hakkı İhlâlleri Komisyonu kuruldu


TBMM, 30 yılını dolduran PKK şiddetini mercek altına almak ve yaşam hakkı ihlâllerini gözler önüne sermek üzere harekete geçti. 12 Kasım’da İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na bağlı bir alt komisyon kurularak konunun enine boyuna ele alınması için önerge verildi. Önergenin kabul edilmesinin ardından, tasarının aktörlerinden AKP Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı başkanlığında Yaşama Hakkı İhlâlleri İnceleme Komisyonu ismiyle çalışmalara başlayan komisyon, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da incelemelerde bulunarak fail-i meçhul cinayetlere ve terör örgütünün sebep olduğu hukuk dışı olaylara ışık tutacak. Bu amaçla komisyon, aralarında Ümit Fırat, Kemal Burkay, Bejan Matur, Orhan Miroğlu ve Vedat Bilgin gibi Kürt kökenli aydınları dinleme kararı aldı. 16 Kasım’da komisyona konuşan Fırat, terör eylemlerinin 12 Eylül dönemiyle birlikte yükselmeye başladığını belirterek, hali hazırda Kürt sorununun çözümü önünde en büyük engeli PKK’nın oluşturduğuna dikkat çekti. Komisyon, önümüzdeki günlerde diğer isimleri de dinleyerek, araştırma sonucunda ortaya çıkacak raporu kitaplaştırarak kamuoyu ile paylaşacak. Komisyon raporu kamuoyu tarafından merakla beklenirken, kamuoyunda, komisyonun çalışmalarının yalnızca PKK değil, derin devlet kaynaklı faili meçhul cinayetler ve şüpheli ölümlerle ilgili yaşam hakkı ihlâllerini de kapsama alanına alarak incelemesi yönünde bir beklenti hâkim. Bunun gerçekleşmesi ise toplumsal barışın sağlanması ve daha sağlıklı bir toplum oluşturmak adına önemli bir çalışma olacak.

“DÖNERCİ CİNAYETLERİ”
Almanya’nın Susurluk’u tesadüfen ortaya çıktı


4 Kasım’da Almanya’da iki Neo-Nazi’nin bir banka soygunu sonrasında yakalanmamak için intihar etmeleri ve yakalanan üçüncüsünün itirafları, 2000-2006 yıllarında sekiz Türk ve bir Yunan kökenli esnafın ortadan kaldırıldığı faili meçhulleri “tesadüfen” açıklığa kavuşturdu. Başba...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gündemden
« Posted on: 25 Nisan 2024, 22:49:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gündemden rüya tabiri,Gündemden mekke canlı, Gündemden kabe canlı yayın, Gündemden Üç boyutlu kuran oku Gündemden kuran ı kerim, Gündemden peygamber kıssaları,Gündemden ilitam ders soruları, Gündemdenönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes